Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Slavia musí splnit povinnost a postoupit

P1500259.JPG foto: Ondřej Zlámal

Dvakrát ve své pohárové historii Slavia byla v podobné situaci. V roce 2000 v Poháru UEFA prohrála s NK Osijek venku 0:2. O tomto zápase koluje historka, o jejíž pravdivosti mírně pochybuji, ale prý tehdy došlo k nedorozumění, když se k obědu objednal hovězí vývar slovem „beef tea“. Než stačili trenéři zareagovat, tak prý hráči přinesené bifteky spořádali. Bůh ví, jak to bylo.

Každopádně v odvetě na Strahově Slavia svého soupeře přejela 5:1 a postoupila. Útočným fotbalem soupeře přehrála.

Podruhé to bylo o dva roky později - znovu na Strahově po prohře 1:3 s Partizanem Bělehrad. Bylo to asi nejlepší utkání Brazilce Adauta v sešívaném dresu.  Po řádné hrací době skončil zápas 3:1 , v prodloužení pak přidali červenobílí další dvě branky.

Proti Levadii je situace asi trochu jiná, přes všechnu úctu k estonskému soupeři, slávisté měli svoji sílu ukázat už v prvním zápase.

Ještě jedna vzpomínka se před druhým předkolem dere na mysl. V roce 2009 po prohře s Tiraspolem Slavia porazila doma CZ Bělehrad 3:0. V odvetě pak nastoupila před naprosto nabitým stadionem, kotel domácích se vytasil s choreem s obrovským nápisem 4:0. Dva góly domácí dali a měli i další šanci, jejich úsilí ale ukončil svým gólem Stanislav Vlček.

Takovou atmosféru zřejmě fanoušci Slavii připraví ve čtvrtek v Edenu. „Cítíme, že se na to všichni těší, Slavia dlouho v pohárech nehrála,“ řekl na tiskovce Jiří Bílek. Už jeho přítomnost na tiskovce naznačuje, že se vrátí do obrany. „Víme, že stejně důležité jako nastřílet branky, bude i neinkasovat, žádný gól dostat nesmíme,“ dodává.

Z předzápasové tiskovky i tréninku bylo znát, že Slavia ví, že je co napravovat a že ji snadná jízda za obratem nečeká.

Slavia by měla svoji povinnost splnit a postoupit. Nejenom kvůli fanouškům, kteří ji tak trpělivě po celá ta marná léta povzbuzovali. Ještě víc by měla udělat radost těm, kdo klub zachránili z propadliště dějin před pařáty konkurzu. Novým majitelům v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, kteří už druhé přestupové okno udělali svoji práci a tým výrazně posílili.

Na další sehrávání a hovory o okolnostech není čas. Slavia musí Levadii prostě a jednoduše vyřadit.