Vyhledávání
| autor:

Neslyšící futsalisté bojují o Evropu

P1660864.JPG foto: Ondřej Zlámal

Reprezentační trenér Petr Valášek a jeho týmlidí, kteří bojují s handicapem i se svými soupeři, jdou do boje o Evropu. Evropský šampionát 2018 ve futsalu neslyšících se bude konat ve finském Tampere. Český tým má samozřejmě obrovskou chuť na šampionát postoupit. A nemá špatný tým. Opírat se může o hodně hráčů, kteří jsou pro tým Petra Valáška důležití. Jedním z nich je i obránce národního týmu Michal Skorkovský

Píšu obránce, ale ve skutečnosti je to univerzál každým coulem, který umí hrát i v útoku. Sám jsem se o tom několikrát přesvědčil na školních turnajích, kde většinou spoustu kluků včetně mě samotného vymazával. Jinými slovy řečeno - byl o level jinde. 

Reprezentanty čekají duely s Běloruskem, Irskem a Maďarskem. Z kvalifikace postupují dva nejlepší týmy z každé skupiny, které se nehrají ve stejné dny. Každá skupina má jiný termín a během dvou dnů musí každý tým odehrát minimálně tři zápasy. Celá kvalifikace potrvá do března 2018, kde už bude většina týmů vědět, kdo se kvalifikoval. Zbývající tři týmy musí být z třetího místa ze skupin - podle nejvyššího místa EDSO žebříčku! Jediné Finsko se kvalifikuje jako pořadatel, tudíž má účast automaticky jistou. 

Co je EDSO žebříček? EDSO žebříček je žebříček evropské sportovní organizace neslyšících, která dává body do žebříčku futsalistům za vyhraný neboli spíše neprohraný zápas. Celým jménem European Deafs Sports Organisation. To je organizace, která se stará o neslyšící a sport neslyšících jako takový. 

Nominace národního týmu ČR probíhala celkem komplikovaně. Aniž by trenéři mohli řešit formu a další aspekty nominace hráčů, celý seznam kádru pro kvalifikaci musel být odevzdaný 2 měsíce před samotným začátkem. Do nominace muselo být přidáno 14 hráčů. Trenér nominoval i tři mladíky. Nebojí se ničeho. V turnajovém zápase v Chomutově by mělo z toho kádru totiž navíc chybět až šest hráčů, což stavitelé národního týmu dlouho nezažili.
V Ostravě Češi porazili Polsko 4:3, v odvetě prohráli 4:9. Chuť si nespravili pak ani v následném přípravném utkání s Karvinou, se kterou v neděli prohráli 7:2. Chuť a kvalita v týmu ale je, teď je třeba ji potvrdit. Teď už ale k samotnému rozhovoru! 

 

V sobotu jste odehráli dva duely s Polskem. Jednou jste vyhráli a jednou prohráli. Jak oba zápasy hodnotíš?

,,Trenér nám nařídil, že první zápas je důležité vyhrát z toho důvodu, že jsou potřeba body do žebříčku. Chyběli nám dva důležití hráči, ale první zápas jsme odehráli velmi aktivně a bojovností jsme zápas zvrátili na naši stranu. Výhra byla zasloužená. Do druhého zápasu trenér změnil hráče, něco zkoušel. Bohužel hned na začátku jsme inkasovali hodně gólů a pak se to na nás jen valilo. Po prvním poločase bylo skóre 6:2 a my jsme potom zkoušeli nějak snížit skóre. Hráli jsme přesilovou hru bez brankáře, vytvořili jsme si hodně šancí, ale nakonec to nestačilo. Ten druhý zápas naštěstí nebyl důležitý. Něco jsme si vyzkoušeli. Zkoušeli jsme změnit přesilovky, ale docházely nám síly, protože jsme nebyli kompletní." 

Jak se ohodnocuje celý žebříček? Vede ho Rusko. Kolik se uděluje bodů za výhru/popř. i za remízu?

"Za výhru je 235 bodů, za remízu 100 bodů. Asi. Nevím takhle z hlavy." 

Jak probíhá komunikace na palubovce v době zápasu, kdy jeden druhého vzájemně neslyšíte?


