Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Prohrává ten, kdo to vzdává....

plocha.jpg foto: Ondřej Zlámal

Být to zápas nebo box, Ázerbájdžánci by dostali aspoň varování za pasivitu. A kdyby nějaká porota mohla na konci při nerozhodném výsledku určit vítěze na základě aktivity, svěřenci Karla Jarolíma by jistě vyhráli.

Fotbal se ale hraje na góly. Potěšit sice může to, že diváci stojí na vaší straně, že ocení úsilí vložené do hry, ale za to body nejsou.

Je neuvěřitelné, jak málo chybělo k tomu, aby teď český fotbal prožíval euforii. Kdyby Filip Novák napálil proti Severnímu Irsku míč z malého vápna do sítě, tak naši nejspíš vyhráli. A kdyby to samé udělal Škoda ve Vítkovicích….

Dvě střely, které stačilo lépe umístit. Napálit míč pod břevno. Ale ani jednou se to nestalo…a tak jsou na předních stránkách titulky o krizi českého fotbalu a zpackané kvalifikaci.

„Věřím, že se hráči v klubech rozstřílejí,“ povzdechl si po dalším zápase s nulou na kontě branek Karel Jarolím. Co mu také zbývá, těžko bude hráče učit na reprezentační srazech proměňovat vyložené šance. I když možná, že i to udělá.

Když jsem sledoval, jak Češi neproměňují jednu šanci za druhou, napadlo mne, za co je fotbalový pánbůh asi trestá, že tam nějaká ta šmudla prostě nespadne. Dřív takové zápasy dokázali útočníci rozhodnout – Milan Baroš, 41 branek za reprezentaci. Jan Koller, rekordman 55. A na Baroše se pískalo….vzpomínám si, kolikrát mi fanoušci říkali, že už by měl být pryč. Tak a kdo to tam teď začne pálit jako kdysi on?

„Za těmi staršími hráči je velká mezera,“ říkal mi jednou Pavel Vrba a to byla ta druhá vzpomínka, která se mi vybavila v Ostravě.

Taky jsem si vzpomněl, z jak silné skupiny postoupili v tom samém týdnu výběry U19 a U21. Tam odsud musí přijít noví Barošové a možná i nový Rosický. Nebo se musí pochlapit někdo z těch, co od Karla Jarolíma už šanci dostali. Někdo tomu musí dát ten drajv, strhnout ostatní.

Házet flintu do žita s lamentováním, že na to tato generace nemá, je naprostý nesmysl. Prohrává ten, kdo to vzdává. Jen to fakt někdo musí začít uklízet z malého vápna pod břevno….