Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Tomáš Jablonský má na kontě jen vítězná derby

P1420821.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

Své první derby odehrál v říjnu 2007, na Letné tehdy Slavia slavila výhru 2:0. I v tom druhém o osm let později zvítězil. Slávista Tomáš Jablonský se jako ostatní na derby těší a věří, že červenobílí mohou uspět stejnými zbraněmi jako na podzim.

 

Tak jak se na derby těšíte?

Těším se jako na každé derby, je to výjimečný zápas pro všechny slávisty i sparťany. Bude plný dům. Já mám navíc zatím jenom vítězné vzpomínky, se Spartou jsem ještě neprohrál. Byl jsem tam v mistrovských sezonách, kdy jsme vyhráli 2:0, nastupoval jsem jako střídající hráč. Byl jsem i u toho, když jsme tam vyhráli 4:1, Šmíca dával góly. Takové zápasy se nedají zapomenout. Další zápas byl tady a zase jsme vyhráli. Doufejme, že to bude pokračovat.

Jak jste zatím spokojený s dosavadním průběhem sezony?

Všechno se změnilo k dobrému, Slavia se zvedá a já jsem rád, že u toho můžu být. Hrál jsem zatím všechno, co se dalo, jen dvakrát jsem byl nemocný, vytížený jsem dost. Důležitější je ale to, abychom získávali body a vybojovali Evropu.

Co noví hráči, jak se jim daří se zapracovat do kádru?

Všichni, co přišli, jsou kvalitní hráči. Někomu to trvá trochu déle si zvyknout. Chce to jenom čas, fotbalisti jsou to skvělí. Až se do toho dostanou, bude to klapat. V kabině je výborná parta, je to vidět na každém tréninku, na každém zápase.

Trenér nemohl být při posledním zápase na lavičce, byl to nějaký problém?

On tam byl pořád, věděli jsme, že tam je. Chvilku mi připadalo, že tam odsud musel odejít, protože tam někdo měl na to jeho místo lístek.

Fanoušci na konci zápasu pískali, nepřišlo vám to trochu nevděčné?

Já se tomu ale nedivím, hráli jsme se Zlínem, hráli jsme doma, chtěli po nás, abychom ten zápas ovládli. My jsme v posledních dvaceti minutách pomalu neudrželi míč. Chtěli po nás víc.

V derby na ně budete zase spoléhat….

Já to říkám pořád a stojím si za tím, že máme nejlepší fanoušky. Když spustí svoje chorály, tak je to strašlivě na hřišti znát, burcuje nás to. Je to pro nás strašně důležité, že je máme a že s námi budou i na Letné.

Trenér říkal, že pro Spartu její zápas v Římě nebude problémem, vidíte to taky tak?

To spíš bude výhoda. Mají zápasové vytížení. Já jsem to zažil ve Slavii, kdy jsme hráli středa-neděle-středa-sobota. Zažil jsem to pak i ve Slovanu Bratislava. Čím víc hrajete, tím jste rozehranější. Není to nevýhoda.

Na koho se vy na svém postu nejvíc chystáte?

Tam se to hodně mění, nevím, kdo tam napravo bude. Někdo to má volné celé Zahustel, Bořek Dočkal se stahuje hodně na střed. Uvidíme, nesmíme mu dát s Jardou Zmrhalem prostor. Já jsem s Bořkem hrával ještě v dorostu, znám jeho hru dobře, nesedí mu to, když nemá prostor.

Dá se zopakovat recept, který byl úspěšný na podzim v derby?

Víme, čím jsme je přehráli, a doufám, že stejnou taktiku použijeme i u nich. Nenechali jsme je hrát, nedostali se ke své hře. Pokud mají moc klidu, tak se projeví jejich přednosti, ale jak je dorážíte při přijímání balonů, tak se k tomu svému stylu prostě nedostanou. To se ukázalo i tady v Edenu. Bojovali jsme celý zápas, nedostali jsme gól a vyhráli.

Už jste začali hru Sparty rozebírat?

Hned po zápase se Zlínem, celý týden se na to při tréninku chystáme.

Je nejvíc natěšený Josef Hušbauer? Vypsal do kabiny nějakou odměnu?

Ještě ne, ale něco vypsat musí! Nevím, jak ho tam přijmou, možná si ho vychutnají. Ale je to profesionál, musí se s tím vyrovnat. Už toho hodně odehrál, takový tlak ho nerozhodí.

Co říkáš výkonům Tomáše Součka? Pavel Vrba o něm říkal, že už je na hranici nominace do reprezentace….

Musím říct, že když jsem přišel do Slavie, tak jsem si nemyslel, že se probojuje do základu. Ale už v té přípravě byl nejlepším střelcem. Ještě to ale nebylo ono. Ale už je základní kámen základu, půjde ještě hodně nahoru. Pracuje na sobě, nabral sebevědomí.

Bude derby ten správný zápas, kdy se chytí Milan Škoda?

Útočníci to někdy musí urvat. Zažil jsem to třeba i s Davidem Lafatou v Jablonci, tam mu dvacet zápasů nepadlo nic, pak to trefil a ještě dal dvacet gólů za deset zápasů. Přijde to i Milanovi.

Kdo to nejvíc bude v kabině před zápasem hecovat?

Ti starší. Latty a Jirka Bílek. Musíme do toho jít naprosto naplno, každé hecování je potřeba!

 

Derby Tomáše Jablonského

8.10.2007 Sparta – Slavia 0:2 (hrál 29 minut)

27. září 2015 Slavia – Sparta 1:0 (hrál 90 minut)