Služby
| autor: Martin Boška

Skvělý výkon Slavie nestačil na bodový zisk

Oslava golu Slavia.jpg foto: Ondřej Zlámal

Pražská Slavia nastoupila ke svému třetímu soutěžnímu utkání Ligy mistrů. Utkala se před domácím publikem na téměř vyprodaném Sinobo Stadionu v Edenu. Vstup do utkání vyšel lépe hostům, kteří se hned ve třetí minutě dokázali dostat do vedení. Po ukázkové výměně balonu ve velkém vápně mezi Messim a Arthurem poslal světoznámý Lionel Messi míč do sítě. Slavia se však odhodlala k vyrovnání a do poločasového hvizdu si vytvořila celou řadu obrovských šancí, které však bohužel neskončily brankou. První obrovskou šancí pro Slavii byla akce, při které obdržel Jan Bořil perfektní centr za obranu, následně našel Jaroslava Zeleného, jehož střelu Ter Stegen dokázal v protipohybu zlikvidovat. Lukáš Masopust se v průběhu prvního poločasu dostal k brankové příležitosti hned třikrát, avšak všem akcím chybělo správné zakončení. Za zmínku také stojí střela Petera Olayinky z pokutového území, která mířila do šibenice a Ter Stegen se pro ní musel velmi natahovat.

Hned z počátku druhého poločasu se slávistické snažení zúročilo, když Nicolae Stanciu našel centrem téměř přes celé hřiště rozběhnutého Masopusta, který utekl obraně hostů a následně přihrál sbíhajícímu Bořilovi, který bodlem propálil Ter Stegena. Odpověď ze strany Barcelony na sebe však nenechala dlouho čekat. V 57. minutě obdržela Slavia velmi smolnou branku. Po standardní situaci se dostal u pravé tyče Kolářovi branky k balonu Luis Suaréz, jehož střelu tečoval Olayinka do sítě domácího gólmana.

Od té doby pokračoval velký tlak slávistů, kteří s ním nepřestali až do závěrečného hvizdu. V posledních minutách utkání dokonce zatlačili téměř všechny hráče Barcelony do vápna a okupovali soupeřovo území. Barcelona se dokázala dostat do pár nebezpečných příležitostí z protiútoků, domácí však všechny tyto pokusy úspěšně ubránili.

Slavia předvedla výkon hodný světové úrovně, když ve spoustě momentech katalánský tým přehrávala, dostávala se do velkého množství brankových příležitostí, avšak na bodový zisk to podobně jako v utkání s Dortmundem nestačilo. Již za dva týdny změří s Barcelonou síly znovu, tentokrát na katalánském stadionu Camp Nou.

Slavia – Barcelona 1:2 (0:1)

Branky: 50. Bořil - 3. Messi, 57. Olayinka (vl.) Žluté karty: Masopust, Bořil, Olayinka, Ševčík - Alba, Dembelé

Slavia: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Souček, Ševčík – Masopust (76. van Buren), Stanciu (76. Hušbauer), Zelený (46. Tecl) – Olayinka

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Arthur (84. Rakitič), Busquets (78. Vidal), De Jong - Messi, Suaréz, Griezmann (69. Dembelé)