Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Vodňanská liga se blíží k finále

vodnanska-liga_1617.jpg foto: www.vodnanskaliga.cz

Je to už tradiční zimní soutěž a získává stále větší věhlas. V jihočeských Vodňanech zpestřuje místním fotbalistům i amatérům zimní přestávku unikátní halová liga. Představil nám ji její hlavní organizátor Rosťa Bakula.

Vodňanská liga je nepochybně velice úspěšným projektem. Mohl byste soutěž představit těm, kdo o ní přesto ještě neslyšeli?
Hrajeme ji od roku 1994, kdy proběhl nultý ročník systémem dvou turnajů. Motivací byla asi touha fotbalistů vyplnit si zimní přestávku pohybem, nesedět jenom doma. Postupem času se začali přihlašovat hráči i z vyšších soutěží, zahráli si u nás i hráči z první ligy. Úroveň jde nahoru a myslím si, že to je teď jedna z nejlepších jihočeských soutěží svého druhu. Tím myslím soutěže, které neřídí žádný svaz.

V jakém složení týmy soutěž hrají?
Hrajeme čtyři plus jedna, na soupisce ale může být celkem patnáct hráčů, což se většinou využívá. Optimálně ale hrají dvě čtyřky, které se točí. Hraje se dvakrát dvacet minut hrubého času, podle speciálně upravených pravidel Vodňanské ligy. Hraje se s futsalovým míčem na mantinely. Je to vlastně takový malý fotbal, pravidla jako na velkém hřišti. Za faul na červenou kartu se kope penalta - to je jediná specialita.

Rozhodčí jsou z ostatních týmů nebo máte opravdové?
Sháníme mezi známými, co pískají velký fotbal. Za ty roky jsme jich protočili už několik. Tento ročník píská Petr Šafránek, který pískal i ČFL, takže zkušenosti má.

Kolik je v současném ročníku týmů?
Deset, což se nám zdá jako optimální počet. V minulosti bývalo o dva víc, ale hrálo se o měsíc déle. Teď je dobře, že se soutěž nekryje s velkým fotbalem. Je to přesně výplň pro zimní přestávku – od konce listopadu do půlky února.

Jaký je systém?
Základní část je každý s každým, pak přichází na řadu vyřazovací fáze - v letošním ročníku už počtvrté hrajeme FINAL4. Čtyři nejlepší se utkají křížem na dva zápasy v semifinále a pak je finále, také na dva zápasy. Všechno se hraje ve víceúčelové hale ve Vodňanech, většinou v neděli. Až na pár výjimek jako je dokopná, kterou je lepší z technických důvodů uspořádat v sobotu. Začíná se v jednu hodinu, poslední zápas začíná v pět.

Kde jste sehnali peníze na nájem haly?
Velká část rozpočtu je ze startovného, částkou kolem deseti tisíc nám přispívá každý rok město Vodňany a máme i další sponzory. Letos jsou to firmy STATOM a Design Elektro. Ze získaných prostředků jsme koupili třeba roll-up s logem, před kterým natáčíme rozhovory pro youtube kanál, před lety jsme koupili i velký putovní pohár. Ten největší, co se v republice prodával. Větší neměli :-)

Mediální prezentace se hodně zlepšila, víte, kolik lidí vaše zprávy sleduje?
Na Facebooku v průměru čtyři tisíce za týden, za sezonu se na web podívá čtyři, pět tisíc unikátních návštěvníků. Prakticky tedy celé Vodňany to sledují. Už jsme udělali i streamy – první z losování startovních čísel, pak i první zápas sezony. Vysílají i další lidé, kteří se chodí dívat. Jednotlivá kola navštěvuje docela dost diváků, přilákaly je dramatické zápasy.

Kdo je teď favoritem?
Soutěž je vyrovnaná, nikdo není bez bodu, každý už alespoň jednou prohrál. I když favority má, DG303 a Otroci jsou na špičce, na paty jim šlapou Chill, pak je tam Mexico, což jsou hráči ze Strunkovic, každý může porazit každého. Systém tomu napomáhá, nikdo si nemůže dovolit prohrát víc zápasů. DG303 teď vyhráli poslední tři ročníky, ale výborný mančaft mají i Otroci, mají výborné individuality, ale na týmové pojetí DG303 zatím nevyzráli.

Kolik lidí soutěž organizuje?
Já jsem hlavní organizátor, píšu články na web, stříhám videa. Dalšími členy organizačního týmu je samozřejmě rozhodčí, dále zapisovatel utkání a časoměřič. Máme i specialistu na statistiky a dva fotografy.

Už jste řešili i nějaké disciplinární problémy?
Občas někomu ulítnou nervy, řešíme to kolektivně, navrhnu řešení a zkonzultuju ho se zástupci klubů. Kolektivní odpovědnost, kolektivní vina. (úsměv)

Jak bude teď probíhat finále?
Máme odehraná úvodní semifinále a pomalu tedy finišujeme. DG303 je zdá se jednou nohou ve finále, druhý duel mezi Otroky a Chillem bude ještě hodně napínavý. Poslední dvě kola jsou na programu v neděli 12. února a v sobotu 18. února, kdy vyhlásíme nového mistra Vodňanské ligy.


www.vodnanskaliga.cz  |  www.facebook.com/vodnanska.liga  |  Youtube kanál Vodňanské ligy