Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Zdeněk Šenkeřík uspořádal svůj první fotbalový kemp

P1300131.JPG foto: Ondřej Zlámal

„Odskoč si, výborně, podívej, na druhé straně je volno, toč to!“ na krásném hřišti ve valašském Nedašově se rozléhají pokyny Zdeňka Šenkeříka, historicky prvního střelce Slavie v Lize mistrů. Současný útočník Brumova připravil pro místní kluky a holky svůj první fotbalový kemp. Na trávníku, na kterém sám začínal, a ve spolupráci se základní školou, do které sám chodil.

Kolik dětí se vašeho kempu účastní?

Je tu čtyřicet dětí ze základní školy v Nedašově a z okolí - z Nedašovy Lhoty a Návojné, dva kluci jsou z Brumova. Je to příměstský kemp, děti sem ráno dojíždí na devátou hodinu, dopoledne trénují na hřišti, pak je oběd, odpočinek, volná zábava a soutěže. Odpoledne znovu trénujeme. Kemp je týdenní, od pondělí do pátku. Na závěr kempu všechny čeká velké překvapení, to ještě nemohu prozradit.

Co vás k tomu věnovat se takhle dětem přivedlo?

Původní myšlenka byla moje, ale technicky vše zařizujeme ve spolupráci s panem učitelem Pavlem Mihálikem. Chtěli jsme dětem nabídnout aktivně strávený začátek prázdnin, v Nedašově nikdy nic takového nebylo. Na mne byla sportovní stránka, sestavil jsem trenérský tým. Působí tu můj bratranec David, který se jeví velice slibně, i když ještě sbírá trenérské zkušenosti, Tomáš Kolínek, trenér místního A-mužstva, a pak nám pomáhají místní fotbalisté, pomáhají nám i dvě paní učitelky, na ty nesmím zapomenout.

Jak jste děti rozdělili? Máte tu i fotbalistky?

Je to podle věku a dovedností do čtyř skupin. Máme tu dvanáct fotbalistek, ty už hrají fotbalové soutěže, proto jsou většinou zařazené do skupin ke klukům. Ty úplně nejmenší se učí základům ve speciální skupině s Pavlem Mihálikem.

Baví je to? Vždyť přicházejí o začátek prázdnin...

Naopak, mají na to chuť. Ráno už jsou na hřišti dřív a těší se. Vím i od rodičů, že se večer nemohou dočkat, až se na hřiště vrátí. Je to tady poprvé, zkusili jsme to. Budu rád, když si z toho děti něco odnesou a budou se fotbalu dál věnovat. Ti nejmenší možná začnou registrovaně hrát, třeba v Nedašově nebo i jinde.

Jak těžké bylo sehnat sponzory?

Pomohla nám obec, škola v Nedašově. Každý ze sponzorů nám něco dodal, Kloboucká lesní, firmy Cebes, Fibo color a další drobní sponzoři. Všem jim moc děkuji, díky jim to pro děti bylo dostupné a mohli jsme celý kemp zorganizovat.

Co to neskutečné vedro, jak jste si s tím poradili?

Musel jsem ještě na poslední chvíli sehnat nafukovací bazén. To se povedlo, pomohlo to překonat to největší vedro.

Takže se bude konat i druhý ročník?

Zatím máme samé dobré ohlasy, tak věřím tomu, že založíme novou tradici. Některé věci budou napodruhé už určitě snazší, už budeme vědět jak na to, a sponzoři budou vědět, do čeho jdou. A děti doufám, budou mít zájem. Už teď se ptají, jestli to bude příští rok zase.