Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Petr Janda bojuje s Františkem Dřížďalem o postup!

IMG_1883[1].JPG foto: Ondřej Zlámal
Někdy se dobří kamarádi potkávají na místech, na kterých by je to vůbec nenapadlo. To platí i o souboji, který nedávno proběhl v divizi A na hřišti jihočeského Sokola Čížová. V boji o první místo nastoupil Petr Janda proti dalšímu bývalému slávistovi Františku Dřížďalovi, který obléká dres Karlových Varů. Radovali se domácí, kteří vyhráli 3:1. O tom, co vlastně do Čížové Petra Jandu přivedlo, vypráví v rozhovoru pro Czech4Sport.

 

Jste už vice než rok po operaci kyčle, co se vám vlastně stalo?

Já jsem neměl žádný úraz, byly to chronické problémy, které mne trápily asi rok, nebo rok a půl. Máme to bohužel v rodině, trpí tím tatínek i brácha, ale oni nehrají profesionální fotbal, takže kyčle nezatěžují tolik. Mně se to unavilo dřív, proto jsem se rozhodl podstoupit operaci u specialisty. V Turecku jsem ukončil smlouvu, protože mne to už nesnesitelně trápilo. Rozuměli tomu, že musím tady u nás na operaci, dokud je na to čas. Lékaři mi říkali, že kdybych byl o patnáct let starší, už by to nemělo cenu.

Začal jste znovu po operaci hrát znovu fotbal?

Hraju za Sokol Čížová divizi s Michalem Heldem, Martinem Jiroušem a Radim Nečasem a dalšími známými hráči. Jsme tam dobrá parta, jezdíme z Prahy třikrát týdně na trénink a pak na zápas. Je to pro mne výhodné, protože každodenní trénink bych asi ještě nezvládl. Uvidíme dál, co bude v létě. Přemluvil mne k tomu Michal Held, chtějí vykopat postup. Tak jsem souhlasil, že jim pomohu. K tomu mám rehabilitační program v posilovně.

Hrajete v útoku, nebo jste se zasunul někam dozadu do obrany? Jak se vám daří?

Natupuji jako podhrot. Daří se, čtyři jarní zápasy a čtyři výhry. V Čížové dělají fotbal dobře a zapáleně, máme velkého fanouška, který je naším sponzorem. Jak jsem říkal, je tam dobrá parta a to je na této úrovni asi to hlavní. Hned první kolo jsme se potkali s Frantou Dřížďalem, který hraje za Karlovy Vary. Jsou náším největším konkurentem! S Ferrym si teď často píšeme a hecujeme se. Bylo to hned v prvním jarním kole takové derby o první místo.  

Plánujete ještě návrat na vyšší úroveň?

Podle toho, co mi zdraví dovolí, ale spíš už se smiřuji s tím, že ne. Proto jsem se přihlásil na dálkové studium na vysoké škole v Českých Budějovicích zaměřené na sport a výchovu ke zdraví, dělám si základní trenérskou licenci, studuju také angličtinu. Trenérskou Grassroots licenci C už mám díky startům v lize. Právě jsem dostal od slávistického mluvčího Michala Býčka na email potřebné potrvzení, že to mám odehrané. Přes Velikonoce bude další trenérský seminář středočeského fotbalového svazu na Strahově. Na ten se taky těším, doufám, že to nezruší pro nedostatek zájemců.

Koho byste chtěl jednou trénovat?

Baví mne to, uvidíme, jakou dostanu šanci. Ale klidně i žáčky.

Můžeme se ještě vrátit k působení v Turecku, jaké to tam bylo?

Byla to divočina! Ale přijel jsem tam docela zocelený ze Slavie. Tak mi to přišlo jako ještě docela v klidu. (úsměv) Byly tam ale finanční problémy, čekali jsme několik měsíců na výplaty.

To ale taky nebyla zase tak velká novinka…

Ne, nebyla. (další úsměv). Zkušenost to byla i přesto docela dobrá. Něco jsem zažil, podíval jsem se na zajímavá místa.

Návrat do Čáslavi je také v plánu?

Ano, to určitě, rekonstrujeme si v Čáslavi dům, rád bych tam po jejím dokončení bydlel nastálo s rodinou. Mám to v Čáslavi rád.

Jak vzpomínáte na Slavii? Na co nejraději?

Hlavně na postup do Ligy mistrů. Ten večer po Ajaxu byl prostě úžasný. Mám doma všechny dresy z evropských zápasů jako poklad. Tituly znamenaly také hodně, ale postup do Champions League byl prostě nejlepší. Pořád vidím fanoušky, jak běží za námi na hrací plochu a jsou prostě šťastní.

Co říkáte současné Slavii?

Jsem rád, že se zase zvedli. Těch bídných let bylo dost, hráli i o záchranu, bylo to o ničem. Jsem rád, že je Slavia zase tam, kam patří. Konečně mělo derby zase náboj! Bude to mít náboj i v budoucnu, a to bude dobře.

Vzpomínáte si na poslední kroky před vašimi tituly?

Bylo to na těch sezonách to nejtěžší. Jen si vzpomeňte, jak jsme ve vyprodaném Edenu jsme byli rádi za 2:2 s Jabloncem. Ono to vypadá jednoduše na papíře, ale dokud to není opravdu vyhrané, je to pořád těžké.

Věříte, že to Slavia nakonec dokáže?

Věřím, myslím si, že mají lepší sportovní formu než Plzeň. Věřím jim víc, i když má Plzeň malý náskok. Ale jako slávista doufám, že to dotáhnou. Zasloužili by si to!