Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Nominace na nejlepší fotbalistku: Harderová, Hegerbergová, Henryová

uefatri.jpg foto: @UEFA

 

30. srpna bude v Monaku vyhlášena již tradiční anketa UEFA o nejlepší fotbalistku Evropy, ceremoniál se uskuteční v rámci losu UEFA Champions League. V nominaci tří nejlepších jsou dvě zástupkyně vítěze ženské ligy mistryň z Lyonu Ada Hegerbergová a Amandine Henryová, doplňuje je Pernille Harderová z Wolfsburgu.

V anketě hlasují trenéři dvanácti klubů s nejlepším koeficientem a čtvrtfinalistů Ligy mistryň, kteří nesmí vybírat hráčky z vlastního klubu, dále pak dvacet vybraných novinářů z celé Evropy. Českou republiku zastupuje korespondent serveru UEFA.com a redaktor Czech4Sport Ondřej Zlámal.

Velkou favoritkou na zisk trofeje je třiadvacetiletá norská útočnice Ada Hegerbergová, která pomohla Lyonu k třetímu vítězství v Lize mistryň v řadě rekordním počtem patnácti branek. Jako první může cenu obhájit, poprvé ji získala v roce 2016. Dominanci Lyonu v minulé sezoně dokumentuje také to, že v první desítce ankety je hned sedm vítězek Ligy mistryň.

Pořadí na dalších místech:

4 Dzsenifer Marozsánová (Lyon & Německo) – 32 bodů

5 Lucy Bronzeová (Lyon & Anglie) – 20 bodů

6 Lieke Martensová (Barcelona & Nizozemí) – 17 bodů

7 Wendie Renardová (Lyon & Francie) – 16 bodů

8 Fran Kirbyová (Chelsea & Anglie) – 15 bodů

9 Eugénie Le Sommerová (Lyon & Francie) – 13 bodů

10 Shanice van de Sandenová (Lyon & Nizozemí) – 7 bodů

Během slavnostního losu UEFA Champions League budou vyhlášeny také další ankety. Mezi třemi nejlepšími fotbalisty jsou Luka Modrić, Cristiano Ronaldo a Mohamed Salah. Bude vyhlášen také nejlepší brankář, obránce, záložník a útočník poslední sezony UEFA Champions League.

Foto: @UEFA