Služby
| autor: Martin Boška

Vytoužený postup na fotbalové EURO je realitou! Češi porazili Kosovo a postupují na šampionát

Branka - postuip Česká fotbalová reprezentace.jpg foto: Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace odehrála předposlední utkání kvalifikace na UEFA EURO 2020. V přímém souboji o postup přivítali Češi v plzeňské Doosan Areně Kosovo a před téměř 11 tisíci diváky dokázali vybojoval vytoužený postup na šampionát. Kvalifikaci zakončí národní tým v neděli v Sofii, kde se utká s Bulharskem.


Český národní tým vstoupil do utkání aktivně a v prvním poločase si dokázal vytvořit celou řadu šancí a hostující hráče téměř k ničemu nepustil. Už v 7. minutě se do brankové příležitosti dostal Krmenčík, jehož hlavičku musel brankář Murič vyrážet nad břevno. V 18. minutě Darida proběhl s míčem u nohy středem hřiště a přihrávkou na pravou stranu našel Coufala, který zpoza velkého vápna vystřelil. Jeho střela jen těsně minula levou horní tyč. Následovaly další útočné akce českého týmu, které nadělaly gólmanu Muričovi problémy. Ve 24. minutě vystřelil z přímého kopu na branku Jankto a o minutu později hlavičkoval Souček. Obě příležitosti likvidoval Murič vyražením balonu nad horní tyč.

I přes velký tlak domácích vstřelil první branku soupeř. Hagergjonaj nacentroval z pravé strany hřiště do vápna, kde rozběhnutý Nuhiu nasměroval hlavou balon za záda Tomáše Vaclíka. Poté následoval velký tlak domácích, kteří si vytvářeli jednu šanci za druhou. Ten vyvrcholil v 66. a 71. minutě. Nejprve v prvním zmíněném čase nebyla uznána branka Vladimíru Daridovi z důvodu nedovoleného zákroku na gólmana, kterého se dopustil Tomáš Souček. O pět minut později byl národní tým již úspěšný, když Masopust na hranici velkého vápna posunul balon Královi, který tvrdou střelou do pravého dolního rohu branky prostřelil Muriče a vyroval stav utkání na 1:1. Češi nepřestávali tlačit a o 8 minut rozehrál Darida rohový kop, Souček hlavičkou nahrál Královi, který odhlavičkoval balon před branku, kde ho Čelůstka tečoval a poslal Česko do vedení. V závěrečných minutách si čeští hráči dokázali vedení s přehledem pojistit a vybojovat tak důležitý postup.

 

Česká republika – Kosovo 2:1  (0:0)

Branky: 71. Král, 79. Čelůstka – 50. Nuhiu Žluté karty: Bořil, Souček - Rashkaj, Aliti, Nuhiu, Zhegrova

Česká republika: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil – Král, Souček – Masopust (76. Ševčík), Darida, Jankto (90. Kadeřábek) – Krmenčík (61. Ondrášek)

Kosovo: Murič – Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Kololli – Rashkaj (46. Halimi), Berisha – Hadergjonaj (77. Zhegrova), Celina (85. Rashani), Rashica – Nuhiu