Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Zdeněk Ščasný: S posilami jsem spokojen, cílem je titul

P1410384.JPG foto: Ondřej Zlámal

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný po poslední generálce našel důvody ke spokojenosti – především s výkonem nových hráčů – Josefa Šurala a Ondřeje Zahustela. Nelíbilo se mu, že zápas proti Žilině neskončil výraznějším vítězstvím. Před jarní sezonou řeší několik otazníků v sestavě, rozhoduje se mezi Lukášem Váchou a Lukášem Marečkem. Ve svých odpovědích po výhře 4:2 nad slovenským protivníkem stanovil pro Spartu také jasný cíl – návrat titulu na Letnou.

 

Jak jste celkově spokojený s generálkou proti Žilině?

Celkově samozřejmě spokojený jsem, protože jsme konečně vyhráli, i když to mělo být asi trošku jiným rozdílem. V utkání jsme měli různé pasáže -  začátek byl z naší strany trochu těžkopádný, viděl jsem tam poměrně velkou únavu po soustředění a cestování. Hráči měli volno, samozřejmě, že se to na nich projevilo -  trochu nám trvalo, než jsme to rozběhali. V presinku nám chyběly jeden, dva metry. Tam to bylo znatelné. V závěru zápasu jsme to měli jednoznačně dohrát, ale po tom masivnějším střídání už to nebylo takové jako po třetím góle, kdy jsme měli krásné kombinace. Místo, aby to skončilo 5:1, tak to skončilo 4:2. Z tohoto pohledu je to trochu ani ne zklamání, ale spíš výtka. Na druhou stranu zase jsme vyhráli – i když při úctě k Žilině předchozí soupeři byli někde jinde - jsem rád, že jsme nastříleli branky, s tím jsme měli velké problémy. Z tohoto pohledu jsem spokojený.

Už jste se rozhodl, kdo obsadí místo defenzivního záložníka?

Upřímně řečeno – z dlouhodobého hlediska na tomto postu vypadá zapracovaněji Vácha, ale v přípravě vypadal pohybově lépe Mareček. Na Váchovi byla vidět únava a těžkopádnost. On po návratu po zranění potřebuje normální týdenní režim. Dnes už byl podstatně živější, ne že by se mi to okolo jejich postu dnes vyjasnilo, ale spíš mi to znovu hlavu zamotalo. Byl jsem rozhodnutý pro Marečka, dneska se to zas přiklání k Váchovi. Mám ještě týden na to, abych se rozhodl.

Na soustředění jste říkal, že si Šurala dovedete představit spíš na levé straně, kde dnes hrál Krejčí. Je tedy pravděpodobnější ta dnešní varianta?

Obě varianty jsou možné. Já jsem si během přípravy vyzkoušel Šurala zleva i zprava, musím říct, že se postupně rozehrává, Krejčí v posledních zápasech také odváděl velice dobré výkony. Dokážu si představit i Dočkala na straně, protože on sbíhá doprostředka a útočí pravou stranou bekem, všechny tyto varianty jsou možné a já se doufám pro zápas ve Zlíně rozhodnu pro tu nejlepší.

Nehrál David Lafata. Šetřil jste ho, nebo je ve hře varianta, že začátek jara nestihne?

Nikdy nevíte, co se může stát, ale v tuto chvíli jsem stoprocentně přesvědčený, že David bude na Zlín v pořádku.

Jak jste spokojený s posilami?

Jsem spokojený hodně. Vím, že takhle se vyjadřovat před ligou je ošidné. Řeknu to tak, jak to je: oba zapadli do mužstva skvěle, Zahustel podával slušné výkony od začátku. Šural jde poslední výkony nahoru a odvádí to, co jsme od něj čekali.

Lukáš Mareček říkal, že takovou konkurenci v týmu nepamatuje. Vnímáte to taky tak?

Konkurence může být dvojsečná, ale je to zatím hodně pozitivní, nejen že hráči pracují výborně v tréninku, makají, protože cítí, že mají za sebe okamžitě nástupce. Někteří možná cítí, že se jim sestava vzdaluje, ale zatím drží při sobě. Doufám, že to tak zůstane.

Složení obrany ze základu proti Žilině je ta nejpravděpodobnější varianta?

Je to jedna z variant. Nechci to teď říct před zápasem ve Zlíně, vím, jaké útočníky mají. Máme také variantu s Frýdkem na levém beku a s Costou na stoperu. Holek a Brabec je varianta důležitá na Krasnodar. S takovou variantou počítáme na pohárový zápas, kde nemůže hrát Frýdek a Šural.

Jak jste spokojený s výkonm Frýdka ve středu pole?

Nastoupil tam ve druhém zápase a přináši tám něco, co nám tam chybělo. Velké nasazení, agresivitu, výborné dostupování, s Dynamem výborně presoval. Dnes to zopakoval. Byla na něm vidět únava. Ale je pravda, že s ním počítám hlavně do středu.

S jakými cíli půjdete do jara?

Kdybych řekl cokoliv jiného, než získat zpátky titul, byl by to ode mne alibismus, a to říct nechci. Jednoznačně chci získat titul, v poháru chceme také postoupit, ale já upřednosťnuji to, abychom udělali titul.

 

Rozhovor vznikl v mixzoně po zápase, dotazy kladli přítomní novináři.