Služby
| autor: Martin Boška

Viktoria si proti Budějovicím připisuje další jarní vítězství

458B7977-12AA-4BCE-B609-BA901599FF07.jpeg foto: Martin Boška

Viktoria Plzeň zvítězila v 24. kole FORTUNA:LIGY nad českobudějovickým Dynamem gólem v závěru utkání a pokračuje tak ve své jarní sérii vítězství pod novým trenérem Adriánem Guľou. Ve vypjatém utkání hráli oba týmy aktivně až do samotného závěru a rozhodla jej jediná situace.

V prvním poločase byla Viktoria aktivnějším týmem. Kontrolovala balon, aktivně přecházela do útoku a vytvářela si brankové příležitosti. Především časté centry do vápna ze strany hřiště byly častými útočnými akcemi domácích. Urostlý útočník Jean-David Beauguel mohl několikrát ve vápně svými hlavičkami zakončit. Ve většině případu však dokázala zasáhnout českobudějovická defenziva.

Největší šancí domácích byla Limberského střela z šesté minuty. Proti té musel zasahovat skluzem až Lukáš Havel, jinak by mířila za záda gólmana Drobného. Dynamo si velkou brankovou příležitost vytvořilo těsně před poločasovým hvizdem, když Sivok hlavičkoval pod břevno Hruškovy branky. Domácí gólman předvedl famózní zákrok a vyrazil balon nad brankovou konstrukci.

Podobně jako v předchozím domácím zápase vstoupilo Dynamo do druhého poločasu v úplně jiném rozpoložení. Hráči aktivně napadali a přechod do útočné fáze se jim dařil mnohem více než v předchozí pětačtyřicetiminutovce. Vše vyvrcholilo gólovou akcí v 56. minutě zápasu, kdy dostal Mészáros přihrávku do vápna, připravil si balon ke střele a následně jej umístil k pravé tyči viktoriánské branky. Rozhodčí však branku neuznal poté, co přezkoumal gólovou situaci na videu a usoudil, že byl při útočné akci Dynama faulován Jan Kovařík.

Ze závěru utkání plného herních nepřesností dokázali lépe vytěžit domácí. Ondřej Mihálik vystřídal v 76. minutě Kovaříka a minutu před koncem základní hrací doby věnoval svému čerstvě narozenému synovi rozhodující gól. Po Buchově přihrávce do vápna nasměroval před branku dle svých slov „střílený centr“, který se odrazil od nohy Nováka a skončil v brance týmu v černobílých dresech.

Nastavený čas žádnou změnu v zápase již nepřinesl a oba týmy tak odešly do šaten za stavu 1:0 pro domácí. Pro Viktorii je to čtvrtý ligový zápas a čtvrtá výhra. Může tak pokračovat ve stíhání vedoucí Slavie, kterou čeká derby pražských „S“. Dynamo si do své bilance po prohře nad Baníkem připisuje druhé červené políčko a to i přes velice dobré výkony v obou zápasech.

Ohlasy po zápase:

David Horejš: „Jsme zklamaní. Věděli jsme, že Plzeň bude těžký soupeř, což dnes také dokázala, ale celý týden jsme se na náš výkon připravovali a až na výsledek nám to vyšlo. Musím kluky pochválit, hráli jsme naši hru. V prvním poločase byla Plzeň lepší, ale ve druhé půli chybovala a my jsme byli lepším týmem. Povedlo se nám vstřelit branku, která nevíme, kvůli čemu nebyla uznána. Výsledek nás mrzí, ale fotbal dokáže být krutý. Několikrát jsme v zápasech měli štěstí a teď se to štěstí obrátilo proti nám. Věřím, že pokud budeme pokračovat v současných výkonech, tak se ty výsledky zcela jistě dostaví a budeme hrát ve skupině o titul.“

Adrián Guľa: „Podle mě to byl vynikající zápas. Z naší strany byl výkon dobrý především v prvním poločase, ale i soupeř hrál velmi dobrý fotbal. Oba týmy hráli aktivně a utkání nás stálo hodně sil. Ceníme si podpory fanoušků, kteří nám fandili a přispěli k této výhře, která je mimořádně cenná a máme z ní radost. Výkon Budějovic byl velice dobrý a byly nám doposud nejtěžším soupeřem. Hráči si musejí zvyknout na takovéto zápasy, protože ne vždy se podaří vyhrát 4:0. Jsou zápasy, kde je potřeba bojovat do konce, což se nám dnes podařilo.“

 

FC Viktoria Plzeň – SK Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 89. Mihálik   Žluté karty: Kovařík - Novák, Havelka, Havel

Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník, Hejda, Brabec, Limberský – Bucha, Kalvach, Čermák (84. Hořava) – Kayamba, Beauguel (90+5. Chorý), Kovařík (76. Mihálik) Trenér: Guľa

Dynamo ČB: Drobný – Čolič, Havel, Sivok, Novák – Čavoš, Havelka, Brandner (90+1. Rabušic), Mészáros (70. Ledecký), Mršič – Schranz (88. Kopečný) Trenér: Horejš