Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Nominace UEFA na nejlepší fotbalistku

renard.jpg

Loňská vítězka Lucy Bronzeová byla znovu vybrána mezi tři nejlepší fotbalistky pro prestižní cenu UEFA, která bude vyhlášena během slavnostního ceremoniálu u příležitosti losu UEFA Champions League v Nyonu ve čtvrtek 1. října. Na prvních třech místech se dále objeví Wendie Renardová a Pernille Harderová.

Cena UEFA pro nejlepší fotbalistku je vyhlašována od roku 2013, první vítězkou byla brankářka Nadine Angererová, po ní získaly cenu Nadine Kesslerová (2014), Célia Šašičová (2015), Ada Hegerbergová (2016), Lieke Matensová (2017), Pernille Harderová (2018) a vloni právě Lucy Bronzeová, která má tak šanci jako první v historii vítězství v anketě obhájit.

Poprvé se také budou udělovat ceny pro nejlepšího trenéra UEFA Women´s Champions League a ankety byly vypsány také pro nejlepší brankářku, obránkyni, záložníci a útočnici.

V anketě hlasovali trenéři osmi týmů, které se probojovaly do závěrečného osmičlenného turnaje letošního upraveného ročníku a 20 novinářů. Za český fotbal hlasuje již tradičně reportér Ondřej Zlámal.

Lucy Brozeová vyhrála s Lyonem Ligu mistryň potřetí v řadě. Pravá obránkyně a reprezentantka Anglie se v srpnu vrátila do Manchesteru City, ze kterého do Lyonu přestoupila v roce 2017.

Dánská útočnice Pernille Harderová, která cenu vyhrála v roce 2018, také přestoupila do Anglie, z Wolfsburgu do Chelsea. V Lize mistryň pomohla Wolfsburgu do finále, nastřílela celkem devět gólů.

Wendie Renardová byla u všech devíti účastí Lyonu ve finále UEFA Women´s Champions League a sedmi vítězství, byla u všech posledních pěti v řadě. Kapitánka týmu vstřelila pět gólů včetně postupového v semifinále proti PSG.

Pořadí na 4.-10. místě

4. Vivianne Miedema (Arsenal) – 26 hlasů

5, Delphine Cascarinová (Lyon) – 24 hlasů

6. Eugénie Le Sommerová (Lyon) – 13 hlasů

7. -8. Ada Hegerbergová a Amel Majriová (Lyon) – 11 hlasů

9. Marie-Antoinette Katotová (Paris Saint-Germain) – 8 hlasů

10. Dzsenifer Marozsánová (Lyon) – 7 hlasů