Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Petr Janota přednášel o zkušenostech z UEFA Youth League

vacek800.jpg foto: Vlastimil Vacek

Zajímavou přednášku připravil ve středu ve starém tiskovém středisku na Strahově Synot Media House. Trenér příbramského dorostu Petr Janota přednášel přítomným novinářům o svých zkušenostech z UEFA Youth League, ve které došla Příbram až do čtvrtfinále.

„Podařilo se nám získat mistrovský titul, sešla se nám generace hráčů. Už po zisku titulu se projevil zájem o naše hráče, odešel Aleš Matějů a další hráči do Zwolle zamířil Josef Kvída. Přesto se nám podařilo v Youth League výjimečná sezona, kdo ví, zda se nám v našich podmínkách podaří někdy takový úspěch zopakovat, uvedl skromně na úvod. Pak prošel celou cestu Evropou a přidal k ní celou řadu zajímavostí.

Kišiněv plný demonstrací

Měli jsme štěstí na los, protože jsme nenarazili na začátku na některého z nejsilnějších soupeřů. Kdybychom dostali třeba Ajax, tak jsem tady asi ani teď nestál. Kluci zažili celou řadu nenahraditelných zážitků, ty první už v Kišiněvě. Probíhaly tam právě demonstrace, na které jsme se dívali s hodně velkým zaujetím, probíhal tam právě takový jejich Majdan. Všude byla spousta policistů. Navíc jsme byli u toho - bydleli jsme v centru města.  Zimbru u nás přijelo s velice pohárovou taktikou, hru zdržovalo, rozkouskovalo, bylo pro nás velice těžké se s tím vyrovnat, ale dokázali jsme to., Samostatnou kapitolou bylo cestování, které zahrnovalo cestu zvláštním letadlem. To by vydalo na celou knihu. Už ale vyřazení tohoto soupeře pro nás bylo velkým úspěchem.

Hagiho fén v kabině

Druhým soupeřem byl rumunský Vitorul, který patří slavnému hráči Hagimu. V klubu působí i jeho syn, který je už ve svých osmnácti letech kapitánem v áčku. Do Příbrami přiletěl majitel klubu soukromým letadlem, byla to velká událost.

My jsme jim připravili velkou nepříjemnost. Po třech letech zažili porážku – neprohráli před tím po celou tu dobu v Rumunsku, a ani jeden mezinárodní zápas. Hagi po zápase dorazil přímo do kabiny a asi hodinu s hráči ještě mluvil.

Musím uznat, že my jsme v tom zápase měli spoustu štěstí, asi až po výhře jsme si uvědomili, koho jsme porazili. Doprovod týmu tvořilo asi 35 lidí. Zázemí okolo nich měli obrovské, to nemají ani některá naše ligová mužstva.

Odveta v Rumunsku byla zajímavá, zajímali jsme o jejich akademii, do které nainvestovali přes deset milionů eur. Stavěli tam právě specializovaný hotel a tělocvičnu. Takové zázemí tady nemají naše ligové kluby. Zklamání po vyřazení bylo obrovské. Gheorghe Hagi zápas vlastně sám odkoučoval, byl celou dobu u lavičky.  Až tam jsme si plně uvědomili, čeho jsme dosáhli, zejména pokud jsme viděli, jak tam funguje péče o mládežnický fotbal.

CSKA Moskva – další zkušenosti

I před tímto jarním losem jsme asi měli trochu štěstí, mohli jsme dostat ještě silnější soupeře, i když CSKA sahalo ve své skupině hrané paralelně s UEFA Ligou mistrů po vítězství, porazili i Manchester United. Bylo to už opravdu velké evropské mužstvo. Do Příbrami přijeli přímo z Kypru ze soustředění – hned několik dnů předem, byla to také velká výprava. Bylo na nich vidět, že nešetřili vůbec penězi. S našimi podmínkami se to nedalo vůbec srovnávat. Navštívili Prahu, pobyli v Příbrami, ta pro ně byla vnímána z hlediska velikosti Moskvy spíš jen jako taková hezká vesnice.

Zápas se nám hodně povedl. Vedli jsme, soupeř výsledek dvěma střelami z dálky otočil, ale nám se podařilo vyrovnat. V tom zápase bylo úplně všechno. Možná nám pomohla i sněhová vánice, dokázali jsme vyrovnat. V penaltách jsme měli trochu štěstí. Brankář Jedlička penaltu chytil, my jsme všechny proměnili a postoupili jsme dál. Bylo to pro nás obrovské překvapení. Na zápas přišlo čtyři tisíce diváků, což už je nadstandardní návštěva v Příbrami i na dospělý fotbal. Zápas se divákům líbil, průběh byl emotivní, povzbuzovali nás a prožívali každou minutu.

Benfica – sedm tisíc diváků

Na Benfiku přišlo sedm tisíc lidí - tolik lidí jako na Slavii nebo Spartu, ale z nich často mnoho lidí fandí soupeři, protože k nám přijedou fandit příznivci Slavie nebo Sparty z širokého okolí. Tentokrát všichni fandili Příbrami, poděkoval jsem klukům za to, že dokázali takto lidi na fotbal přitáhnout. A říkal jsem jim, že to je jejich největší úspěch. I když jsme vypadli, bylo to velká událost, na kterou se ve městě vzpomíná.

Reklama na český mládežnický fotbal

Kluci zažili jiný styl hry, zkusili si, jaké to je po Evropě cestovat, zažili organizaci zápasů se strany UEFA., rozdílný styl řízení rozhodčími, zápasy pod velkým tlakem, před zaplněným hledištěm. Je teď na nich, aby si tyto zkušenosti přenesli dál. Narazili na herně vyspělejší týmy. Ale dokázali jsme se poučit a zkušenosti z minulých kol jsme načerpali a přenesli do dalších zápasů . Myslím si, že jsme ani v jednou zápase herně nepropadli, výsledkem bylo to, že jsme nastříleli vyrovnávací góly. Řada hráčů – například Michal Hlavatý nebo Jiří Januška se dokázali i těm nejtechničtějším fotbalistům zcela vyrovnat. Reklamu jsme mládežnickému českému udělali velice dobrou.