Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Příbram sestřelila rumunské hvězdy a je blízko historického úspěchu

vitorul02.JPG foto: Jan Vostrý

K hodně výraznému úspěchu má nakročeno juniorka 1.FK Příbram. Dokázala totiž zvítězit i ve svém třetím vystoupení v UEFA Youth League – rumunský mistr FC Viitorul odjel ze stadionu u Litavky poražen o dvě branky. Svému majiteli Georghe Hagimu, který na zápas přiletěl speciálem, jeho svěřenci radost neudělali.

Rumuni předvedli svoji technickou vyspělost hned v úvodu zápasu, kdy se prokombinovali do velké šance, tu stačila ale příbramská obrana zablokovat. Pak svěřenci trenéra Petra Janoty ale dokázali na obraz střetnutí rychle reagovat a hru důrazem, bojovností a organizovaností vyrovnat. Co byly platné Rumunům kličky a narážečky, když nevedly ke gólům.

Patřičný důraz předvedli naopak domácí. Ve 33. minutě Jan Šrain poslal míč half-volejem k tyči po akci Karstena Ayonga. Druhý úder zasadili Příbramští po přestávce po další krásné přímočaré akci – Denis Laňka se uvolnil po pravé straně a našel excelentně přesnou přihrávkou Martina Hlavatého, který míč uklidil do sítě.

Při hráčích v černých dresech stálo i štěstí – zejména když střídající Cristian Ene napálil míč do břevna, i když mohl zakončit po zemi do prázdné branky. Také brankář české devatenáctky Martin Jedlička předvedl několik zkušených zákroků, kterými brnkal Rumunům na nervy. Taky že je horkokrevní mladíci ztratili a dohrávali v deseti.

Kromě kolektivního výkonu je třeba asi ještě zmínit výkon obou stoperů – Matěje Chaluše a Štěpána Holého, kteří nebezpečné a přesné centry a pasy za obranu dokázali bezpečně uklízet do bezpečí.  Špílmachr Jiří Januška znovu ukázal, že je výjimečným hráčem – rozehrával, bojoval o míč, napadal soupeře. Přestože mu některé standardky nevyšly, znovu přesvědčil o tom, že je to bezesporu další z velkých nadějí celého českého fotbalu.

První odměnu si už mladíci za svůj výkon vybrali – diváci v Příbrami jim fandili prý o něco hlasitěji než je zvykem na ligovém áčku.

Horká odveta čeká Příbram v Rumunsku za tři týdny. Budou v ní muset utlumit naděje soupeře vstřelenou brankou. Odměna ale může být sladká – v jarních bojích by je čekal jeden z velkoklubů z druhého místa skupinové fáze – třeba Benfica, Arsenal, Mancester City.  

UEFA Youth League - 2. kolo - mistrovská část

1.FK Příbram – FC Viitorul 2:0 (1:0)

Branky: 33. Šrain, 72. Hlavatý

Příbram: Jedlička - Růžek, Holý, Chaluš, Bouček - Laňka (90. Rataj), Januška, Květ, Hlavatý, Šrain (78. Červeňák) - Ayong (85. Makoš) Trenér: Petr Janota