Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Suchopárkovi svěřenci před posledním krokem

u19_2.jpg foto: Foto: FAČR, Svatopluk Samler
V každém sportu a ve fotbale zvlášť platí to, že nejtěžší na cestě k úspěchu jsou poslední kroky. Platí to i české reprezentaci do devatenácti let, která má před sebou poslední zápas UEFA EURO Under-19 Championship Elite Round. Před televizními obrazovkami ČT Sport ji k postupu na šampionát bude stačit s Rakouskem neprohrát.

Češi mají na svém kontě jako jediní 6 bodů. Vyhráli ve strhujícím zápase nad Maďarskem 2:1 a v druhém utkání zdolali Skotsko 1:0. V obou duelech bylo na jejich straně štěstí, ale to nejenom ve fotbale přeje těm, kteří jsou dobře připravení.

Jan Suchopárek prostřídal svoji sestavu, vypadl z ní režisér hry Michal Sadílek, který se potýkal s virózou, odpočívali také ti, kteří zřejmě cítili náročný zápas s Maďarskem nejvíce ve svých nohou. Skotové byli v prvním poločase kombinačně lepší, brankáře Jedličku ale ohrozili jenom jednou, naštěstí byl O´Hara v ofsajdu, když se mu podařilo dostat míč do sítě.

Defenzíva v čele s brankářem Michalem Jedličkou, který nasbíral řadu zkušeností také za Příbram při UEFA Youth League, vůbec patří ke spolehlivým fázím tohoto výběru. Stopeři Alex Král a Matěj Chaluš navíc dokáží i pomoci ofenzívě, stejně jako oba krajní beci.

V Zlíně zaplněná tribuna viděla rozhodující moment v druhém poločase, kdy Ralston nešikovně dohrál souboj s Denisem Granečným a přišla penalta. Tu střídající Ondřej Šašinka, který rovněž patří k výrazným postavám této kvalifikace, s přehledem proměnil. Pochvalu si zaslouží i Daniel Turyna, který dohrával zápas s obvázanou hlavou po srážce v jednom se soubojů. Jeho tah na branku a důraz je v této kategorii také neobvyklý.

V závěru naskočil na pár minut do hry i Michal Sadílek, a hned prokázal, kolik toho dokáže směrem dopředu vytvořit. Právě to, zda bude fit, může být pro pondělní duel klíčové.

Papírově to teď vypadá snadno, ale Rakousko nebude lehkým soupeřem. Přišlo sice o svého kapitána, který byl v duelu s Maďarskem vyloučený, ale i bez něj bude určitě bojovat o svoji naději, i když právě pro ně je výchozí pozice po prohře 1:3 s Maďarskem nejsložitější.

Trenéři určitě svým svěřencům ukáží právě tento zápas, a jak velké šance si dokázali Rakušané vytvořit a zahodit, i když velký díl měl na jejich střeleckém selhání maďarský gólman.

V pondělí od 19 hodin bude v Uherském Hradišti na stadionu Slovácka na co koukat. Diváci se mohou dočkat historického úspěchu! Pokud to máte daleko, dívejte se alespoň v televizi!