Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Staňte se prvním mistrem světa ve fotbalpoolu!

fotbalpooloprava.jpg

18. – 19. února se v pražských Malešicích uskuteční historicky první mistrovství světa ve sportu, který vznikl v Česku – ve fotbalpoolu. A mistrem světa se může stát každý, kdo se do 5. února přihlásí a zaplatí startovné. Soutěžit se bude ve dvojicích, v akci by mělo být přes 30 týmů ze zahraničí. Připravovaný premiérový šampionát v netradičním a atraktivním sportu nám přiblížil ředitel turnaje Jiří Novotný.

Jak vůbec fotbalpool v Česku vznikl?

Je to náš nápad, vymysleli jsme celé know-how, jak stůl sestavit a jak hru uchopit jako nový sport vznikající v České republice. První inspirací bylo video z Ameriky, na kterém si dva hráči spíchli na zahradě hřiště a pili u toho pivo. Ale to, jakou to má formu jako sport, to je celé naše know-how.

Hraje se stejnými pravidly jako klasický pool?

Ano, pravidla jsou úplně stejná, vychází z kulečníku. Máme bílý míč, černý míč, sedm plných míčů a sedm půlených. Barvy jsou stejné, díry také. Základní pravidla také všichni znají, jsou jenom trochu pozměněná, protože míče se jako kulečníkové koule nechovají. Dodatečná pravidla jsou vynechaná, hra je plynulejší.

Jak dlouho jedna hra trvá?

Jeden zápas trvá kolem deseti až patnácti minut. Hra končí, ve chvíli, kdy černý míč spadne do díry. V tu chvíli jedna strana vyhrává.

Kolik máte registrovaných hráčů?

V asociaci máme registrovaných 70 hráčů. Po mistrovství světa startuje první ročník národní fotbalpoolové liga. V celé republice máme asi 15 stolů, na kterých liga začne. Postupně budeme soutěž rozšiřovat.

Hrají i fotbalisté?

Určitě! Sport si už vyzkoušela celá řada známých fotbalistů i známých tváří, například během team-buildingových akcí, na které si nás firmy objednávají. Například Patrik Berger, Petr Švancara nebo Tomáš Hunal. Všechny to bavilo.

Přiblížil byste nám únorové mistrovství světa?

Je to první akce ve světě takového charakteru. Tak velký turnaj se ještě nikdy nikde nehrál. Co se týká organizace, členství v asociaci a žebříčků, tak jsme tak daleko zatím jenom v České republice. Účastnit by se mělo 98 dvojic z toho třicet ze zahraničí - z Dánska, Ukrajiny, Švédska, Německa, Slovenska, Polska, USA, jedna dvojice z Vietnamu. Bude to tedy opravdu mistrovství světa. Je možné, že to je svým způsobem takový první takový sport, který vzniká u nás.

Opravdu se ho může zúčastnit mistrovství světa každý?

Ano, žádné omezení není, hráč nemusí být ani členem asociace. Stačí se přihlásit a zaplatit do 5. února startovné ve výši 990 korun. Hraje se o velkou prestiž – můžete vstoupit do historie jako první mistr světa, ale také o slušné prize money, které je ve výši tisíc euro. Z vlastní zkušenosti vím, že každý může porazit každého, šance má tedy opravdu každý účastník. Počet dvojic je omezený vzhledem ke kapacitě Hector Sport Centra.

Jaký bude systém turnaje?

Bude čtrnáct skupin po sedmi dvoučlenných týmech. Skupiny se odehrají během prvního dne, poslední tým ze skupiny automaticky vypadává, první dva automaticky přímo postupují do pavouka. Zbylých 52 týmů se v neděli dopoledne utká o postup do pavouka, kde bude 64 týmů. Pak se hraje už vyřazovacím způsobem.

Kdo je největším favoritem?

Máme tady český žebříček, na kterém si vedu docela dobře (úsměv). Pak jsou tady hráči, kteří se sportu už docela dlouho věnují, například jedna rodinná dvojice -  táta a syn Herčíkovi, kteří trénují a daří se jim. Ale vyhrát takový turnaj bude hodně složité. Máme zkušenost, že i ti, co nehráli nikdy fotbal, se první dva zápasy trápí, ale v tom třetím už dokáží porazit kohokoliv. Jednou přišla na turnaj maminka s osmiletým synem a taky dokázali vyhrát. Je to sport pro každého. Účast na mistrovství světa není limitována ani věkem, mohou nastoupit rodiče s dětmi. 

Co je pro tento sport nejdůležitější umět?

Je to hodně o předvídání, je důležité sledovat, jak se hra posune po každém kopu. Třeba kulečníkoví hráči přemýšlejí hodně takticky. Jinak je možné hrát v jakékoliv obuvi s jednotnou podrážkou, ideální je asi hrát v sálovkách, ve kterých máte největší cit. Těšíme se na přihlášky!

Všechny informace o turnaji najdete na www.fotbalpool.cz a je možné je získat také přímo od Jiřího Novotného na emailu jiri.novotny@fotbalpool.cz