Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Středeční soupeř Rusko -téměř výhradně hráči z ligy

P1470773.JPG foto: Ondřej Zlámal

Češi se v rámci přípravy na EURO střetnou v Innsbrucku s Ruskem a očekává se, že druhý tým kvalifikační skupiny G prověří náš nároďák přeci jen víc, než před několika dny Malta. Rusové přitom spoléhají prakticky výhradně na hráče z domácí ligy. Jedinou výjimku tvoří obránce Roman Neustädter hájící barvy Schalke 04, který dostal ruské občanství jen několik dnů před oznámením nominace. O čem to svědčí?

Pouze Anglie, která má všechny nominované hráče z Premier League (s výjimkou gólmana Heatona z Burnley), bude mít na šampionátu více „domácích“ hráčů než Rusko. V jejím případě je ovšem tento počet odrazem kvality samotné soutěže, v tom Ruském naopak spíš důsledkem nepovedených kvót na zahraniční hráče a následného přeplácení ruských fotbalistů domácími kluby.

V Rusku totiž v současnosti funguje tzv. pravidlo 5+6, tedy že v jakýkoli okamžik zápasu musí mít tým na hřišti alespoň pět Rusů. Tento systém měl původně zajistit více šancí v prvních týmech pro mladé talenty, vyústil ale v souboj největších ruských klubů o tamní nejlepší hráče. Giganti s finanční podporou státních firem (Zenit nebo CSKA) by si totiž mohli dovolit postavit tým ze zahraničních fotbalistů, jenže nesmí. A tak soupeří o ty nejlepší domácí hráče, což ústí v obrovské přestupové částky a královské platy. Takto placení hráči ovšem nemají motivaci zlepšovat své výkony a už vůbec ne posouvat se někam do zahraničí.

Namísto nových hráčů tak reprezentační trenér Sluckij musí sahat po naturalizovaných cizincích. Neustädter (který je rodákem ze sovětského Dněpropetrovsku, ovšem měl německé občanství a dva starty za seniorskou reprezentaci) totiž není jediným cizincem v ruské nominaci, do které se dostal i gólman Lokomotivu Moskva a „bývalý“ Brazilec Guilherme. Ten si zatím za sbornou připsal jeden start – v březnu letošního roku v přáteláku proti Litvě – a stal se vůbec prvním naturalizovaným hráčem v historii ruského národního týmu.

Jedinou výhodu tak může mít současný stav právě pro kouče Sluckého, který zároveň trénuje ruského šampiona CSKA Moskva a všechny reprezentační hráče tak během sezony potká přímo na hřišti. Sluckij převzal sbornou od Fabia Capella v roce 2015 po neúspěšném vystoupení na mistrovství světa, dokázal se s ní vyhnout baráži a přímo postoupit na EURO. Přesto se nedá očekávat, že by Rusové na závěrečném turnaji dosáhli podobného úspěchu jako před osmi lety, kdy v Rakousku a Švýcarsku skončili třetí. Tehdy také naposledy odešla řada hráčů do západní Evropy (Žirkov do Chelsea, Pavljučenko do Tottenhamu, Aršavin do Arsenalu), odkud se ovšem většina z nich s nepořízenou vrátila…

Autorem textu je náš nový spolupracovník Vojtěch Raiman.