Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Páník: Když si někdo začne vyskakovat, tým ho srovná

P1520620.JPG foto: Ondřej Zlámal

„Není jednoduché hrát tady v Plzni v aréně, kam přijde deset tisíc diváků. My jsme se na to hrozně těšili, takový zápas je odměna. Byli tu slušní, perfektní diváci, kteří povzbuzovali svůj tým až do konce. My jsme sem přijeli týmově zvítězit a povedlo se nám to. Obstáli jsme první poločas, druhý poločas se nám hra trochu propadla, ale ustáli jsme to. Z brejkových situací jsme dva brejky dohráli gólem, a proto jsme zvítězili. Bylo to díky obětování hráčů, kteří skákali do střel a dokázali - jak já někdy rád říkám - s nasazením života urvat tři body,“ řekl na úvod svého hodnocení vítězného zápasu na půdě úřadujícího mistra zlínský trenér Bohumil Páník. V další části prozradil hodně o tom, proč se jeho týmu v úvodu ePojisteni.cz ligy tak daří.

 

Plzeň má v úvodu sezony problémy, věřili jste, že máte díky tomu víc šancí?

Ať chcete nebo ne, hráči to stejně mají v hlavě. Ale zase nastoupí jiní fotbalisté, kteří se chtějí ukázat trenérovi, aby je do důležitého zápasu postavil. Široký kádr, který Plzeň má, je schopen hrát výborný fotbal. Byly tam fáze, kdy si to výborně strkali a měli nás zavřené jako v házené. Ale týmový výkon byl na naší straně.

Co říkáte na to, že po čtyřech jste bez porážky a vedete ligu, i když jste hráli se Slavií, Libercem i Plzní?

Samozřejmě, že mne to těší. Hráči byli na jaře vymáchaní, bylo v tom až po uši. Každý do nich kopal, plival na ně, oni to vydrželi. Sklonili hlavu a tvrdě na sobě pracovali. Věříli, že toto mužstvo má potenciá, a že pro způsob hry, který chceme hrát, vhodné hráče máme. První kola nám to zatím vyšlo.

2:0 jste vedli i na Slavii, v čem to bylo v Plzni jiné, že jste to dotáhli až do vítězství?

Na Slavii nás v kritickým momentech opustilo štěstí, zranil se nám pravý bek a nemohli jsme hrozit z rychlých protiútoků. Tady se nám to dařilo pořád. Slavia nás ubouchala útočnými hráči. Paradoxně jsme přišli o výhru, když jsme při jedné situaci netrefili míč. Tady jsme směřem do obrany vše odehráli precizně, tam žádná minela nebyla.

Pochválil byste některé ze svých hráčů trochu víc? Poznar, Vukadinovič odehráli výborný zápas…

Byl to tým, který to uhrál. Ale je pravda, že když se podívám na statistiky, kolik toho Poznar jako hrotový hráč naběhá….kolem dvanácti kilometrů. Kolik má silových soubojů s oběma stopery, prostě podává výkon na obrovské fyzické úrovni. Pracuje na sobě, dokáže střílet góly i při té těžké zátěži. Viděli jste, že střídáme druhého hrota a on tam zůstává celých devadesát minut. Byl o něj zájem v přestupním čase, nakonec jsme se domluvili a zůstal. Je to inteligentní kluk, netrucuje. Tvrdě na sobě pracuje a třeba se dostane ještě daleko, protože si to zaslouží. Nebo budeme hrát tak dobře my a zůstane u nás.

Jak to vypadá s Pazderou, který se na Slavii zranil?

Bude mít ještě tři týdny fixaci na ramenu, snad nebude nutná operace, po šesti týdnech by mohl být k dispozici.

Bylo to dnes v Plzni vaše největší vítězství ve Zlíně?

Porazili jsme mistra, je to velké vítězství., My se na záípasy s Plzní vždy těšíme, tady to hřiště je jako bliárový stůl nebo golfové hřiště. Hráčům jsme říkali, že se nesmí bát to rozbalit a ukázat, že fotbal umějí. Oni to dnes dokázali.

Také vloni jste v úvodu získali hodně bodů, čím to je, že ĺetos máte ještě o jeden víc?

Mužstvo je zkušenější. Už to nejsou vyjukaní zající, dokáží reagovat. Vazby, kdy hráči hrají kombinace na poloslepo, začínají fungovat. Máme šablony, které se musí dostat hráčům pod kůži. Hráč musí být vstřícný, musí chtít pracovat. Tým se dovede vnitřně korigovat sám, když někdo nechce dělat to, co se má dělat, tak si ho sami ostatní srovnají do roviny. Jak si někdo začne vyskakovat a myslet si, že je velký fotbalista, tak nám může tým zničit a zničit i sám sebe. Tomu ale sami hráči zabrání.