O nás
| autor: Ondřej Zlámal

Plzeň oslavila třetí titul, připravila velké lidské gesto

P1220055.JPG foto: Ondřej Zlámal, CZECH 4 SPORT

Byly to hodně povedené oslavy plné dojemných chvil. Za rozhodnutého stavu 2:0 naskočil na hřiště zřejmě do posledního soutěžního zápasu kapitán Pavel Horváth. Když stál u postranní čáry, celý stadion stál na nohou a tleskal.

Horvi zvládl minuty na hřišti s grácií. Z rohového kopu nacentroval naprosto přesně na zadní tyč a vytvořil šanci. Když z ní nepadl gól, předvedl sprint na půlící čáru. Fotbalem se bavil jako dřív, když hrál proti Barceloně nebo Bayernu.

Klub zvládl situaci i po závěrečném hvizdu. Diváci se sice nahrnuli na plochu dřív, než k tomu byli vyzváni, ale vymezený prostor kolem pódia zůstal nedotčený.

Pódium zdobil nápis Titul pro Čišu. Postupně na něj byli vyvoláni všichni, kdo se na zisku prvního místa podíleli. Přijel i Marek Bakoš, který už hraje v Liberci.

Jako jeden z posledních se chystal Pavel Horváth. Byl to pro něj jako pro hráče titul poslední. Svůj sólový nástup ale věnoval tomu, aby na pódium pomohl nemocnému spoluhráči Mariánu Čišovskému.

Těžko se hledají nepatetická slova. Plzeňáci se zachovali jako gentlemani, kamarádi a frajeři. Sportovní gesto, které dělá nejenom Plzni čest. A mělo by inspirovat nejenom fotbalisty.

Miroslav Koubek na zlatou chvíli čekal dlouhých třicet dva let. Kolik z nás by už přestalo věřit. Na tiskovce pak chlapsky přiznal, že na pódiu měl v očích slzy. „Titul bych vyměnil za Marianovo zdraví,“ řekl. „Hned, bez váhání.“

Stejně jako Pavel Vrba, který přišel o vlasy, i on kabině nabídl sázku, že si nechá udělat první tetování v životě. Samozřejmě, že mu hoši nachystali hned v kabině tatéra. Byla to určitě první tiskovka na světě, kde se trenér mistrovského celku vyptával novinářů, zda mají tetování a zda jeho pořízení bolí. „Až s tím přijdu domů, manželka mne vyhodí,“ žertoval šéf plzeňské kabiny. Z té se mistrovské oslavy ozývaly ještě dlouho po té, co fanoušci opustili stadion.

O dalších výzvách trenér Koubek mluvit nechtěl, protože ještě není dořešena jeho budoucnost v klubu.  Viktoria měla dvakrát šanci se dostat do Ligy mistrů UEFA přes mistrovskou část losu a narozdíl od jiných klubů to dvakrát to dokázala. Probít se do vybrané společnosti i potřetí, jiný cíl mít v Plzni nemohou. Jejich mistrovské oslavy by tím dostaly ještě větší lesk.
https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/ondra_o-nas.png
Mgr. Ondřej Zlámal

Vystudoval obor angličtina-čeština na FFUK. Po studiu pracoval jako učitel angličtiny, překladatel a sportovní reportér. V období 2003-2011 působil ve Slavii, v posledních čtyřech letech jako její mluvčí. V současnosti je fotbalovým reportérem a korespondentem pro zahraniční agenturu. Fotbal sleduje odmalička, jeho nejstarší vzpomínkou je zápas Slavia –LIAZ Jablonec, který skončil vítězstvím domácích 7:1.

zlamal@czech4sport.cz

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/rosta_o-nas.png
Rostislav Bakula

Studoval pedagogickou fakultu na JU ČB, obor čeština-výtvarná výchova. V roce 2006 se začal věnovat grafickému designu, který ho vždy zajímal. Začínal v grafickém studiu tiskárny Protisk, od roku 2008 pak působí jako grafik na volné noze – především v Praze. Podílel se na zakázkách pro firmy jako Telefónica O2, Česká pojišťovna, Adidas, Greenpeace, Oriflame, automobilky Audi a Volkswagen atd. Později se začal věnovat také webové grafice.

bakula@czech4sport.cz