Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Ondřej Čelůstka: Věřím, že navážeme na úspěšný červen

ondra celustka rozhovor.jpg foto: Martin Sekanina

Ondra Čelůstka měl ve čtvrtek v kempu české reprezentace v pražském hotelu Don Giovanni dobrou náladu. Vyšly na něj mediální povinnosti, takže si s novináři popovídal nejenom o nejbližších soupeřích v kvalifikaci na UEFA EURO 2020, ale také o svém angažmá v Turecku.

V obraně nastupujete v posledních zápasech v nezměněném složení, může to být výhoda?

„Víme o sobě, víme, co od sebe čekat. Je to celkově takové stabilnější. Zatím je to ku prospěchu věci. Doufám, že se nám bude dařit, navážeme na povedený červen a výkony zopakujeme."

Co víte o soupeři z Kosova?

„Už jsme se na ně dívali, možná měli být outsiderem skupiny, ale vypadají lépe než Černohorci a Bulhaři. Takže si na ně musíme dát pozor, hlavně na jejich ofenzivní hráče. Co se týká techniky a obcházení jeden na jednoho v rychlosti, to jsou dobří fotbalisté. Trenéři nám říkali, že čtrnáct zápasů za sebou neprohráli, i když neměli ty nejzvučnější soupeře, tak to už něco znamená. Ale my tam jedeme vyhrát."

Jak se dá jejich nadšení eliminovat?

„Musíme se soustředit na sebe a na svoji hru. Vycházet z toho, co nám vyšlo v červnu. Pokud do toho dáme všechno, tak se nějakého neúspěchu nemusíme obávat."

Studovali jste některé hráče konkrétně?

„Já znám z Turecka velice dobře útočníka Muriqiho, který je velice nepříjemný, je silný ve vzduchu i v osobních soubojích. Využívá svých parametrů, je navíc v dobré formě, daří se mu i po přestupu do Fenerbahce, dává góly. Co se týká mě, nebo nevím, kdo nastoupí, musíme se snažit mu zabránit dostat se do šancí. Mají i silné kraje, jejich krajní bek z Werderu Brémy, kterého zná Jirka Pavlenka, je zraněný. Ale když se podíváme na kluby, kde hrají, tak všechny mají jméno. Jsou to šikovní hráči."

Takže jsou na místě jisté obavy?

„To bych neřekl, ti hráči mají kvalitu, ale o strachu se bavit nemůžeme. To by si oni měli říkat o nás. Jde o naši připravenost a abychom přišli na to, jak jejich přednosti eliminovat."

Mohli bychom mít výškovou převahu?

„Oni mají silného ve vzduchu jen jednoho stopera a Muriqiho, o kterém jsem mluvil. Mohli bychom toho využít při našich standardkách."

Kolik bodů byste chtěli přivést?

„Šest, pokud uděláme teď šest bodů, tak si hodně přiblížíme postup na EURO. To je náš cíl. Zápas s Anglií bude svátek, stejně jako proti Brazílií. Bude to jiný zápas než ve Wembley a doufám, že bude mít jiný průběh. Tentokrát doufám, že se některé ty míče budou odrážet k nám."

Jak se cítíte v Turecku, už jste se stal starousedlíkem...

„V Turecku jste už sedmou sezonou, už víc komunikuju i turecky, měl jsem i první interview do televize po prvním zápase. Chci, abychom se tam i s rodinou cítili dobře, a to se zatím děje, jsme tam spokojení."

Jací jsou fanoušci v Antalyi? Zastavují vás fanoušci na ulici?

„Není to tak žhavé jako v Trabzonu, tam mne poznávali úplně všude, ale také se mi teď stává, že mě pozdraví a chtějí fotku. Mohu se volněji pohybovat. Máme ale výborné fanoušky, kteří s námi jezdí i na delší výjezdy, jsou fajn. Na velké zápasy je náš stadion s kapacitou 33 tisíc zaplněný a to je atmosféra přímo fantastická."

Změnil se hodně váš tým?

„U nás se to na turecké poměry docela slušně zachovalo, odešli tři, nebo čtyři hráči, stejný počet přišel. Zdravé jádro zůstalo. Je to dobře nastavené. Herně se nám dařilo v prvních kolech, máme čtyři body, ale mohli jsme jich mít víc. Doufám, že body bude sbírat dál."

Jaké máte v nové sezoně ambice?

„Týmy z Istanbulu mají nejvyšší ambice, ale my se budeme pokoušet dosáhnout na pohárové příčky, dvakrát jsme tam byli hodně blízko. Nikdy jsme neměli strach o záchranu, bylo to jen jednou, kdy jsme o ni hráli až do konce. Město by si poháry zasloužilo, máme výborné centrum, krásný stadion."

Máte nějakého kamaráda v týmu, se kterým se vídáte víc?

„Já jsem tam jediný ze střední Evropy, hodně se vídáme s gólmanem Belgičanem Boffinem, ten je mi asi nejblíž. Jinak se samozřejmě vídáme s kluky z Čech, s Davidem Pavelkou a dalšími. Filip Novák byl za námi v Antalyii si odpočinout po tom, co vyřadili Spartu. Zařizoval jsem mu hotel."

Jak je to vlastně s tím postem středního obránce, hrajete na beku stále jako záskok?

„Ano, určitě, několikrát jsme se s trenérem o tom bavili, říkal jsem mu, že kraj není moje pozice. Ale situace je taková, že je to teď potřeba, čekáme, až se do toho jeden bek dostane. Je to dočasné řešení. Po repre pauze se to vrátí do kolejí, ve kterých to bylo. Trenér to ví, že hraji stopera i v reprezentaci."

Jak Turci prožívají basketbalové mistrovství světa?

„Teď jsem dostal informaci, že jsme nad nimi vyhráli. Hned jsem jim to tam taky všude naposílal, aby tolik nemachrovali."

Užíváte si roli vzorného tatínka?

„Určitě, rodina je moje velká radost. Tam všechno klape, jak má."