Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Zdeněk Zlámal: Úspěšná premiéra na Fenerbahce

zlamos.jpg foto: Foto: Archiv Zdeňka Zlámala

Na svoji premiéru v turecké lize si musel Zdeněk Zlámal počkat, ale stála za to. Poprvé se do branky postavil na horké půdě na stadionu Fenerbahce. A vydařila se, Alanyaspor si odvezl velice cenný bod za remízu 1:1. Třicetiletý gólman věří, že se do branky dostane i v dalším kole, kdy proti němu nastoupí Tomáš Sivok a Tomáš Necid.

Kdy jste se vůbec dozvěděl, že budete chytat?

Kolem jedenácté hodiny mi trenér zavolal a řekl mi, že půjdu do brány. Ptal se, jestli jsem připravený. Odpověděl jsem, že jsem, ale bylo to pro mne trošku překvapení, protože většinou se to brankáři dozví den, dva dopředu. Ale tady je to v Turecku trochu jiné. Na každý zápas jsem se připravoval stejně, jako kdybych měl nastoupit. Tak jsem se snad na to nachystal dobře.

Fenerbahce venku není úplně ideální místo na brankářskou premiéru. Nebyl jste trochu nervózní?

Říkal jsem si, že člověk spíš musí takový zápas užit a těšit se. Je to svátek hrát proti takovým hráčům jako je van Persie a Škrťel a další hvězdy. Nám se poslední zápasy moc nepovedly, v klubu byla znát nervozita. Ale já jsem věřil, že se štěstím můžeme něco uhrát a to se nám taky povedlo.

Jaký byl průběh zápasu?

My jsme hráli organizovaně a velice dobře. Fenerbahce bylo lepší na míči, dá se říct, že určovalo tempo hry. My jsme chodili hlavně do brejků. Dali první gól, ale zdálo se mi, že byli pořád trochu nervózní a kazili i jednoduché přihrávky. Když se dostali do šestnáctky, tak stále hledali lepší řešení, i když už mohli vystřelit. My jsme pak vyrovnali a na nich byl najednou vidět obrovský stres, hádali se, fanoušci začali pískat na rozhodčího, který sem tam dělal chyby. Když jsem to viděl, tak jsem věřil, že už remízu uhrajeme.

Kolik jste měl zákroků? Byl jste hodně v akci?

Nějaké zákroky jsem měl, ale nejvíc mi hrozily centrované míče, hlavně rohy. Všechno to kopali přímo do brány. Na každý centr z rohu jsem musel vyběhnout. A pak standardky, které kopal právě van Persie. Nejtěžší byl asi hned první zákrok ve druhé minutě, vypálil to na mě po zemi, naštěstí jsem to konečky prstů dostal na roh.

Předpokládám, že s bodem zavládla velká spokojenost.

Jak jsem říkal, my jsme v posledním kole doma vyhořeli 0:5 proti Başakşehiru, atmosféra nebyla moc dobrá, ale tenhle zápas nám pomohl. Na pozápasovém tréninku byli všichni z klubu šťastní. Teď hrajeme doma proti Bursasporu, chtělo by to potvrdit a zase zabodovat.

Jaká byla atmosféra na zápase?

Vyprodáno úplně nebylo, ale hodně lidí ano. Turci umí fandit, to všichni známe. Když začali pískat, tak jsem neslyšel nic na metr. My čeští hráči takovou atmosféru přece jenom často nezažijeme, užíval jsem si každou vteřinu.

V týmu hraje Sackey, kterého fanoušci znají z Liberce, jaké má v týmu postavení?

Chytil se hned, jak přišel. Pak si zranil zadní stehenní sval, když nehrál, tak bylo cítit, že nám ve středu hřiště jako silový hráč chybí. Teď znovu odvedl dobrou práci, je jen škoda, že se nechal vykartovat a dostal červenou.

Myslíte, že už teď budete jednička?

To samozřejmě nevím. Už při mém příchodu jsem věděl, že místní brankář vybojoval postup, je tady dlouho kapitánem a budu to mít tady těžký. S tím jsem samozřejmě do toho šel. Před sezonou přišlo 21 nových hráčů. Zůstalo jen pár domácích fotbalistů, věděl jsem, že já na svoji šanci budu muset počkat. Dělám všechno pro to, abych byl připravený.

Potkal jste se s někým z ostatních českých hráčů?

Potkal jsem se Ondrou Čelůstkou, když jsme hráli s Antalyasporem. S námi prohráli 2:1 gólem v poslední minutě. Věřím, že se jim brzo zase začne dařit. Teď jsem prohodil pár slov se Škrťou. Příští kolo se hraje s Bursou, uvidíme s Tomášem Sivokem a Tomášem Necidem. Těším se, že prohodíme pár slov a bude to dobrý zápas, který zvládneme.

S kým si v týmu nejvíc rozumíte?

Všichni hráči jsou tady v pohodě. Bavím se všemi a je tady sranda. Umím španělsky tak jsem na pokoji s Wagner Love. Je to velká hvězda, ale je to super kluk. Je úplně v pohodě. Ale tady v Turecku takových hráčů hraje docela hodně, není to nic nezvyklého.