Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Potlesk pro českou U21

P1740198.JPG foto: Ondřej Zlámal

Muselo to být pro české mladé reprezentanty hodně náročné. Na podzim ve Varaždínu Chorvatsku podlehli vysoko 1:5 a favority nebyli ani před jarním odvetným utkáním v Karviné. Přesto svým týmovým a zodpovědným výkonem znovu ukázali, že ve fotbale nerozhodují jména a příslušnost ke slavným klubům, ale to, co předvedete v daný čas a v dané sestavě na hřišti.

„Chtěli jsme po klucích odvahu a zdravé sebevědomí,“ prozradil trenér Vítězslav Lavička, jak svůj tým namotivoval do těžkého zápasu. „Reakce našich hráčů na podzimní zápas byla správná, chtěli jsme výkon založit na týmové práci, a to se podařilo,“ pochvaloval si.

Nejprve David Lischka po rohovém kopu šikovnou hlavičkou otevřel skóre a tím otupil chorvatské plány. Jak bývá u těchto týmů zvykem, těžko se dostávají ze stavu, kdy prohrávají. Chorvatům se přesto tentokrát podařilo vyrovnat.

„Kluci na vyrovnání správně zareagovali, chtěli hrát dál na vítězství,“ pochvaloval si Lavička. To nakonec přišlo po individuální akci Daniela Trubače, který zatáhl míč přes celé hřiště a v poslední správný moment vyzval přihrávkou ke skórování Filipa Haška.

„Z týmu vyskočily výrazné individuální výkony,“ dodal k této akci Lavička. Mezi ně započítal i výkon brankáře Jindřicha Staňka, který v prvním poločase vytáhl superzákrok proti střele Alena Haliloviče a možná tím nasměroval zápas k tomu správnému vývoji. „Neměl v Budějovicích lehký začátek jara, ale nás svými výkony několikrát podržel,“ dodal k tomu kouč.

Lavička je známý jako skutečný gentleman. Proto na tiskové konferenci nejprve poděkoval divákům. „Dokázali nám dodat potřebnou energii, stejně jako naposledy, kdy jsme v Karviné hráli, děkuji jim za to.“

Pak vzpomněl také na Josefa Pešiceho, který pro jedenadvacítku sledoval právě tohoto soupeře. „Osud mu nedopřál, aby tu byl s námi, za celý tým mu posíláme pozdravy a toto vítězství. Byli jsme navštívit i nedaleký hrob Pavla Srníčka, kde jsme zapálili svíčky. Věříme, že nám oba poslali do dnešního zápasu z nebe energii.“

Příštím soupeřem české jedenadvacítky bude v úterý 27. března Řecko. Potřebuje znovu vyhrát. Za výkon, který předvedli Lavičkovi hoši v Karviné zaslouží potlesk a přání, aby se jim podobně taktický a obětavý výkon podařilo zopakovat i na jihu Evropy.