Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Ženský fotbal v ČR si říká o větší pozornost

holkytaky.jpg foto: Pavel Jiřík

Fotbalová asociace ČR představuje projekt #holkytaky, který má za cíl více zpopularizovat ženský fotbal v domácím prostředí. Jedná se o oficiální značku českého ženského fotbalu. Vznik tohoto brandu by měl pomoci přitáhnout větší pozornost fotbalových fanoušků právě k ženským zápasům. Asociace projekt představila dnes, jedná se tedy o přesně načasování, kdy zbývá pouhých pár dní do startu ženské nejvyšší soutěže a kvalifikace na Mistrovství Evropy. Právě zvýšená podpora fanoušků by mohla českým fotbalistkám pomoci k historicky prvnímu postupu na ME.

Oblíbenost ženského fotbalu u nás stoupá i v posledních letech. Aktuálně je v České republice 14 tisíc registrovaných hráček a fotbalistky tvoří 5 % celkové hráčské základny. Počet by měl v následujících letech dále růst. O zvyšeném zájmu o ženský fotbal vypovídá i fakt, že Slavia a Sparta hrají pravidelně ženskou Ligu mistrů, a také velké množství přestupů českých fotbalistech do velkých zahraničních klubů. Například reprezentační kapitánka Lucie Voňková nedávno přestoupila z Bayernu Mnichov do Ajaxu Amsterdam.

„Ženský fotbal zažívá celosvětový boom, je stále atraktivnější a my chceme být u toho. Zvyšuje se návštěvnost na stadionech, pozornost v médiích. Nechceme a ani se nepokoušíme dávat rovnítko mezi ženský a mužský fotbal, protože jde o takřka neporovnatelné světy. Ale přejeme si, aby i ženy měly v tomto sportu maximální pozornost, kterou si zaslouží. Pro nás to jsou hrdinky a fotbal patří i jim,“ říká Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Nejen na zápasech, ale i v prostoru sociálních sítí, vnímám velký nárůst zájmu o náš fotbal, ať na klubové nebo reprezentační úrovni. Pokud budu moci v tomto směru ještě víc pomoci, budu stát vždy v první řadě. Holky taky hrajou fotbal!“, říká s úsměvem a odhodlaně brankářka Slavie a reprezentace Barbora Votíková, která se kromě skvělých výkonů na hřišti prezentuje také jako jedna z nejvýraznějších osobností domácí youtube scény.

To všechno jsou signály, že český ženský fotbal je na vzestupu. A maximální podpora FAČR má tuto pozitivní vlnu ještě víc podpořit. „Moc si přejeme, aby se v dohledné době výrazně zvětšila naše členská základna. Dle našich exkluzivních průzkumů je ženský fotbal v naší zemi vnímán velmi pozitivně a my chceme přispět k budování silného sportovního odvětví,“ dodává Pauly.

Nová identita vznikla na základě kreativního konceptu pojmenovaného #holkytaky, nově vznikající web stejného názvu poskytne veškeré další informace, které s ženským fotbalem a projektem souvisejí. „Vzniká nová symbolika, kterou nelze přehlédnout a troufám si říci, že nemá obdoby ani v Evropě. Jde o silné, jednoduché a virální sdělení, které je navíc funkční i v digitálním prostředí. A s přesahem do společenských témat, které ženy řeší. To vše jsou věci, které k ženskému fotbalu mohou přitáhnout i mladou generaci,“ věří Pauly.

„Kvalita ženského fotbalu šla podle mě v posledních letech hodně nahoru. Stejně tak vidím ohromné zlepšení i u naší reprezentace. Věřím, že holky časem uvidíme třeba na olympiádě, mistrovství světa nebo na evropském šampionátu. Držím holkám palce,“ vyjadřuje podporu fotbalistkám také trenér mužské reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Podrobnosti k celému projektu najdete na www.holkytaky.cz.