Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Vítězslav Lavička: Fotbal umí připravit na život

P1540238.JPG foto: Ondřej Zlámal

Trenér české jedenadvacítky Vítězslav Lavička strávil páteční dopoledne v Suchdole na školním hřišti. Stal se patronem otevření nového areálu, který místní základce, Sokolu a fotbalovému klubu věnovala UEFA v rámci programu UEFA Grassroots Week, který je nově koordinován s Evropským týdnem sportu EU.  Z asfaltového hřiště, které sloužilo v posledních letech jako parkoviště a skladiště, se stal nejmodernější sportovní prostor.

Při slavnostním otevření jste pozdravil místní děti bez frází, ale řekl jste jim, že je fotbal může dobře připravit na život. Jaké jsou vaše pocity, když tento nový prostor, který mají k dispozici, vidíte?

Můj pocit je velmi dobrý. Vím, že UEFA a FAČR se starají nejenom o špičkový fotbal, ale snaží se věnovat i těm Grassroots kořínků. Toto hřiště je jasným důkazem toho, že ti nejmenší mají vytvořeny ty nejlepší podmínky, aby mohli rozvíjet svoji lásku ke sportu a fotbalu.

Opravdu je fotbal dobrou přípravou pro život?

Já to beru ze svého pohledu. Já když jsem byl malý, tak jsem fotbal miloval od svých nejútlejších let, využíval jsem každou příležitost jít si zahrát fotbal ať na hřiště nebo na nějaký plácek. Nebyly v takové kvalitě jako tady v Suchdole, ale lásku k fotbalu to formovalo od dětství. Fotbal mě formoval nejenom sportovně, ale i pro život. Chtěl bych klukům a holkám popřát, aby to měli podobné. Ať mají rádi fotbal, ať dělají maximum pro to, aby byli úspěšní. A když se jim to nepovede, tak jsem přesvědčený, že fotbal je dobře vybaví i do toho normálního života.

Lákadel pro to, aby raději zůstali doma s i-phonem nebo televizí je ale hodně…

To je pravda, dnešní doba je trochu jiná než za našich dnešních let. Dnes je možností vyžití mnohem víc včetně těch virtuálních, kdy děti sedí u počítačů a baví se tímto způsobem. Myslím si, že pokud se jim vytvoří takové podmínky jako tady v Suchdole, aby se rozvíjeli fotbalově dál, pak je to snazší najít cestu ke sportu. Je to jasný důkaz toho, že je to správná cesta.

Jak jste motivoval ke sportu své dcery vy?

Mám dvě dospělé dcery, nedělaly sport  vrcholově, ale dělají ho výkonnostně, pro zábavu. Jsou to velké fanynky fotbalu, ať jsem trénoval kdekoliv, tak fandí poctivě. Lásku k fotbalu k sobě mají.

Neláká vás si jít na nové hřiště kopnout?

Šel bych hned, svrbí mě nohy, jak bych si šel hned zahrát!