Služby
| autor: Martin Boška

Vysoká výhra nad Estonskem a Součkův hattrick

90509585_577019503024145_5178660102801981440_n.jpg foto: Martin Sekanina

Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikace o postup na Mistrovství světa úspěšně, když v úvodním zápase na neutrální půdě v polském Lublinu porazili vysoko 6:2 oslabené Estonsko. To uvnitř týmu zaznamenalo podobně jako Češi na podzim pozitivní nález covidu-19 a muselo tak na poslední chvíli udělat rozsáhlé změny v nominaci, ze které vypadla více jak polovina hráčů včetně hlavního trenéra.


Skóre otevřeli překvapivě Estonci poté, co české obraně ve 12. minutě utekl při rychlém protiútoku Sappinen, který dostal mezi nohy brankáře Pavlenky. Odpověď českých hráčů na sebe však nenechala dlouho čekat a již o šest minut později vyrovnával Patrik Schick, který od Vladimíra Daridy obdržel centr do vápna, na který zareagoval přesnou střelou z voleje k bližší tyči. 

Podobná situace nastala ve 27. minutě, kdy centr Daridy našel znovu ve vápně Schicka, který přistrčil balon Barákovi. Ten se pohotově otočil, navedl si míč k brance a dostal jej za záda estonského brankáře. Pět minut poté zahrál Jakub Jankto na přední tyč rohový kop, na který si naběhl Tomáš Souček a precizní hlavičkou překonal potřetí gólmana domácích.

Další trefu přidal po odraženém balony, kdy tvrdou ranou z dálky umístil balon k tyči a gólem poslal reprezentační tým do šatny s třígólovým vedením. Ihned v úvodu druhého poločasu zpečetil finální hattrick, když obdržel před brankou přihrávku od Pavla Kadeřábka, který mohl sám zakončit, avšak přenechal slavnostní okamžik svému spoluhráči, který si jej patřičně vychutnal. 

Šestý gól Čechů přidal Jakub Jankto, který si také naběhl na Daridův centr a přesným volejem propálil u tyče Aksalua. Čtyři minuty před koncem ještě snížil na 2:6 domácí Anier, ale na sebevědomém a suverénním výkonu českých hráčů, který vedl k zisku tří bodů a vykročení do kvalifikace správnou nohou, se již nic nezměnilo.

Další utkání čeká reprezentaci v sobotu, kdy se od 20:45 utkají v Edenu s Belgií. Zápas bude vysílat ČT Sport.

 

Estonsko - Česká republika 2:6 (1:4)

Branky: 12. Sappinen, 86. Anier - 18. Schick, 27. Barák, 32., 43. a 48. Souček , 56. Jankto

Estonsko: Aksalu - Antonov (75. Puri), Purg, Paskotsi, Lilander - Alliku (73. Kirss), Poom, Vastsuk (82. Frolov), Vassiljev (73. Anier), Oigus - Sappinen (88. Roosnupp)

Česká republika: Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka (85. Zima), Kúdela, Bořil - Souček, Darida - Provod (65. Vydra), Barák (65. Pekhart), Jankto (65. Masopust) - Schick (79. Holeš)