Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Vítězslav Lavička: Nezkušenost neomlouvá

P1360514.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

Svěřenci trenéra Lavičky měli v Uherském Hradišti svého soupeře z Černé Hory dvakrát na lopatě. Vedli 2:0 o přestávce a pak ještě 3:1. Přesto nakonec skončilo utkání 3:3. Mladí fotbalisté nedokázali na zvýšenou aktivitu a bojovnost Černohorců zareagovat. Trenéra notně rozladili.

 

Jak hodnotíte utkání proti Černé Hoře?

Ve mně i v nás teď převládá pocit zklamání, protože pokud hrajete zápas, ve kterém doma vstřelíte tři góly, dvakrát během zápasu vedete o dva góly a nezískáte tři body, tak je to špatně. Vstup do utkání jsme měli dobrý, aktivní. V průběhu prvního poločasu pak soupeř několikrát zahrozil, protože tam ve svém středu má kvalitní ofenzivní hráče, hra se vyrovnala. Od některých našich hráčů jsem očekával trošku větší míru sebevědomí, možná tam byla až příliš u některých nervozita, ale dokázali jsme v závěru poločasu vstřelit dva důležité góly. Během poločasové přestávky jsme si řekli některé taktické pokyny a moc dobře jsme věděli, že vedení dva nula je ošidné. Bohužel, ten druhý poločas byl z naší strany velmi pasivní.

A logicky přišel trest…

Soupeř nás potrestal první kontaktní brankou po standardní situaci, kdy jsme nezvládli pokrýt prostor na přední tyči, to nás dostalo do křeče a svázalo nám to nohy. Sice jsme dokázali odpovědět třetí brankou, ale celkově hra ve druhém poločase nebyla dobrá. Nebyla dobrá herně, očekával bych i větší míru takové vůle jít za vítězstvím v těch mikrosoubojích, kterých tam bylo hodně a ve kterých byl soupeř lepší, nebo častokrát nás přetlačil. Ten druhý gól, který jsme inkasovali, byl středem obrany, kdy si vlastně naběhl hráč z hloubky, tam jsme nedokázali včas zareagovat a zamezit kolmé přihrávce, nebo samotnému náběhu. Vyvrcholením všeho byl sice kuriózní gól, který soupeři přinesl vyrovnání a nás sice vyburcoval k závěrečnému tlaku, ale už to bylo v takové křeči. Vytvořili jsme si tam sice několik závarů před brankou soupeře, nastřelili jsme tyč, ale k vítěznému gólu už to nevedlo.

Fáze toho utkání, kdy to bylo 2:0, 3:1 byly zlomové. Je to dáno nezkušeností, nevyzrálostí?

Byly rozhodující. Samozřejmě, jsem si vědom, že hráči v této věkové kategorii ještě nemají tolik zkušeností, ale není to omluva. Měli jsme si počínat chytřeji s větší aktivitou, větším důrazem a soupeři nedovolit, aby se vrátil do zápasu a nakonec si odvezl bod.

Ani v první lize nebývá za celé utkání tolik patiček jako v zápase Lvíčat. Je to třeba známka takové nerozvážnosti nebo hravosti?

Někteří hrají ještě tak trochu mládežnický fotbal. Bylo to vidět, samozřejmě. My jsme o tom mluvili, ne že bychom jim to vyloženě zakazovali, ale je třeba to použít v těch správných situacích a někdy je hru potřeba zjednodušit, abychom se dostali do koncovky méně komplikovaným způsobem. Některé akce byly pěkné, ale některé neměly efekt a vedlo to ke ztrátám míče a k brejku soupeře.

Vidíte situaci v tabulce už jako poměrně komplikovanou?

My jsme si toho byli vědomi už před zápasem. Chtěli jsme napravit naší bodovou ztrátu z Lotyšska. Devět dnů jsme se připravovali na zápas a já se přiznám, že jsem měl z týmu dobrý pocit, ale tohle je hodně trpké, tohle bolí. Tato ztráta v tom konečném účtování může znamenat hodně.

Jak hodnotíte výkon Václava Černého? Proč střídal?

Vašek mi v první půli přišel nervózní a měl tam dost ztrát. Svoji šanci proměnil velmi dobře, suverénně, ale pak si stěžoval na určitý zdravotní problém, proto jsme se ho rozhodli nahradit čerstvým, zdravým hráčem.

I přes zklamání z výsledku odvedli někteří hráči slibné výkony, nepochválíte někoho?

Já si chci nejdřív prohlédnout zápas na videu, nerad dělám soudy pár minut po zápase. Když to vezmu obecně, tak v defenzivě jsme propadli, myšleno defenziva celého mužstva založená na lepším taktickém chování, na větší míře, takové té chytré agresivity v těch mikrosoubojích, které tam byly. Pokud chceme myslet na vyšší mety, zahrát si EURO, tak je potřeba, abychom se jednoznačně zlepšili. Samozřejmě tam byly i dobré okamžiky, dobré výkony, ale všechno to neguje bodová ztráta.

Fanoušci v Uherském Hradišti neúnavně povzbuzovali, jak se vám tu hrálo?

Už v Jablonci byla pozitivní atmosféra, ale já jsem věděl, že i tady na Slovácku mají výborné fanoušky, kteří umějí povzbuzovat a potěšilo mě, že dneska se jich sešlo poměrně slušný počet a hlavně ta atmosféra během zápasu byla pozitivní. Za celý tým bych chtěl fanouškům poděkovat, stejně tak i lidem, kteří se o nás vedle na Velehradě, kde jsme byli ubytovaní, starali. Je velká škoda, že jsme jim neudělali radost vítězstvím.

Rozhovor vznikl na pozápasové tiskové konferenci. Pro Czech 4 Sport připravil Lukáš Procházka.