Vyhledávání
| autor: Martin Boška

Slávisté v posledním domácím utkání bod nevybojovali. Interu Milán po brankách v závěru utkání podlehli 1:3.

78655391_2516054962055789_7983265681141399552_n.jpg foto: Ondřej Zlámal

Slavia odehrála poslední domácí utkání ve skupině Ligy mistrů, ve kterém nestačila na italský Inter Milán a pro letošní sezonu se tak loučí s evropskými poháry. O bodový výsledek přišli slávisté v posledních deseti minutách utkání, kdy se po individuálních akcích prosadili hostující útočníci. 

Do utkání nastupovaly oba týmy s jasným cílem. Tím bylo vítězství. Slávisté mohli v případě výhry pomýšlet na šanci vybojovat postup do Evropské ligy případně se udržet v boji o postupovou příčku do vyřazovacích bojů Ligy mistrů. Pro Inter se také jednalo o důležitý zápas, který mohl rozhodnout o jejich pokračování v evropských pohárech. První utkání obou celků, které se uskutečnilo na slavném San Siru v Miláně, skončilo remízou 1:1 a Slavia v něm ztratila vedení až nastaveném čase. 

Utkání začalo opatrně ze strany obou týmu, které si uvědomovaly jeho důležitost. První branka přišla v 19. minutě, kdy Jan Bořil pokazil rozehrávku. Romelu Lukaku následně prošel s balonem u nohy domácí obranou a přesnou přihrávkou z pravé strany hřiště našel ve vápně Laurata Martinéze, který střelou odraženou od země prostřelil Koláře. 

Další důležitý moment přišel ve 35. minutě. Nejprve byl ve vápně faulován Olayinka, nicméně rozhodčí nechal hrát hru dál. Poté pokazil na vlastní polovině rozehrávku Michal Frydrych, Martinéz vybojoval balon a našel rozběhnutého Lukaka, který se trefil do Kolářovy otevřené branky. Následně však rozhodčí překontroloval na videu zákrok na domácího Olayinku, branku uznal jako neplatnou a nařídil penaltu. Tu proměnil střelou doprostřed branky kapitán slávistů Tomáš Souček. Stav po poločase byl vyrovnaný 1:1 a nasvědčovaly tomu také výkony obou týmů.

Ve druhé půli se dokázaly oba celky dostat do řady šancí. Na straně domácích byl jejich předním aktérem Lukáš Masopust, který nejprve v 62. minutě vystřelil zpoza vápna nebezpečnou střelu, na níž se musel Handanovič natahoval k horní tyči branky, aby jí vyrazil. Poté v 73. vybojoval na polovině soupeře balon a šel sám na brankáře Handanoviče, který však i tento jeho pokus zneškodnil. Aktivní byl i Inter, který trefil tyč a břevno. Nejprve se o první zářez na brankové konstrukci postaral Lukaku, který po centru Candrevi hlavičkoval na pravou tyč Kolářovy branky. O pár minut později dalkonosnou ranou označil břevno Brozovič. 

V závěru utkání byli hosté v zakončení úspěšnější a dokázali výsledek upravit ve svůj prospěch. V 81. minutě utekl na polovině hřiště obraně domácích Lukaku, následně obehrál vysunutého gólmana Koláře, zakončil do prázdné branky a připsal si první branku v letošní sezoně Ligy mistrů. O 7 minut později na pravé straně hřiště vybojoval belgický útočník Lukaku znovu balon, poté úspěšně nacentroval do vápna na dobře postaveného Martinéze, který střelou z voleje k levé tyči zpečetil vítězství hostů.

Střelec jediné slávistické branky a také kapitán domácího týmu Tomáš Souček komentoval utkání následnovně: „Při kopání penalty jsem ve stresu nebyl a jsem hrozně rád, že to tam padlo. Utkání jsme chtěli vyhrát. Bohužel se nám vůbec nedařilo v koncovce. Té porážky je obrovská škoda".

„Udělali jsme velké množství chyb a Inter je bohužel dokázal všechny potrestat. Útočníci Interu hráli skvěle. My jsme se hráčům Interu dokázali herně vyrovnat, ale rozhodly individuální výkony jejich ofenzivních hráčů. Byl to rozhodně náš nejhorší výkon v letošní sezoně Ligy mistrů. Dělali jsme velké chyby a jsme zklamaní, že jsme neuhráli doma letos ani bod, jelikož fanoušci nám tady při všech utkání skvěle fandili a zasloužili si to", uvedl po utkání trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.


Slávisty nyní čeká poslední utkání skupiny, ve kterém se utkají s Borussií Dortmund, která je vyzve na domácím Vestfálském stadionu. V posledním vzájemném střetnutí v Edenu podlehla Slavia německému mužstvu 2:0. Zápas se odehraje 10. 12. od 21 hodin.