Vyhledávání
| autor: Martin Michalec

Příběh vycházející hvězdy anglického ženského fotbalu Alessie Russo

EkH3LiKXYAEWn0S.jpg foto: Manchester United Women/Twitter

Ženský tým Arsenal tuto neděli cestuje do Manchesteru, v jehož sestavě nejspíš nebude chybět 21letá ofenzivní hvězda Alessia Russo. A pro ni toto střetnutí bude v jedné věci zvláštní. Než podepsala po návratu z USA do Anglie smlouvu s Rudými ďábly, sledovali ji i londýnští Kanonýři. „Na začátku roku, jsme s ní vedli několik rozhovorů a bylo vidět, že ji naše nabídka zaujala“, prozradil kouč Arsenalu Joe Montemurro.

Ovšem stejně jako jiné věci i toto přestupové jednání výrazně ovlivnil koronavirus. Vzhledem k pandemií způsobenému zmatku kolem amerických univerzitních sportů a nejistotě, zda se obnoví či ne, znamenalo, že se musela rozhodnout opravdu na poslední chvíli.

„Soutěže v USA už začínaly, pak byly dočasně přerušeny. Pak byly opět obnoveny a pak definitivně přerušeny. Najednou začal obrovský spěch. Přestupy musely být co nejdřív dotáhnuty do konce“, vysvětluje Montemurro. „Bohužel zrovna v tu dobu naše jednání s Alissií nebyly v optimální fázi a ona vše nakonec vyřešila přestupem do Manchesteru.“

A přestup Russo do United způsobil velký rozruch, nejen v jejím novém klubu ale v celé Women Super League (WSL).

Absolventka mládežnické akademie Chelsea byla již v době svého stěhování z Anglie do USA v roce 2017 vysoce ceněným zbožím. Do té doby totiž zářila v mládežnických reprezentacích, odehrála jeden zápas v A týmu Chelsea a poté zažila krátké angažmá v Brightonu, kde stihla během sedmi zápasu vstřelit tři branky.

Za oceánem byla součástí velmi úspěšného týmu North Carolina Tar Heels, který dvakrát triumfoval v univerzitní lize východní atlantické konference a rovněž dvakrát byl ve finále univerzitního poháru NCAA Division I College Cup.

V Tar Heels byla klíčovou součástí týmu, v 57 zápasech se mezi střelce zapsala 28krát, v roce 2017 byla vyhlášena nejlepším nováčkem ligy a o rok později dokonce nejlepší ofenzivní hráčkou celé soutěže.

Poté přestoupila právě do Manchesteru United, kde si zatím stihla ve čtyřech zápasech připsat tři góly a čtyři asistence, čímž potvrdila, že její druhá nominace do reprezentace, kterou vede Phil Neville, byla zasloužená.

Přestože při jejím premiérovém srazu národní tým mohl pouze trénovat a hrát tréninkové zápasy za zavřenými dveřmi a podruhé ji vyřadilo zranění není žádný pochyb o tom, že v budoucnu počet odehraných zápasů v dresu Albionu rozšíří.

Ofenzivní univerzálku zítra čeká křest ohněm proti výše zmiňovanému Arsenalu, který zatím po pěti kolech suverénně vede tabulku WSL bez ztráty bodu s drtivým skóre 29:4. Gunners rovněž okupují první tři příčky tabulky střelců. Miedema, Roord a Foord mají dohromady na kontě 20 zářezů. V neděli zjistíme, zda se Alessii Russo podaří rozšířit svou třígólovou sbírku a na hvězdy londýnského klubu se dotáhnout.