O nás
| autor: Ondřej Zlámal

Oldřich Dubský hraje v Austrálii za Darwin Olympic

dubsky4.jpg foto: Archiv Oldřicha Dubského

Bývalý záložník slávistické juniorky Oldřich Dubský má za sebou už slušně dlouhou fotbalovou kariéru v australské druhé nejvyšší soutěži. Po působení v Brisbane Wolves už třetím rokem hraje za Darwin Olympic. Jaké to je, když trénink přeruší had a na co si dát na všechno v Austrálii pozor se dozvíte  v rozhovoru pro náš server Czech 4 Sport.

 

Jak dlouho v Austrálii hrajete a v jakém klubu?

V roce 2007 jsem studoval v Brisbane, kde jsem hrál půl sezony za univerzitní tým Brisbane Wolves v nižší metropolitní soutěži. Od roku 2010 žiju a samozřejmě hraju na severu Austrálie v Darwinu, už třetím rokem za Darwin Olympic. Klub byl založen před padesáti lety a má silnou podporu místní řecké komunity.

Jaké jsou v druhé australské lize podmínky?

V Austrálii je celostátní pouze první liga (A-league), která je profesionální. Kvůli velkým vzdálenostem, jsou nižší soutěže vedené pod jednotlivými státy/teritorii. V Severním Teritoriu jsou dvě oblasti, jedna na severu v Darwinu a jedna ve vnitrozemí v Alice Springs. Nižší soutěže jsou poloprofesionální nebo amatérské, což je i případ Darwinu. Oproti Evropě je tu několik velkých rozdílů; hráči nepatří klubům, jsou v podstatě neustále volnými hráči, mohou si tedy vybrat před sezonou jakýkoliv klub, kde chtějí hrát, samozřejmě pokud o ně bude zájem. Sezona trvá od dubna do září, příprava začíná na přelomu ledna a února. Hraje se tu dlouhodobá část soutěže (21 zápasů), po skončeni je vyhlášen vítěz. Nejlepší čtyři týmy následně hraji jakousi variantu play-off, po níž vzejde další vítěz. Mému týmu z Darwinu se loni povedlo vyhrát jak základní část, tak play off.

Jak daleko cestujete na zápasy?

V Darwinu kluby nemají vlastní stadiony, v každé čtvrti je několik veřejných hřišť, kde probíhají tréninky. Zápasy se hraji na dvou stadionech, které vybudovala místní vláda, tudíž úplně odpadá specifikum a (ne)výhoda domácího prostředí.   

Kolik chodí na vaše utkání diváků?

Návštěvy se liší podle atraktivity soupeře, na derby přijde několik stovek, na finálové zápasy pak návštěvy mohou dosáhnout až tisícovky diváků.

Jak často trénujete, míváte i soustředění?
Trénuje se dvakrát až třikrát týdně. Soustředěni nejsou.

Působí ve této soutěži hodně cizinců? Potkal jste tam ještě nějakého Čecha?
Tady v Severním Teritoriu obecně na Čechy skoro vůbec nenarazíte, takže leda až mě sem přijede navštívit bratr, tak bychom si spolu mohli zahrát pár zápasů. Darwin je multikulturní region, kde je spousta přistěhovalců z celého světa. Kluby tu maji napojeni na řeckou, italskou, irskou nebo africkou komunitu. Když jsem poprvé přijel do Darwinu, trénoval jsem s jedním tymem, jehož trenér neuměl anglicky, mluvil jenom řecky, ale většině hráčů to stačilo.

Co stojí za vzestupem australského fotbalu?
Austrálie je trochu odříznutá od zbytku světa, a tak popularita fotbalu sem dorazila o hodně později. Jako v bývalé britské kolonii se tu hodně hraje rugby, rugby league a kriket. Populární je i plavání a tenis. Pak samozřejmě australský fotbal, to je stale nejpopulárnější sport. Pro mnoho Australanu znamená "football" australský fotbal. Našemu (evropskému) fotbalu pak říkají "soccer". Ale i to se v poslední době mění, v mládežnických kategoriích má fotbal nejvíc hráčů, národní tým se díky jednoduššímu kvalifikačnímu systému dostal třikrát po sobě na mistrovství světa, letos v lednu Austrálie poprvé v historii hostila a vyhrála Mistrovství Asie. Průkopníky fotbalu v Austrálii jsou samozřejmě Evropani, zejména emigranti ze států jižní Evropy a bývalé Jugoslávie. Velice výmluvným důkazem je to, žena loňském mistrovství světa mela reprezentance Austrálie 15 hráčů s neaustralskými kořeny!

Má trenér Lavička v Austrálii stále dobré jméno?
Trenér Lavička si tu získal hodně respektu, zároveň ale Australani pochopili, že pokud se chtějí dotáhnou na špičku, musí si vychovávat nejenom svoje hráče, ale i trenéry. Teď je u profesionálního fotbalu řada mladých, progresivních australských trenérů, na té regionální a mládežnické úrovni to ale ještě nějaký čas potrvá.

Jaký je život v Austrálii, co kromě fotbalu děláte?
Život v Austrálii a Severním Teritoriu je hodně příjemný, je tu nádherná příroda, přátelští lidé, počasí je neustále letní a díky zásobě surovin je tu slušně fungující ekonomika. Specifikem jsou obrovské vzdálenosti. Z Darwinu to jsou do ostatních velkých měst tisíce kilometrů, letecky pak nejméně čtyři hodiny.

Máte nějaký hodně kuriózní zážitek?

Austrálie má jedinečnou faunu a floru. Narazíte tady ale taky na nejjedovatější pavouky, hady a medúzy nebo masožravé krokodýly, takže se musíte mít na pozoru. Když se obouváte, tak pro jistotu musíte vyklepat boty, v noci nechodit naboso, nekoupat se na neprozkoumaných místech, do oceánu se jde jen když se ochladí, atd. Pro Evropana je to trochu šok, ale pro místní je to rutina, jsou na to zvyklí. Na tréninku se jednou objevil na příjezdové cestě had, který měřil kolem metru a pul, docela pěkný kousek. Ja byl od něho tak pět metru a tep mi vyskočil na 220. Jeden australský spoluhráč ho v klidu vzal do ruky, zahodil do nejbližšího křoví a v tréninku se vesele pokračovalo dál.

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/ondra_o-nas.png
Mgr. Ondřej Zlámal

Vystudoval obor angličtina-čeština na FFUK. Po studiu pracoval jako učitel angličtiny, překladatel a sportovní reportér. V období 2003-2011 působil ve Slavii, v posledních čtyřech letech jako její mluvčí. V současnosti je fotbalovým reportérem a korespondentem pro zahraniční agenturu. Fotbal sleduje odmalička, jeho nejstarší vzpomínkou je zápas Slavia –LIAZ Jablonec, který skončil vítězstvím domácích 7:1.

zlamal@czech4sport.cz

https://www.czech4sport.cz/uploads//images/profile_photo/rosta_o-nas.png
Rostislav Bakula

Studoval pedagogickou fakultu na JU ČB, obor čeština-výtvarná výchova. V roce 2006 se začal věnovat grafickému designu, který ho vždy zajímal. Začínal v grafickém studiu tiskárny Protisk, od roku 2008 pak působí jako grafik na volné noze – především v Praze. Podílel se na zakázkách pro firmy jako Telefónica O2, Česká pojišťovna, Adidas, Greenpeace, Oriflame, automobilky Audi a Volkswagen atd. Později se začal věnovat také webové grafice.

bakula@czech4sport.cz