Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Plzeň bude v Lize mistrů propagovat Registr dárců kostní dřeně

P1790933.JPG foto: Ondřej Zlámal

 

Obránce Luděk Pernica vstoupil do registru dárců kostní dřeně přímo na tiskové konferenci, jeho spoluhráč z obrany Roman Hubník v ní je už tři roky. Následovat ho budou nejenom hráči áčka, ale také týmu do devatenácti let. Logo registru budou hráči Plzně propagovat na dresech v prestižní UEFA Lize mistrů. Pavel Jindra, předseda správní nadace registru, nám prozradil další podrobnosti o registru a spolupráci s Viktorií, ale také to, že přece jenom máme v této oblasti jako země co dohánět.

Kolik je nyní v registru dárců?

V českém národním registru je 82 tisíc dárců, v celosvětové databázi, protože registry jsou propojené, protože je potřeba co největší spolupráce, je 32 milionů.

Jak si stojíme, máme co dohánět?

Z hlediska zemí našeho regionu, třeba Slovenska, Maďarska, Polska a například Belgie  jsme na tom relativně dobře. Nicméně ve srovnání s Německem a USA, kde je charitativní myšlenka rozšířenější a solidarita silnější, tam je 7% populace v registru, ve Spojených státech 3,5%. U nás kolem jednoho procenta. Máme co dohánět. Chceme se měřit s nejlepšími evropskými kluby v Evropě, není důvod, proč o to neusilovat i v tomto ohledu.

Místo odběru krve se nabírá jenom stěr z úst. Čím to je, že se registrace tak zjednodušila?

Je to vědecký pokrok, je to opravdu tak jednoduché, jak jsme dnes viděli na tiskové konferenci, kde se připojil Luděk Pernica. Je tam jen trochu víc administrativy, ale ne moc.

Jak probíhá spolupráce s Viktorií Plzeň?

Běží už mnoho let, my si toho velice vážíme, že nám pomohou i v té nejprestižnější soutěži, kterou mohou hrát. Bude se o registru mluvit, fanoušci se o něm dozví. Pro mne jako fanouška Viktorie a plzeňského patriota je to opravdu krásný pocit, že se tato spolupráce daří.

Kolik očekáváte, že se zapojí fanoušků?

My to nepoznáme, protože takové informace, zda je někdo fanoušek, samozřejmě nezjišťujeme. Budeme rádi za každého nového registrovaného potenciálního dárce.

Kolika lidem na světě už čeští dárci pomohli?

Asi sedm set. Ze dvou třetin to byli pacienti z České republiky, z jedné třetiny pak ze všech kontinentů. Bez mezinárodní spolupráce by to nešlo. Můžete pomoci zachránit život někomu v Austrálii, což se už také stalo.

Jenom malá část registrovaných dárců opravdu dřeň daruje. Je samotné dárcovství dřeně bolestivé?

Já mám zkušenosti s téměř každým naším dárcem a ti nikdy nemyslí na to, zda to bylo trochu nepříjemné, každý se cítí obohacený, jako kdyby něco dostal, jako kdyby on byl tím obdarovaným. 

Toho obdarovaného pacienta mohou i osobně poznat?

To má velice přísná pravidla, může se to stát anonymně, po dvou letech. Běžně se stává, že pošlou poděkování přes registr nebo dárek. Když vidíte, že dostanete dopis, že díky vám bylo zachráněné malé děvčátko, které jde dnes do školy, tak to každého chytne u srdce.

 

Poslední otázka bude přece jenom fotbalová. Jak vidíte šance Plzně v tak těžké skupině?

Já věřím tomu, že udělají pro úspěch všechno, odevzdají všechny síly. I proti těm nejtěžším soupeřům se dá obstát. Sám moc dobře vím, že fotbal je jenom hra, že jsou v životě i mnohem těžší situace. My všichni, kdo pracujeme v registru, budeme držet palce a fandit, aby se Liga mistrů Plzni povedla co nejlépe.