Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

UEFA ocenila projekt Můj první gól prestižní cenou

facr.JPG foto: Jan Tauber, FAČR

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) se dočkala velkého úspěchu na mezinárodním fóru. Náborovou akci„Můj první gól“ totiž Evropská fotbalová unie (UEFA) ocenila jako nejlepší Grassroots projekt uplynulého roku v rámci všech jejích členských zemí. FAČR uspěla v konkurenci celkem 31 soutěžících projektů napříč starým kontinentem.  

Projekt „Můj první gól“ přilákal k fotbalu velké množství mladých hráčů a hráček. Především díky akcím v rámci „Měsíců náborů“, které se uskutečnily v září 2014 a letos v květnu, získala FAČR přibližně 13 tisíc nových členů ve věku 5 – 19 let.

 Projekt pochválil také prezident UEFA Michel Platini: "Fotbal může dělat radost lidem každého věku a s různými schopnostmi. Jako jeho řídící orgán máme povinnost podporovat zapojení do fotbalu. Blahopřejeme FAČR k ůspěchům, které dosáhl projekt Můj první gól, který je zaměřšen na to získání nových malých fotbalistů pro budoucnost našeho sportu."   

Prestižní cenu pak předal Per Ravn Omdal, předseda Grassroots UEFA. „Když jsem byl v Praze letos v dubnu a viděl na vlastní oči, jak úspěšnou akcí Můj první gól je, byl jsem vážně fascinován. Splňuje to přesně to, co si UEFA od Grassroots akcí slibuje: fotbal láká nové hráče a oslovuje při tom i dívky, díky nasazení sociálních sítí jsou do toho všeho v přímé komunikaci zapojeni rodiče a projekt podporují současní či bývalí skvělí hráči, kteří dětem slouží jako vzor. Projekt Můj první gól osobně obdivuju a UEFA jej dává za příklad všem členským zemím. Těšíme se, až se zástupci FAČR podělí o své zkušenosti na blížící se konferenci Grassroots. Už teď víme, že i ostatní země chtějí tento projekt poznat zblízka,“ uvedl Omdal na středeční tiskové konferenci.

FAČR do projektu „Můj první gól“, do kterého se v rámci Měsíců náborů v září a květnu díky spolupráci asociace, mateřských škol, základních škol a klubů dosud zapojilo téměř 24 tisíc dětí, investovala celkem 14 milionů korun.  V rámci náborů především přispěla i na „startovací“ balíčky PUMA pro začínající fotbalisty či fotbalistky.  

Děti narozené v roce 2007 dostaly v rámci akce „Měsíc náborů“ sportovní tašku, míč, dres a lahev na pití, nyní se na to samé mohou těšit děti narozené v roce 2008, kteří se zapojí do dalších náborových akcí. To, že je i tento balíček velkým lákadlem, jasně ukázal počet nových členů ročníku 2007, který byl jasně nejvyšší mezi členy od 5 do 19 let.  

Předseda FAČR Miroslav Pelta dnes z rukou Pera Omdala přebral i pamětní plaketu připomínající úspěch asociace v oblasti Grassroots. FAČR v pomyslném souboji o zlato porazila projekty belgické a švýcarské asociace, které se ucházely o zlatou medaili s projektem fotbalu dětí 2 na 2, respektive s kampaní pro nábor dobrovolníků do fotbalu. 

„Je to obrovsky prestižní ocenění a UEFA nám dala znamení, že jsme v oblasti Grassroots na správné cestě. Fotbal musí jít za dětmi a rodiči, nemůžeme čekat, že za námi přijdou oni sami. Získali jsme 13 tisíc nových členů v mládeži, což je velmi vysoké číslo. A velmi důležitá je také pozitivní zpětná vazba od rodičů. V nastoupeném trendu chceme rozhodně pokračovat a těžko budeme hledat něco, co funguje lépe. Velký dík patří všem, kdo se na projektu Můj první gól podíleli,“ uvedl Pelta.

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka si pochvaloval, že náborové projekty FAČR pomáhají ke stále zvyšujícímu se číslu členské základny asociace. Aktuálně FAČR registruje přibližně 318 tisíc svých členů. „V roce 2012 jsme přistoupili k radikální změně v databázi našich členů, nyní o základně máme dokonalý přehled. Na stále narůstajícím počtu členů má samozřejmě zásluhu i projekt Můj první gól. Nezbývá si než přát, abychom příští rok uspěli na mistrovství Evropy ve Francii, naše děti získají další vzory a my je přitáhneme k fotbalu,“ uvedl Řepka.

 Fotbalová asociace má zájem na tomto projektu nadále pracovat a vylepšovat ho, aby se stal pro děti i rodiče ještě atraktivnějším a díky tomu i efektivnějším. „Celý projekt je oceněním práce velkého množství lidí z Fotbalové asociace, ale i samotných klubů, které se podílely na organizaci téměř 150 náborových akcí, během kterých se na hřištích objevilo neuvěřitelných 24 tisíc dětí. Samozřejmě je to pro nás všechny velká motivace do budoucna, protože vidíme, že jsme nastavili správný směr a vymysleli projekt, který má smysl a jméno si poměrně rychle vybudoval nejen v České republice, ale i na půdě UEFA. Určitě se budeme nadále snažit vylepšovat některé detaily a tento skvělý projekt v dalších letech posouvat ještě výš,“ dodal k oceněnému projektu Michal Blažej, Grassroots manažer FAČR. 

Pro FAČR znamená dnešní ocenění druhé velké uznání od UEFA za práci s členskou základnou za poslední roky. Program členství ocenila UEFA jako nejlepší speciální projekt evropského fotbalu za rok 2012. 

Více informací o projektu „Můj první gól“ najdete na webu www.mujprvnígol.cz Představení ceny na stránkách UEFA je oak zde: http://www.uefa.org/football-development/technical/grassroots/news/newsid=2280437.html