Služby
| autor: Martin Boška

Průvodce finálovými duely futsalové Ligy mistrů, vše co potřebujete vědět

futsal_cr_trenink_20201105_8.jpg foto: Michal Pavlík

Osm týmů nastoupí od 28. dubna do 3. května v Zadaru k finálovým zápasům futsalové Ligy mistrů. V letošní sezoně se o vítězi soutěže rozhodne v šesti dnech, kdy v chovatském Zadaru proběhnou závěrečné vyřazovací boje. Těch se letos netradičně zúčastní osm týmů. O postupujícím do dalšího kola se vždy rozhodne v jednom vzájemném zápase.

Prvním čtvrtfinálovým duelem, který přijde na řadu ve středu 28. dubna od 15 hodin a odstartuje tak finálový turnaj, bude souboj Kairatu Almaty s Benficou Lisabon. Kazaššký celek vyhrál Ligu mistrů v letech 2013 a 2015 a v součtu se jedná již o jeho devátou účast ve finálových bojích. Zároveň se jedná o jediný tým mimo Španělsko, který dokázal soutěž vyhrát vícekrát. Poslední triumf získal právě v Lisabonu, kde sídlí Benfica. Ta má list soutěžních úspěchů trochu kratší. Přesto byla jednou rovněž šampionem této soutěže, bylo tomu tak v roce 2010. Na finálový turnaj se podívala celkem čtyřikrát.

Čtvrtfinále číslo dva se odehraje ve stejný den od 20 hodin. Utká se v něm obhájce trofeje Barcelona se slovinským Dobovcem. Barcelona je historicky druhým nejúspěšnějším týmem Ligy mistrů. Dokázala jí vyhrát hned třikrát. Kromě loňského roku se jí to také podařilo v letech 2012 a 2014. Na druhé straně Dobrovec je letošním nováčkem. Do čtvrtfinále postoupil vůbec poprvé a z posledních osmi týmů v soutěži je tak jediným, který se závěrečnou fází Ligy mistrů nemá doposud žádnou zkušenost. Tento úspěch podtrhuje i fakt, že je vůbec prvním slovinským týmem, který dokázal v soutěži dojít takhle daleko.

Ve čtvrtek se uskuteční zbývající dva čtvrtfinálové zápasy. Nejprve vběhnou na hřiště hráči nejúspěšnějšího týmu Ligy mistrů španělského Interu FS, který má na svém kontě hned pět prvenství a po loňské neúčasti se letos vrátil mezi nejlepší. Proti španělskému velikánovi nastoupí ruská Ugra Yugorsk. Šampion z roku 2016 si v loňské sezoně Ligy mistrů rovněž nezahrál. Pro oba týmy je to tedy návrat „na výsluní“.

Čtveřici čvrtfinálových zápasů uzavře souboj Sportingu Lisabon s KPRF. Portugalský tým přešel v osmifinále vítězstvím 5:1 přes Chrudim. V sezoně 2018/2019 zvednul nad hlavu trofej a hostil doposud poslední finálový turnaj, který odehrálo stejně jako letos osm týmů. Bylo tomu tak v sezoně 2001/2002 při vůbec prvním ročníku Ligy mistrů. Jeho soupeř ruský KPRF byl objevem loňské sezony, ve které vůbec poprvé postoupil do závěrečných bojů a skončil třetí. Letos je na správné cestě k tomu na tento historický úspěch navázat.

 

Finálový turnaj UEFA Futsal Ligy mistrů - 28. dubna až 3. května - Krešimir Ćosić Arena Zadar

Čtvrtfinále

Středa 28. dubna
Kairat Almaty - Benfica Lisabon 15:00
Barcelona - Dobovec  20:00

Čtvrtek 29. dubna
Inter FS - Ugra Yugorsk 15:00
Sporting CP - KPRF  20:00

Semifinále

Sobota 1. května
Barcelona/Dobovec - Kairat/Benfica  15:00 nebo 20:00
Inter/Ugra - Sporting/KPRF  15:00 nebo 20:00

Finále

Pondělí 3. května
Vítěz 1. semifinále - Vítěz 2. semifinále 20:00