Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Víkendová Bundesliga: Revírní derby

darida.JPG foto: Ondřej Zlámal
Co o víkendu nabízí německá Bundesliga? Vybrali jsme tři zápasy, které rozhodně stojí za sledování.


 

REVÍRNÍ DERBY

Neděle. Půl čtvrté odpoledne. Poklidné zakončení víkendu? Zapomeňte. Tady bude hořet tráva. V Gelsenkirchenu je na programu „revírní derby“ mezi Schalke 04 a Borussií Dortmund. Oba kluby od sebe ve Vestfálsku na západě Německa dělí pouhých pětadvacet kilometrů, autem to zvládnete za půl hodiny, ale mezi oběma fanouškovskými tábory je vzdálenost několik světelných let. Nemají se rádi, nesnáší se, vzájemný duel berou jako bitvu se vším všudy.

Vlastně nejen fanoušci. Například trenér Schalke André Breitenreiter dostal v týdnu otázku, zda je pro něj BVB určitým vzorem, přeci jen je v tabulce výš, prohání Bayern a stále hraje evropské poháry. „Ne, BVB pro nás nikdy vzorem nebude,“ vystřelil pohotově. Jeho tým však potřebuje notně bodovat, zatím totiž není na pozicích, které by jej poslali v příští sezoně do pohárů…

Borussia nastoupí k derby tři dny po evropské bitvě s Liverpoolem (1:1), dají se tedy očekávat změny v sestavě. Trenér Thomas Tuchel má však z čeho vybírat, kromě Nevena Subotiče (trombóza v ruce, sezona pro něj skončila) má k dispozici kompletní kádr.

 

Předpokládané sestavy (podle Kickeru):

 

 Schalke 04: Fährmann - Junior Caicara, J. Matip, Neustädter, Kolasinac - Geis, Höjbjerg - Schöpf, Belhanda, L. Sané - Huntelaar

 

 BVB: Bürki - Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Weigl - H. Mkhitaryan, Kagawa, Reus - Aubameyang

 

 

 CO NAŽRANÍ “VLCI”?

V týdnu si “vlci” z Wolfsburgu pošmákli na Realu Madrid (2:0) a pošilhávají tak v poločase po semifinálové účasti v Champions League, což by pro klub ze severu Německa byl fantastický úspěch. Jenže v Bundeslize to drhne. Osmý flek s šestibodovou ztrátou na příčky zaručující alespoň účast v Evropské lize je pro movitý klub zklamáním. Trenér Dieter Hecking potřebuje nutně bodovat, vždyť právě Mainz je o příčku nad Wolfsburgem. Po zranění by se do sestavy mohl vrátit kanonýr Bas Dost.

 

ODČINÍ DARIDA A SPOL. DEBAKL?

V minulém kole fotbalisté Herthy Berlín totálně vyhořeli v Mönchengladbachu (5:0). Zatím stále drží třetí místo, ale soupeři se přibližují. Proti beznadějně posledního Hannoveru by měli naplno bodovat. Pozor, hosté však přijedou s novým trenérem Stendelem a je otázkou, jakým stylem hry i sestavou se budou v hlavním městě prezentovat. Záložník Vladimír Darida by neměl v sestavě chybět, i když odborný magazín Kicker před zápasem píše, že “by potřeboval odpočinout”.