Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Slavia se chystá na Astanu

P1690319.JPG foto: Ondřej Zlámal

Mistrovskou Slavii čeká poslední zápas podzimní sezony a je to jeden z těch nejdůležitějších. Tradiční předzápasová tisková konference ale neměla poklidný průběh. Přečtěte si, co všechno se probíralo.

 

Jak vypadá marodka?

Zranění jsou dlouhodobě Muris Mešanovič, Dušan Švento, k ním přibyl na marodku i Jakub Hromada a dnes se na tréninku potvrdil otazník u Josefa Hušbauera a Simona Deliho, kteří měli zdravotní potíže. O jejich startu se teprve rozhodne.

 

Viktoria Plzeň má v české lize velký náskok, není třeba zaměřit úsilí na domácí soutěž?

Nehodláme ponechat nic náhodě. Astana je soupeř, kterého respektujeme. Viktorii Plzeň se povedl velký úspěch na podzim. Neztráceli body. Chtěli bychom dokončit povedeným podzim v evropských pohárech a v tomto jakémsi finále ho potvrdit postupem.

 

Stačí bod, jaký to bude mít vliv na taktiku?

Byla by chyba soustředit se pouze na defenzívu a hrát na bod. Budeme chtít hrát aktivně a jít za vítězstvím. Matematika je jasná. Pokud by závěr byl vyrovnaný, tak se budeme snažit udržet výsledek. Ale celkově budeme chtít hrát aktivně a aktivní hrou docílit branky.

 

Stoch: Jak říkal trenér, hrát na remízu je nebezpečné. Hrajeme doma. Doufám, že bude plný stadión, který nás požene za postupem. Budeme se snažit vyvinout tlak na soupeře. Ale není dobré prozrazovat taktiku před samotným utkáním.

 

Bude zapas měřítkem úspěšnosti podzimu?

Tento zápas hodně napoví o tom, jestli ho budeme hodnotit úspěšně. Nepočítali jsme, že budeme po polovině sezóny ztrácet na Plzeň tolik bodů. Můžeme si však v utkání napravit reputaci a pokud se nám podaří postoupit, tak to budeme považovat za velký úspěch.

Po příchodu čínských investorů se očekávali velké výsledky, ale rozdíl mezi vámi a Plzní v domácí soutěži je velký, cítíte odpovědnost za situaci?

Minulou sezonu jsme vyhráli titul a nyní jsme druzí. Nepovažuji to za neúspěch. To že teď bojujeme o postup do jarní části Evropské ligy je úspěch. Tak velký rozestup zařídil mimořádný výsledek Plzně.

Bude hrát zítra Danny?

Je v nominaci na zápas, hráči se zítra dozví, kdo půjde od začátku na hřiště. V Astaně převzal roli Dannyho Stoch a nevedl si vůbec špatně. Z jeho střely do břevna se tam branková konstrukce chvěje dodnes.

Koho byste vyzdvihl z hráčů Astany?

Stoch: Jména hráčů soupeře jsou trochu neznámé, ale hráli jsme proti nim a víme, že hrají dobře jako tým a dokáží být nebezpeční. Mezi nejlepší hráče patří útočníci tmavé pleti, kteří jsou nebezpeční v útočné fázi a mají velkou kvalitu.

Program Astany v Praze, jak jste ho vnímal? Mluvil jste s trenérem Pilným (trenér Žižkov)?

Věděli jsme to už v Astaně po prvním vzájemném utkání. Miroslav Beranek s námi o tom mluvil. Není to poprvé. Svoji soutěž skončili už 5. listopadu a to může být pro ně dost nepříjemné. Jsou tady od středy minulého týdne. Hráli přátelské utkání na Žižkově. Jsou v plné síle a informace o jejich týmu máme.

Twumasi a Kabananga dali dohromady sedm z devíti vstřelených branek Astany, jak jim zabránit v tom, aby skórovali znovu? 

Víme o jejich kvalitách dopředu. Jedná se o kvalitní rychlé útočníky, kteří jsou střelecky disponovaní. Budeme se snažit jim nenechat prostor. Takticky plán prozradit logicky nemůžeme.

Věříte v prolomení střelecké smůly?

Stoch: Myslím na to a pevně věřím, že přijde moment, kdy to konečně prolomím. Třeba to zítra vyjde, ale hrajeme jako tým a musím hlavně pomoci týmu, aby uhrál takový výsledek, se kterým budeme všichni spokojeni.

Jak ovlivňují vaši práci spekulace o vaší pozici? Jakou cítíte důvěru od vedení?

Samozřejmě se to promítá do práce celého tymu. Nyní se chceme soustředit na tento poslední zapas a pak se k tomu zpětně musíme vrátit v celém mužstvu. Spekulace nikomu nepomůžou. Musíme si nalít čistého vína. Není to férové vyjádření na moji osobu a pro tým to taky není férové, když tyto spekulace vychází z vlastního klubu. Po tomhle zápase to můžeme s vedením řešit a vyříkat si to. Něco jsme spolu s týmem odpracovali, nechceme to všechno zahodit za hlavu. Sice přišel Jan Nezmar, ale ten nás nespasí. Je tu jeden den, už sem s ním mluvil. Musíme nadále pracovat. 

Jak důležitý je pro tým Simon Deli? Je pro vás dobře, že se může vrátit do hry?

Je to důrazný a kvalitní rychlý obránce. Přejeme si, aby byl zítra fit a nastoupil. Laboruje se zraněním od zápasu v Tel Avivu. Jsme se Simonem domluvení, že mi na rozcvičce řekne, jak se cítí a podle toho se rozhodneme.

Jak se s ním hraje na hřišti?

Stoch: Samozřejmě se jedná o výborného obránce, ale bohužel je dost často zraněný, a i když hrát nebude, tak má trenér na výběr jiné hráče, kteří ho dokázali v minulých zápasech zastoupit. Musíme hrát jako tým a jestli budeme mít jeden cíl za kterým půjdeme, tak potom můžeme uspět.

Připravil: Martin Kamenik