Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Vladimír Šmicer: Není důležité, kdo klub vlastní, ale jak se k němu chová.

smicer.jpg foto: Boticelli spol. s.r.o.

Vladimír Šmicer byli mezi sudičkami piva Gambrinus První chmel pro Dny českého piva. Spolu s Antonínem Panenkou, Petrem Urbanem, Pavlem Novým a Vratislavem Křížem popřáli v hospodě u Pivrnce pivu hodně štěstí a mnoho vypitých půllitrů. Vladimír Šmicer při této příležitosti poskytl našemu serveru rozhovor.

Jak vidíte naděje Slavie před derby? Vyhráli zápas ve Zlíně, ale pak zase vypadli z poháru.

Ano, vyhráli ve Zlíně, ale pak zaváhali v Ústí. Samozřejmě doufám, že vyhrají, a že ta poslední ligová výhra jim pomůže. Myslím, že ligu nezačali vůbec špatně, jen je škoda jednoho dvou zápasů, kdy si myslím, že mohli uhrát lepší výsledek.  Ovšem je to derby. Favoritem je Sparta, ale na druhou stranu hrajeme doma a fanoušci za zády nám pomohou.  Dobrým výsledkem by pro mě bylo, kdybychom neprohráli.

Derby je vyprodané, lístky zmizely poměrně rychle.  Zdá se, že se znovu vrací prestiž Pražského derby.

Prestiž tohoto zápasu se bude vracet víc a víc. Stejně tak jako věřím, že Slavia jako klub bude cennější a cennější.

Už jste mluvil s novými majiteli klubu?

Mluvil jsem s panem Šimáněm, který mi sdělil, že by byl rád, kdybych se zapojil do dění ve Slavii. V jaké šířce je zatím otázkou jednání.

Máte dobrý pocit z toho, že se Slavia finančně zachránila?

Zatím z toho mám velmi dobrý pocit. Jsem rád, že je tu pan Šimáně a že máme čínské partnery. Nevidím na tom nic špatného. Celá Premier League je poseta cizinci a nikoho nepřekvapuje, že Rus vlastní Chelsea nebo že Číňané mají Everton. Není důležité, kdo klub vlastní, ale jak se k němu chová.  Je třeba ve Slavii vytvořit stabilitu a pomoci nejen A-týmu, ale celému klubu. Věřím, že nejen slávistická mládež, ale i plno věcí okolo se zlepší, a já to v budoucnu pocítím. Aleš Řebíček nepochybně pomohl Slavii v těžké době, kdy byla před krachem, ale poslední dobou tu byl vývoj spíš směrem dolů než nahoru.  Chtěl bych Alešovi poděkovat za to, co udělal pro Slavii, když na tom byla špatně.

Když jste mluvil o vylepšení věcí okolo Slavie, není to právě ta oblast, kde byste rád pomohl?

Doufám, že nějaká má role v této oblasti bude. Je třeba, aby Slavia byla silná jako celek. Historie klubu je obrovská a její současný kredit je jinde, než by měl být.

V mládežnickém týmu Slavie působí také váš syn Jirka, jak se mu daří?

Ano, mám tam syna Jirku, kterému je dvanáct let. Uvidíme, jak mu to půjde dál. Byl bych rád, kdyby ho to bavilo co nejdéle. Ve dvanácti je brzy na to říct, zda bude jednou hrát za Slavii. On si to samozřejmě přeje, stejně jako já. Tak uvidíme.