Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Recept na úspěch v předkolech? Nedělat hloupé chyby

P1310617.JPG foto: Ondřej Zlámal

„Víme, že neděláme hloupé chyby,“ říkal trenér FC Kodaň před zápasem na jablonecké Střelnici před třetím předkolem Evropské ligy. Lidově řečeno se k tomu dá dodat jediné: „A o tom to je.“

Všech pět českých zástupců v klubové Evropě se už na začátku sezony střetlo se zahraničními soupeři. Bylo to dělání a nedělání chyb, které se na této úrovni tvrdě trestají, které zatím předurčilo jejich postupový osud.

Mladá Boleslav padla doma

Zlomové chvíle duelu se Stromgodsetem přišly v prvním poločase duelu v Boleslavi. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma nedokázali udržet do přestávky jednobrankové vedení, pustili soupeře do tlaku a on vyrovnal. Co projde u nás v lize, za to se tady tvrdě zaplatilo. Norové uměli velice dobře zakládat protiútoky a dotáhli ještě jeden. Ten jim zajistil postup. Dvojnásobná škoda, protože Boleslav mohla přes svého soupeře přejít. Zápasy s Hajdukem Split by byly další velkou zkušeností.

Jablonec – Teclova chyba dodala gólu význam

Byla to náročná práce, utkání bylo vyrovnané a směřovalo k remíze. Pak však Verbič vytasil střelu z dálky, která se jen tak nevidí. Její význam však znásobil následný zkrat Stanislava Tecla, který ztratil míč a přehnal snahu o nápravu situace. V nic neřešícím prostoru, v nic neřešícím čase dostal červenou kartu za naprosto zbytečný zákrok. Jablonec pak soupeře přece jenom dostal do obrany, ale možná právě absence dalšího hrotu sehrála svoji neblahou roli. A jak řekl dánský trenér: oni chyby nedělají. Přesto všechno ale Severočeši ze hry ještě nejsou, bude důležité, kdo v odvetě vstřelí první branku.

Liberec – chyběl třetí gól

Ze všech českých zástupců měl Liberec asi nejlepší los. Zdržujícího a nepříliš dobře kombinujícího soupeře nakonec zdolal, v poslední minutě ale inkasoval zbytečný gól a situaci si zkomplikoval. „Aspoň tam nepojedeme s nosem nahoru,“ komentoval to jeden z libereckých fanoušků. Slovan ale měl o postupu už rozhodnout, třetí branka byla ve vzduchu. Závěr se nesl v podivné nekoncentrovanosti, kdy jak se zdá sehrála roli i závada elektrické tabule, která přestala ukazovat čas. Sám trenér Trpišovský si toho všiml: „Staráme se o to, kdy bude konec, místo abychom dali další gól.“ V odvetě se budou muset jeho hráči vyvarovat chyb v rozehrávce, po kterých Izraelci běželi sami na branku. Kolikrát jim tento protiútok domácí založili sami. Taky další věc zkušenější mužstvo neudělá - Delarge a Pavelka dostali naprosto zbytečné žluté karty. Prvně jmenovaný za to, že ukopl míč rozehrávajícímu brankáři, druhý za protesty u rozhodčího. Kdo ví, kdy na ně doplatí, jestli ne hned v play-off, pokud se tam Liberci podaří postoupit.

Ještě jedna věc stojí za zmínku, fanoušci Slovanu se vytasili s choreem, na kterém měli znaky soupeřů v Evropě za posledních patnáct let. To muselo dát práce! Fotka měla ale na sociálních sítích velký ohlas. Už jen za tu námahu a pozitivní přístup by si jeho výrobci zasloužili postup.

Liga mistrů – teď se ukáže

Utkání v předkolech Ligy mistrů jsem viděl jen v televizi, nechci se proto do jejich rozboru příliš pouštět. Sparta hrála sebevědomě, dobře kombinovala, brankář Bičík týmu v pravý moment pomohl chycenou penaltou. Partie je rozehraná dobře, ale bude to ještě bitva. Výhodou může být ale to, že od začátku budou moci sparťané hrát na protiútoky, na soupeře si mohou počkat, protože za stavu nula nula postupují. A jsem zvědavý na výkon Ladislava Krejčího. Pokud se z něj nakonec stane posila do útoku, bude to opravdu nečekaný šachový tach na přestupovém trhu. A snad už ho nebudou někteří fanoušci a novináři zase posílat na střídačku.

Plzeň překonala rekord, ale po prostřídání se změnil obraz hry

V předkolech UEFA Ligy mistrů ještě nikdy žádný klub nevyhrál třináctkrát za sebou. To už nemůže být náhoda. Viktoriáni chyby, o kterých tady píšu, prostě v těch pravých chvílích nedělají. A umějí reagovat na vstřelené i inkasované góly. Mírným varováním, že ještě není úplně hotovo, může být nejenom inkasovaný gól, ale také převaha, kterou Macabbi mělo v závěru, kdy byly na hřišti jejich tři noví muži. Plzeň nesmí soupeře pustit do hry, i tady bude důležitý první gól. Český mistr má ale tolik zkušeností, že to už zvládne. Trenér Koubek je blízko dalšímu velkému úspěchu, přeju mu ho hodně upřímně. Když člověka napadne, pro jaké kluby nebyl dost dobrý….