Služby
| autor:

UNIVERZITNÍ HOKEJ ZVEDÁ LAŤKU NEJEN DÍKY AKADEMIKŮM Z PLZNĚ

hokejova.jpg

Chcete hrát hokej a zároveň studovat? Máte možnost, ale musíte se smířit s tím, že to, co studenti dostávají v Americe, teď v Česku nedostanete. 

 Ale proč ho nehrát o zábavu? O to jde především! A jestliže jste student, tak bez váhání vyražte klepat hokejkami a pálit černou pryž do sítě. I vysokoškolský talent se může jednou dostat do profesionálního hokeje. Otázka je: Kdy? Na to ale odpoví až čas samotný.  

 

Fenomén budoucnosti? Možná. 

Univerzitní hokej se nejen v České republice, ale i v některých částech Evropy snaží zvedat svou popularitu. Vznikla Evropská univerzitní hokejová liga (EUHL) a nejznámější tým v Česku ohledně univerzitních týmů jsou Akademici Plzeň.  

 

Fanoušci chodí na Akademiky víc než na některé profi týmy

V České republice mají tamní Akademici možná více fanoušků, než některé profesionální týmy. Čemu to přisuzovat? Třeba kvalitním marketingem, které se nebojí vtipů. 

 

Srovnání ČR s USA

"Univerzitní hokej je v Česku určitě jiný než v Americe. Hlavní rozdíl je v tom, že my jsme zatím takové to rozkoukávající se novorozeně, kdežto v Americe je univerzitní hokej zralý muž ve středních letech. O univerzitní lize se ví, čím dál víc. Zatím jsme nezaznamenali nějakou výraznější podporu od svazu, ale jsme na dobré cestě. Spolupracujeme i s projektem Hokejka a serverem hokej.cz," prohlásil místopředseda Akademiků Plzeň a jeden ze členů, který pracuje v univerzitním hokeji Vilém Franěk.

  

Evropská univerzitní hokejová liga bude zajímavá

 Český univerzitní hokej je zatím "v plenkách", ale není vyloučené, že se do budoucna několik věcí změní. Hodně se toho změnilo už teď. EUHL, tedy evropskou univerzitní hokejovou ligu hraje už 6 českých týmů. Kromě již zmíněných Akademiků ligu hrají tyto týmy: Masaryk University, Cavaliers Brno, UK Praha, University Shields Olomouc a Prague Engineers. Ze zahraničních univerzitních škol tam můžeme najít třeba Budapešť, Trenčín a další.  

 "Bude zajímavé sledovat nováčka Masaryk University a Engineers Prague. To je loňská Technika Praha, která k sobě přivzala letos i ČZU a dělají to také moc dobře," popisuje oné týmy Franěk.  

 A jak si vedou právě Akademici Plzeň v EUHL? Po dvou zápasech se ocitávají na šestém místě, po dvou porážkách na úvod sezony. Ve středu však plzeňský tým vyhrál 6:1 nad trenčínskými vysokoškoláky.  

 

Střed druhé ligy

Jak si ale Akademici a celá liga zároveň stojí ve srovnání s profesionálními ligami? Úrovně extraligy určitě nedosahují, ale co takové úrovně WSM ligy? "My jsme spíš takový ten střed druhé ligy. Kdybychom někdy dosáhli té první, tak bych se nezlobil, ale vede k tomu dlouhá cesta," přiznává místopředseda Akademiků.  

 

Marketing = špička. Univerzitní hokej jako tahák pro diváky? Ano, ale s jedním ALE....

 A co fanoušci? Akademici jsou zrovna tým, který má k tomu, aby nalákal diváky na svůj stadion, nejblíže. Ve smršti některých humorných situací na sociálních sítích to v létě nečekaně bouchlo! Akademici se prali o Jaromíra Jágra! Největší česká hvězda se ale bohužel pro ně překvapivě rozhodla pro angažmá v NHL. Zkusí to Akademici za rok? Nedivil bych se. Už za ním dokonce byli i na Floridě, ale jakýmsi záhadným způsobem jim Jágr zdrhal. 

