Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Přichází k nám náborový projekt Live your goals pro malé fotbalistky

P1460640.JPG foto: Pavel Jiřík ml.

Pro ženský fotbal je to další dobrá zpráva. Už tuto sobotu 21. května na hřišti na Proseku v rámci Dne ženského fotbalu bude zahájen náborový projekt FIFA pro malé fotbalistky pro dívky od 5 do 12 let   Live your goals. O tomto projektu jsme si povídali s jeho manažerkou Nikolou Mužíkovou.

 

Když se malé fotbalistky chtějí do projektu přihlásit, co mají udělat?

Stačí přijít v sobotu 21. května na stadion SK Prosek, kde pro ně bude připravena fotbalová aréna s několika dovednostními akcemi. Mohou si vyzkoušet, jak se hraje fotbal, dostanou nějaké dárky a uvidí hrát nejenom přípravky, ale také naše reprezentantky a dva nejlepší týmy ve finále poháru žen. Akce začíná v 10:30 a bude po celý den.

Nemusí mít žádné obavy, že na ně budou velké nároky?

Nemusí se vůbec bát! Budou tam trenéři, kteří je provedou po připravených akcích. Stačí si vzít jen sportovní vybavení. Akce je na umělé trávě, takže i tenisky jsou v pohodě. Trička od nás dostanou, takže jen oblečení podle počasí. Na hřišti budou trenéři z jednotlivých týmů, budou si pak moct vybrat, do kterého klubu se zapojí – nejenom z těch pražských, ale i z okolí. 

Pokud nebudou mít v sobotu čas, jaké mají další možnosti?

Projekt nekončí, bude trvat čtyři roky, ještě několikrát se bude objevovat po celé České republice, stačí jenom sledovat naše webovky nebo sociální sítě. Uvidí, kde všude se projekt bude konat.

Jaké cíle projekt má?
Chceme rozvíjet ženský fotbal víc a víc, chceme, aby taková snaha byla jasně vidět i od naší asociace, pro FIFA je taková snaha velice důležitá. Rádi bychom přilákali co nejvíce malých fotbalistek.

Co očekáváte od mistrovství WU17, které se bude konat u nás v příštím roce?

Dobrou propagaci a zvýšení povědomí veřejnosti o ženském fotbale. Čekám, že to spoustu dívek přesvědčí, aby šly hrát. Je to krásná hra, snad jich i díky této akci přesvědčíme co nejvíc. Finále EURO bude v květnu.

Co českému ženskému fotbalu chybí, aby startoval na mistrovství světa, na olympiádě?

Jsme na začátku, stále nám chybí kvalita i kvantita. Začali jsme před pár lety, jinde se tomu intenzivně věnují už třicet let, takový rozdíl je pak hrozně vidět.  Chybí nám počty hráček, máme omezené možnosti. Ale já věřím, že díky nově vznikajícím akademiím a podmínkám pro ty nejlepší hráčky se to bude všechno zlepšovat.

Říkala jste, že se vám splnil sen pracovat pro UEFA, naplnil se?

Naplnilo, jsem členka komise a navíc pracuju jako delegátka. Jsem opravdu ráda, je to skvělá práce. Jsem ráda, že ženský fotbal mohu podporovat i na evropské úrovni. Fotbal jsem hrála, dělám to, co mě baví.