Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Petr Janota: Jsem hrdý na to, co kluci dokázali

benfica10.jpg foto: Jan Vostrý
Musel si připadat jako ve snu. Šest tisíc diváků hnalo jeho dorostence na zteč proti slavné Benfice Lisabon. Tolik lidí chodí v Příbrami prý jen na Spartu a na Plzeň. Jeho svěřenci padli až na penalty. Trenér úspěšného týmu Petr Janota se zapsal do české historie účasti v UEFA Youth League výrazným písmem.

 

Co jste řekl klukům v kabině pro zápase s Benfikou?

Poděkoval jsem jim, nejen za dnešní zápas, ale za celou dobu, kdy jsem s nimi – od zisku titulu až po dnešní zápas s Benfikou. Za tu cestu jsem jim poděkoval. Nemají se za co stydět, zlepšovali se zápas od zápasu.

Těší vás i přes vyřazení to, že jste ani jednou neprohráli?

To je hezké. V penaltách jsme proti CSKA dokázali zvítězit, teď ne. Tak to ve fotbale a ve sportu je.

Kde vidíte rozhodující momenty souboje s Benfikou?

Podařilo se jim skórovat po první souvislé akci a bylo vidět, že kvalitu mají. My jsme dokázali zmobilizovat všechny síly a přimáčknout je k jejich vápnu, to je samo o sobě dobré vysvědčení, když takový klub jenom brání a odkopává balony. Vyústěním bylo to, že jsme vyrovnali. S výkonem mužstva jsem spokojený.

Byly penalty proti Benfice podobné těm s CSKA?

Rozhodlo se hned v první sérii, Martin Jedlička si na penaltu sáhl, ale nedokázal míč dostat ven z branky. Gólman naší penaltu chytil, pak už byli všichni neomylní, kluci z Benfiky byli sebevědomí, proměňovali s přehledem, neměli jsme šanci.

Co všechno UEFA Youth League klukům dala, co se naučili?

Dala jim toho spoustu. Viděli jiný soupeře, viděli, jak to chodí v jiných státech. Potkali jsme rumunský Viitorul, ti nás svým pojetím opravdu nadchli, dokázat je vyřadit byl pro nás úspěch. Načerpali jsme zkušenosti, které jsme zápas od zápasu prodávali. Lepšili jsme se, proto jsme dokázali i s Benfikou hrát tak vyrovnaný zápas. Další věci byl zkušenosti okolo – jak se připravit na zápas, kdy se hraje o všechno, v lize se to dá napravit, tady to nešlo. Tady se museli zkoncentrovat hned. To jim v kariéře může hodně pomoct.

Co to dalo vám jako trenérovi?

To samé, co hráčům! Já jsem také vedl mužstvo v Evropě poprvé. Musel jsem je připravovat na jiný typ zápasů, bylo to v zimní pauze hodně složité, my jsme v té době nehráli mistráky a najednou přišel zápas s CSKA. Jsou to pro mne obrovské zkušenosti, třeba je také jednou zúročím.

Jak se vám líbila atmosféra na stadionu?

Klukům jsem říkal, že největší výhrou je pro ně to, že dokázali tady v Příbrami přitáhnout do hlediště tisíce lidí - dokázali to výkonem s CSKA Moskva. To je pro ně největší vítězství - nebyli tu jen jejich kamarádi a příbuzní - ale i lidé, co normálně na dorost nechodí. Tady byli i lidé z jiných okresů! Těm všem ukázali dobrý výkon a myslím si, že na to mohou být právem hrdí.