Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Slávistky si zahrají proti hvězdné fotbalistce

slavistky.jpg foto: Pavel Jiřík ml.

Bezesporu je to jedna z nejslavnějších a nejlepších fotbalistek celé historie. Britský deník The Guardian ji dokonce vyhlásil přímo nejlepší fotbalistkou v dějinách. Marta Vieira da Silva byla pětkrát za sebou zvolena nejlepší fotbalistkou světa. Nyní se představí v Praze – nastoupí proti mistrovské Slavii Praha – tento čtvrtek od 18:30 na stadionu Viktorie Žižkov v dresu švédského mistra FC Rosengård.

„Je to obrovská výzva nastoupit proti tak slavné hráčce, jsem moc zvědavá, co předvede,“ těší se na vzájemné setkání kapitánka Slavie Blanka Pěničková. „Její nadvláda v anketě o nejlepší fotbalistku světa sice skončila v roce 2010, ale i v dalších čtyřech letech skončila na druhém místě. Je ústřední postavou ženského fotbalu, nejen ve svém švédském klubu, ale i v národním týmu,“ přibližuje důvody, proč by se měl každý fanoušek ženského fotbalu na stadion přijít podívat.

A jaké fotbalové vlastnosti může Marta ukázat? „Je to levonohá, rychlostní hráčka, skvěle technicky vybavená, i když nestřílí tolik branek, pracuje pro tým a připravuje šance ostatním,“ dodává jedna z nejzkušenějších slávistek.

Marta si své působení ve Švédsku nevybrala náhodou. „Ženský fotbal se tady neuvěřitelně rychle rozvíjí a má pro to ty nejlepší předpoklady a podmínky. Lidé mne tu znají, ptají se mne na tréninky i na zápasy třeba, i když jdu jen nakupovat. Cítím, že jsou rádi, že hraji právě tady,“ popsala svoje důvody pro setrvání ve skandinávské zemi.

I pro ni je UEFA Women´s Champions League velkou výzvou. „Všichni víme, jak slavná je stejná soutěž fotbalistů. Naše zápasy ale už také získávají svůj věhlas, soutěž je výborně organizovaná. Naším snem je dojít s Rosengårdem až do finále!“

V předcházejícím kole vyřadil švédský mistr islandský Breidablik díky jediné brance, kterou vstřelila na hřišti soupeře další slavná hráčka Lota Schelin.

Jak velkou překážkou budou slávistky? A kolik je přijde podpořit fanoušků?