Vyhledávání
| autor: Martin Boška

Skvělé vítězství v podání české fotbalové reprezentace!

Ondrasek a Celustka.jpg foto: Martin Sekanina

Český národní tým porazil v šestém utkání kvalifikace na UEFA EURO 2020 Anglii 2:1 a připsal si tak nejen velice cenné vítězství nad silným soupeřem, ale také odčinil předchozí březnovou porážku, kdy Češi na Britských ostrovech podlehli 5:0. Utkání hráči odehráli před téměř plným Sinobo Stadionem, dorazilo totiž 18 651 diváků, kteří český tým vytrvale podporovali a pomohli mu tak k vítězství. 

Oba celky vstoupily do utkání velmi aktivně a již v 5. minutě byla odpískána penalta ve prospěch anglických hráčů. Tu Harry Kane proměnil a poslal tak Anglii do vedení. Ta si ho však udržela jen krátce, protože v 9. minutě zahrál Jakub Jankto rohový kop a jak při jeho standardních situacích bývá zvykem, skončílo to gólem. Balón se dostal až k prostoru u  zadní tyče, kde ho nejprve Ondřej Čelůstka nasměroval k Jakubu Brabcovi, který pak s přehledem míč dopravil do sítě. Česká reprezentace od té doby nepřestávala tlačit a vytvářela si brankové příležitosti až do poločasového hvizdu. V druhé polovině utkání hrozila Anglie z přímočarých přihrávek a následných protiútoků, nicméně obrana našich hráčů spolu s výborným Tomášem Vaclíkem dokázala udržet vyrovnané skóre. Zdeněk Ondrášek, který byl poprvé povolán do reprezentačního dresu, vystřídal v 65. minutě Patrika Schicka na postu hrotového útočníka, což se následně ukázalo jako perfektní tah. Nejprve se dokázal sám probojovat do vápna, když obehrál obránce soupeře, nicméně se dostal do skluzu a ztratil balon. V 85. minutě se však již nemílil! Lukáš Masopust jej našel přesnou přihrávkou z pravé strany velkého vápna a Ondrášek nasměroval míč k levé dolní tyči a rozhodl tak stav toho důležitého utkání.

Ondra Čelůstka odehrál celé utkání a to na pozici středního obránce, na které nastoupil do všech letošních utkání české reprezentace. Bylo to již jeho 15. utkání v národním dresu. Český tým se nachází na druhé postupové příčce tabulky kvalifikační skupiny a má shodně bodů (12) s vedoucí Anglií. Jako další čeká reprezentaci přátelské utkání se Severním Irskem, které svěřenci trenéra Šilhavého odehrají v pondělí na pražské Letné.

 

Česká republika - Anglie 2:1 (1:1)

Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane (pen.) Žluté karty: Jankto - Rose, Sterling, Henderson

Česká republika: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Souček, Král - Masopust (90. Zmrhal), Darida (C), Jankto (82. Kopic) - Schick (65. Ondrášek)

Anglie: Pickford - Trippier, Keane, Maguire, Rose - Henderson, Rice (88. Abraham), Mount (72. Barkley) - Sterling, Kane, Sancho (73. Rashford)