Služby
| autor: Martin Boška

Ve šlágru kola zvítězila Slavia

SLAPLZ.jpg foto: Ondřej Zlámal

14. kolo FORTUNA:LIGY nabídlo šlágr v podobě utkání týmů nacházejících se na vrcholu tabulky. Slavia se před startem utkání nacházela na čele s rozdílem šesti bodů před dotahující se Plzní. Utkání doprovázel plný stadion ve Štruncových sadech a hlučné ohlasy domácích i hostujících fanoušků.

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří od první minuty začali aktivně tlačit hostující celek. V samotném úvodu utkání se dostala Plzeň k zakončení v podobě střely zpoza vápna, kterou však dokázal zlikvidovat hostující brankář Kolář. Oba týmy se v průběhu poločasu tlačili do pokutového území a snažili se o vytvoření brankové příležitosti. K další střele na branku však došlo až v závěru první půle. Josef Hušbauer zahrál rohový kop, který přesně našel Součka. Ten neváhal a vystřelil tvrdou ránu z voleje, brankář Hruška byl však na svém místě. V nastaveném čase se spolupráce Hušbauer/Souček opakovala a již skončila brankou. Po Ševčíkově centru hlavičkoval Olayinka před branku na Součka, jehož střelu zblokoval Hruška a z následné dorážky otevřel Hušbauer stav utkání brankou do šatny.

Do druhé půle utkání vstoupily oba týmy velmi aktivně, bojovně a ze zabezpečené obrany. V této režii probíhal celý druhý poločas, který doprovázely tvrdé souboje a hra především ve středu hřiště. Větší šance přinesla až závěrečná desetiminutovka. V 82. minutě se dostal k odraženému balonu David Limberský, který vystřelil z voleje velmi nebezpečnou střelu. Ta jen těsně minula Kolářovu branku. Snaha domácích o vyrovnávací branku neustávala a v 86. minutě vyvrcholila nejspíš největší šancí Plzeňských. Lukáš Hejda nacentroval do vápna, kde Kayamba odhlavičkoval balon před branku k Brabcovi jehož střela z velmi nebezpečné pozice zasáhla Frydrycha. Slavia mohla v samotném závěru ještě upravit skóre, když Stanciu vyslal dlouhý pas za obranu na Olayinku, který utekl bránícím hráčům. Výborným výběhem však zasáhnul Aleš Hruška.

Slavia dokázala zvítězit ve velmi důležitém a vypjatém utkání a odskočila na čele tabulky Plzni na rozdíl devíti bodů. „Vedení na čele tabulky o devět bodů je samozřejmě příjemné a jedná se o skvělý vstup do ligy. Je však před námi ještě spousta zápasů, ještě víc než jsme doposud odehráli, takže to ještě nebude jednoduché. Výkony Plzně se hodně zlepšili, především doma hrají velmi dobře, myslím si, že už nebude ztrácet body. Je na nás, abychom si to vedení pohlídali," řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Utkání zhodnotil také trenér domácího celku Pavel Vrba. „Zahodili jsme spoustu šancí a to bylo rozhodující. V první půli jsme téměr netrefili branku. To jsou situace, které rozhodují o výsledku. Musíme být důraznější a přesnější. Ztráta devíti bodů na Slavii je velká, nicméně zbývá téměř dvacet kol a může se stát cokoliv. Slavii může v zimě odejít spousta hráčů a situace se může změnit."

„Tomáš Souček střílel, trefil gólmana, pak mi to tam nějak posunul. Byla tam velká mela před brankou. Já jsem se jenom otočil a trefil jsem míč do prázdné branky. Byla to poté obrovská euforie, v Plzni se úvodní branky nestřílí snadno," popsal rozhodující moment střelec vítězné branky Josef Hušbauer. „Byl to hodně těžký zápas. Víme, jak těžko se odsud odváží body. Já jsem tu doposud nikdy nevyhrál a v kabině nejsem sám. Ta výhra nás opravdu velice těší," dodal k vyhranému utkání kapitán sešívaných Tomáš Souček.

Vyjádření poskytl také kapitán domácí Plzně Jakub Brabec. „Je velká škoda, že jsme z úvodního tlaku, který se nám doma daří pravidelně vyvinout, nevytěžili víc. Budeme teď muset doufat, že Slavie poztrácí nějaké body. V první řadě ale musíme myslet na náš výkon a uhrát svá vlastní utkání." 

 

 Viktoria Plzeň – Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branky: 45. Hušbauer Žluté karty: Kayamba, Procházka, Limberský, Chorý – Olayinka, Ševčík, Hovorka, Frychrych, Traoré, Trpišovský

Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník (32. Mihálik), Hejda, Brabec, Limberský – Kalvach, Procházka – Kayamba, Hořava (60. Chorý), Hloušek – Krmenčík (79. Beauguel)

Slavia Praha: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka (61. Frydrych), Bořil – Souček – Ševčík, Stanciu, Hušbauer (66. Traoré), Olayinka – Tecl (83. Škoda)

Počet diváků: 11 625