Služby
| autor: CZECH 4 SPORT

Pavlína Nováková-Ščasná: Ženský fotbal má velký potenciál

scasna.jpg foto: Pavel Jiřík

Při představení kampaně #holkytaky nám pomohla naše bývalá fotbalová reprezentantka a jedna z nejúspěšnějších fotbalistek naší historie - Pavlína Ščasná. Jak se jí kampaň líbí a co říká nejnovějšímu vývoji ženského fotbalu? 

Jak se Vám líbí nové logo? A co říkáte celkově na tuto kampaň?

„Logo se mi líbí moc, je takové jednoduché, moderní a zapamatovatelné. Kampaň je skvělá, cokoliv dějící se pro ženský fotbal je perfektní. Myslím si, že v dnešní době je dobře, že nezůstáváme pozadu za světem. Ženský fotbal má neskutečný úspěch a jsem ráda, že i v Čechách má potenciál stoupat výš a výš. Věřím, že toto je jenom začátek."

Posunul se ženský fotbal od té doby, co jste hrála Vy? Myslíte si, že má tato kampaň možnost posunout jeho úroveň dál?

„Jak jsem řekla, je to jenom začátek něčeho, co se bude posouvat. Od té doby, co jsem hrála fotbal já, je to obrovský kus dopředu. Myslím si, že ženský fotbal má potenciál se zlepšovat. Jak bylo řečeno dnešní mladí lidé mezi 12 a 17 lety považují ženský fotbal za naprosto běžnou záležitost. Když se já osobně chodím dívat na hřiště, tak vidím spoustu dívek hrajících fotbal. Dnes už to je normální věc a je to jinak než v době, kdy jsem začínala."

Dokážete popsat, v čem se ženský fotbal vyvíjí?

„Především ve své základně a ve smýšlení lidí. Dříve byla holka hrající fotbal raritou, dnes už to tak není. Dnes jsou rodiče rádi, že jejich dítě nesedí doma u počítače a jsou rádi, že jejich dcera hraje fotbal. Velký potenciál mají ženy jako budoucí maminky, které mohou své dcery naučit hrát právě fotbal."

Je současný ženský fotbal rychlejší?

„Více žen začíná hrát fotbal, čímž se kvalita zvyšuje. Tréninkové prostředí je mnohem lepší než za nás. Ženský fotbal narostl o profesionalitu a čím dál tím více se přibližuje tomu mužskému. Stejně jako je  v tenisu velký rozdíl mezi ženským a mužským tenisem, tak to samozřejmě bude vždycky i ve fotbale, ale ta kvalita se výrazně zvýšila."

Určitě jste mnohokrát hovořila o ženském fotbale s otcem. Jaký je jeho názor na ženský fotbal?

„Můj tatínek vždycky fotbal bral. Moji rodiče mě nikdy nepřemlouvali, abych dělala jiný sport a vždy mě ve fotbale podporovali. Tak jako já i můj tatínek vidí, že je dnes ženský fotbal pro širokou veřejnost zajímavý."

Jak se Vám líbilo mistrovství světa?

„Bylo to naprosto skvělé. Právě to je to, co dělá ženský fotbal mnohem populárnější, když vidíte, že na něj přijdou plné stadiony. Už to nejsou pouze náhodní fanoušci, už jsou to lidé, kteří opravdu fotbalistky znají a vědí, kde hrají. To jakým způsobem se prezentoval ženský fotbal na mistrovství světa udělalo obrovskou službu celému ženskému fotbalu."

Zdálo se Vám, že evropský ženský fotbal šel nahoru, když se prosazoval v té světové špičce?

„To každopádně. Ta špička se především rozšířila, protože dříve to bylo o USA, Německu a Švédsku. Teď se dostalo Nizozemsko do finále mistrovství světa a také Angličanky a Francouzky, které byly dříve v pozadí, se probojovaly daleko. Ta světová špička se rozšiřuje a tím pádem jsou ty zápasy mnohem kvalitnější."

Zaujala Vás nějaká hráčka?

„Konkrétní hráčky bych asi nejmenovala, zaujaly mě spíše týmy. Výkony Angličanek a Francouzek byly skvělé. Týmy, které hrály právě s Američankami, byly potenciálními finalisty, kdyby se s Američankami nepotkaly. Úroveň ženského fotbalu v Anglii a ve Francii šla výrazně nahoru. Jejich zápasy byly velice kvalitní, a to mě zaujalo asi nejvíce."

Proč se ženský fotbal netěší takové pozornosti i u nás a neustále se potýkáme s určitými předsudky?

„Já jsem se přímo s předsudky nikdy nesetkala. Ta světová špička nám bohužel uniká. Dříve jsme hráli s Holanďankami a Španělkami vyrovnaný fotbal. Bezkonkurenčně jsme poráželi Portugalky a Polky. Dříve jsme patřili výš, přestože nám ta špička také utíkala, ale s ostatními týmy jsme byli schopné uhrát výsledky. Více týmů teď patří do té světové špičky."

UEFA má také kampaň, kterou chce zvýšit ženskou členskou základnu na dalších deset let. Slyšela jste o tom a jaký na to máte názor?

„Neslyšela jsem o tom, ale jestli je to pravda, tak je to skvělé. Čím více holek bude hrát fotbal, tím větší bude kvalita ženského fotbalu."