A co se týká taháku pro diváky, toho v EUHL moc nenajdete. Ale Akademici za návštěvu stojí: "Co se týká univerzitní ligy, jako taháku pro diváky, tak to už je jiná. Univerzitní liga je hrozně „sexy“ produkt, který, když se bude budovat postupně a dobře, může první ligu ve sledovanosti, podle mě, hravě předehnat. Ani úroveň, ani sledovanost však není tím hlavním smyslem ligy. Hlavním smyslem ligy je spojit sport a vzdělání, umožnit lidem setkávat se s dalšími šikovnými lidmi po Evropě a vychovat tak v systému kvalitní lidi, kteří najdou uplatnění v budoucím životě," popisuje Franěk.  

 

Americký systém vs. český systém. Akademici hrají zadarmo.

 Mezitím se v českém hokeji objevil nešvar v podobě zveřejňování platů hráčů extraligových klubů. Akademici nelenili a také je zveřejnili. Výsledek? Všichni hráči Akademiků Plzeň neberou ani korunu!  

 "Jestli se u nás bude platit jako v Americe za to, že hrají vysokoškoláci na univerzitách hokej? To se může stát jedině tehdy, když bude v České republice pro vysoké školy zavedeno školné. Celý systém v Americe je postaven trochu jinak. Je to dané hlavně tím, že se tam na vysokých školách platí školné. Studenti se pak chtějí dostat do univerzitního týmu, aby jim toto školné bylo sníženo, nebo dokonce úplně odpuštěno," připomíná zcela jasně zásadní rozdíly mezi Českem a USA.  

 Klíčová je taktéž i podpora svazu, která zatím není nikterak velká, ale jak už Franěk zmínil, vše je na dobré cestě. 

 

Hlavně mít radost z hokeje jako takového

 Jedno je jisté. S Amerikou se náš univerzitní hokej nedá vůbec srovnávat, to vidíme všichni. Ale co tedy z toho mají hráči v ČR? Dobrý pocit a radost ze hry v první řadě!  

Samotný Franěk samozřejmě ví, že peníze nejsou všechno a dodává: "Na rozdíl od Ameriky to děláme úplně zadarmo, ba dokonce si kluci ještě některé věci platí. Ale o to je to krásnější. Dělají to proto, protože ten sport milují, věří celému projektu a chápou smysl univerzitní ligy." 

 

O čem se sní? O stabilní EUHL nebo podpoře MŠMT a ČSLH

 Budoucnost univerzitního hokeje ale zas tak černá není. Před dvěma lety se těžko mohlo někomu zdát o tom, že se to bude posouvat. A posouvá! 

 "Ještě před 2 lety jsme netušili, kam se to vůbec posune do teď. Ale kdybych se měl zasnít, byla by tu stabilní Evropská univerzitní hokejová liga s podporou svazů a ministerstev školství, která by představovala plnohodnotnou alternativní cestu pro kluky, kteří se budou chtít při hokeji zároveň věnovat i kvalitnímu vzdělání. A kdo ví, třeba bude liga na takové úrovni, že se z ní po absolvování školy budou moci vracet do profesionálních soutěží," uzavírá Vilém Franěk téma, které českým hokejem hýbe a byla by škoda, aby Česko o univerzitní hokej přišlo.  

 Jednou se na to bude hojně chodit, tak jako v Americe. Už teď se skupují většinou lístky i na evropskou univerzitní hokejovou ligu a dá se očekávat, že trend v podobě návštěvnosti poroste.

 A Akademici? Jsou na dobré cestě. Lidi jim fandí a hlavně se baví. Reklama na klub jako stvořená je i v osobě Jakuba Koreise. Bývalého hokejisty Plzně a Komety, který rozšířil realizační tým Akademiků.