Vyhledávání
| autor: Václav Hanzlík

Reprezentační "18" válela v Turecku. Sledoval ji i Ondřej Čelůstka

CELDA.jpg foto: www.fotbal.cz

Reprezentační výběr osmnáctiletých má za sebou velmi vydařený turnaj v Antalyi. Svěřenci trenérů Pavla Hoftycha a Pavla Malury dokázali před dvěma týdny porazit domácí Turecko (1:0), tradičně silné Německo (3:2), na závěr remizovali s Nizozemskem (1:1) a odvezli si domů turnajové prventsví. Jejich výkon v duelu s Němci si nenechal ujít ani obránce Antalyasporu ONDŘEJ ČELŮSTKA. 

Co Vás přilákalo na zápas českého výběru?

Pár dní před začátke turnaje mi volal taťka, že tady bude naše osmnáctka. Samozřejmě i s trenérem Pavlem Hoftychem.

S ním se znáte z rodného Zlína, že?

Před sedmi lety si mě ještě jako dorostence vytáhl do zlínského A týmu. Známe se tedy dobře. Neváhal jsem a s přítelkyní jsme se vypravili podívat na zápas a pozdravit se s klukama i trenéry.

Co jste říkal výhře nad Německem, které je prakticky ve všech věkových kategoriích velmi silné?

Kluci hráli velmi dobře. Němcům dělali velké problémy především svým nasazením a disciplínou. Jezdili a plnili si stoprocentně taktické pokyny. Vítězství proti takovému soupeři mladým klukům určitě přidá na sebevědomí a také v chuti na sobě dál pracovat. Je to úspěch pro celý fotbal, byť nejde o žádný ostrý start.

Zašel jste i do kabiny?

Po zápase jsme se bavili s trenérem Hftychem, měl dobrou náladu, to bylo znát. Vzal mě i do kabiny, pozdravil jsem se s klukama i zbytkem realizačního týmu. Udělali jsme si společnou fotku a rozloučili se.

Nezval jste kluky na prohlídku nového stadionu, který jste nedávno otevřeli v Antalyii a kde hrajete své domácí zápasy?

Kluci byli ubytovaní někdem za Belekem a zdržovali se tam během celého turnaje, možnost dostat se do Antalye prakticky nebyla, aspoň si to tedy myslím. Žádnou prohlídku stadionu jsme neměli čas zorganizovat. Ale hlavní byl fotbal a ten kluci zvládli, turnaj vyhráli, patří jim velká gratulace.

 

ZÁPASY ČESKÉHO TÝMU

Turecko "18" - Česko "18" 0:1 (0:0)

Gól: 76. Smékal.
Sestava ČR: Jedlička - Haitl, Chaluš, Köstl (46. Fárek), Granečný - Breda (62. Schön), Žežulka (46. Havelka), Lingr (76. Antl), Vaníček (62. Novák) - Smékal, Šašinka (46. Turyna). Trenéři Hoftych a Mrázek

 

Česko "18" - Německo "18" 3:2 (0:0)

Góly:ČR: 49. Novák, 52. Turyna, 84. Šašinka - 70. Mause, 75. Baku.
Sestava ČR: Čtvrtečka - Mareček, Žežulka, Fárek, Rychnovský - Vaníček (46. Breda), Havelka, Antl (60. Lingr), Novák (80. Granečný) - Turyna (73. Smékal), Schön (46. Šašinka). Trenéři Hoftych a Mrázek.

Česko "18" - Nizozemsko "18" 1:1 (1:0)

Góly: 31. Smékal - 93- Fernandez.
Sestava ČR: Čtvrtečka (45. Jedlička) - Mareček, Köstl, Chaluš, Granečný - Smékal (80. Haitl), Havelka (64. Antl), Lingr (90. Žežulka), Breda (64. Novák) - Šašinka, Turyna. Trenéři Hoftych a Mrázek.

 

HODNOCENÍ TRENÉRA PAVLA HOFTYCHA:

(zdroj: www.fotbal.cz)

„Osobně myslím, že tento tým před sebou má velmi slibnou budoucnost, pokud bude pracovat jako dosud. Opravdu je tady dost zajímavých kluků i s dobrými morálně-volními vlastnostmi. Co jsme spolu, tak jsme zažili už několik nepříznivě se vyvíjejících situací na hřišti, z nichž jsme se většinou dostali. Což svědčí o zdravém srdci týmu. Máme několik zajímavých individualit: brankáře Jedličku se Čtvrtečkou, obránce Chaluše, Granečného nebo Součka, záložníka Havelku a útočníky Šašinku, Turynu či Smékala. Ne všichni jsou herně stejní, ale dohromady to dává zajímavý mix. A přestože toho v reprezentacích mají relativně dost za sebou, vždycky jsou připraveni podat pomocnou ruku. Někteří noví kluci se teď velmi dobře ukázali právě i v Turecku, což je další dobrá zpráva. Obecně si myslím, že náš mládežnický fotbal může být úspěšný, pokud půjde dál po nějaké koncepční cestě. Výhledově asi nikdy nebudeme drtit soupeře španělským způsobem hry, ale máme svoje přednosti. Dobrým vzorem pro všechny může být třeba reprezentační áčko, v němž se dokáží chytit kluci z našich špičkových ligových týmů. Musíme brát na vědomí, že třeba země typu Německa a Nizozemska využívají i hráče, kteří se v těch zemích nenarodili, čímž ke své základně získávají ještě další bonus. My hrajeme všechno jenom s českými kluky, proto bychom si našich výsledků měli vážit.“