"Pravdou je, že komunikace u neslyšících během zápasu je náročnější, než když hrají slyšící. Slyšící mluví a vědí, co mají dělat. Neslyšící znakují. Většinou si musíme hlídat a koukat, na které pozici jsme. Kolikrát jsme ukázali, co doopravdy umíme, že umíme být jako slyšící na tom zápase." 

V kvalifikaci Vás čeká Maďarsko, Irsko, Bělorusko. Jak vidíš vaše šance na postup?


"My jako reprezentanti hodně věříme, že naše šance jsou velmi vysoké. Už jsme hodně ukázali. Soupeře umíme přečíst, není se čeho obávat. Trénovali jsme hodně, dřeli jsme a plnili pokyny, které po nás trenér chtěl." 


Ty hraješ v obraně. Hraješ pořád ve dvojici s někým, nebo to trenér protáčí?

"Jsem univerzální hráč. Můžu hrát v obraně i útoku. Záleží na typu soupeře a to, jakým stylem chceme hrát nebo jaké máme dané úkoly. Občas, když trenér potřebuje jít na protiútoky nebo máme přesilovku, tak mě hned pošle na hřiště." 

Jak bys popsal herní styl národního týmu? Hrajete víc útočně nebo spíše víc do obrany?

"Dříve jsme hráli obranný styl. Díky tréninku se umíme zaměřit i na ofenzivu. Naučili jsme se změnit herní styl během utkání. Jsme schopní hrát jak do obrany, tak i do ofenzivy." 

Trenérem národního týmu je Petr Valášek. Já ho znám jako velmi emotivního člověka, který má rád různé sporty a hodně o tom mluví nebo to prožívá. Jaký je ale přímo na trénincích? Je spíš takovým typem klidného trenéra, nebo je stejně emotivní podobně jako mimo futsal?

"Náš reprezentační trenér je hodně zajímavý člověk. Umí vydávat emoce. Když ukážeme, že hrajeme dobře nebo dokonce výborně, tak je v klidu a má ze sebe i z nás ostatních radost. Samozřejmě má někdy i připomínky k tomu, co na hřišti musíme udělat, co chce vidět. Vždycky chce po nás ještě víc. Umí být i dost nepříjemný, ale většinou to nedělá a snaží se nás spíš podpořit. Když se hráči hádají, on je první, kdo to uklidní. Je to náš velký trenér v nároďáku."

Jaká bude vaše další náplň celé přípravy na kvalifikaci po soustředění v Ostravě?

"Čeká nás příští týden v Chomutově turnajový zápas. Tam nebudeme opět kompletní, takže trenér počítá s tím, že v Chomutově bude muset nahradit některé kvalitní hráče, kteří si potřebují před kvalifikací odpočinout."

Pořadatelem "české skupiny" je Praha. Hraje se v areně Sparta. Budete tedy hrát v domácím prostředí, může být plná hala. Šance v domácím prostředí je určitě vyšší, i když to může také svazovat nohy, protože bude kladen větší tlak na Vás. Souhlasíš s tím, že je větší šance na postup doma, než kdyby se hrálo někde jinde, kde pravděpodobně podpora diváků nebude až taková?

"Samozřejmě, že na domácí půdě je vyšší šance. To bezpochyby."

I motivace bude pravděpodobně vyšší. Přece jen zahrát si před domácím publikem bude hodně zajímavé. Co bys chtěl vzkázat fanouškům před kvalifikací a proč by měli přijít? "

Fanouškům bych vzkázal, aby neseděli doma, ale přišli fandit do areny a podpořili nás v tomhle důležitém boji. Byl bych rád, kdyby byla velká atmosféra, která nás namotivuje a dodá sebevědomí do našeho výkonu. My budeme bojovat za republiku, to můžeme slíbit!" 

Program ČR v kvalifikaci o ME 2018 (Praha, Arena Sparta):
ČR - Bělorusko, pátek 17. listopadu 14:00 
ČR - Maďarsko, sobota 18. listopadu 12:00
ČR - Irsko, sobota 18.listopadu 18:00