Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Nejlepší fotbalistkou Evropy Lucy Bronzeová

bronze.jpg foto: UEFA.com

 

Pravá obránkyně Lyonu a anglické reprezentace Lucy Bronzeová byla při slavnostním losu UEFA Champions League v Monaku vyhlášena nejlepší fotbalistkou Evropy. Dostala více hlasů než její spoluhráčky z Lyonu Ada Hegerbergová a Amandine Henryová, které skončily na druhém a třetím místě.

„Přijímám cenu s velkou pokorou, protože jsem před dvěma skvělými fotbalistkami, které znám tak dobře z Lyonu, jsou to výborné kamarádky. Velké díky patří mým spoluhráčkám z reprezentace Anglie, se kterými jsem prožila tak úžasné léto. Bez nich bych tuto cenu nikdy nezískala. To samé platí o Lyonu, vyhrály jsme treble, každá z mých spoluhráček by tu mohla být místo mě,“ okomentovala Bronzeová svůj úspěch.

Bronzeová je první vítězka ankety, která je obránkyní, žádné fotbalistce se zatím nepodařilo vítězství v této prestižní anketě obhájit. V první desítce bylo hned pět hráček Lyonu, který zvítězil v UEFA Lize mistryň počtvrté za sebou. Bronzeová má za sebou fantastickou sezonu, kromě Ligy mistryň vyhrála i francouzskou ligu a pohár, na mistrovství světa postoupila s Anglií do semifinále.

 

Pořadí na prvních 10 místech:

1 Lucy Bronzeová (Lyon & Anglie) – 88 bodů

2 Ada Hegerberglová (Lyon) – 56 bodů

3 Amandine Henryová (Lyon & Francie) – 44 bodů

4 Vivianne Miedemová (Arsenal & Nizozemí) – 31 bodů

5 Ellen Whitová (Birmingham City, nyní Manchester City & Anglie) – 22 bodů

6 Pernille Harderová (Wolfsburg & Dánsko) – 21 bodů (loňská vítězka)

7 Dzsenifer Marozsánová (Lyon & Německo) – 12 bodů

8 Caroline Graham Hansenová (Wolfsburg, nyní Barcelona & Norsko) – 10 bodů

9= Lieke Martensová (Barcelona & Nizozemí) – 9 bodů

9= Wendie Renardová (Lyon & Francie) – 9 bodů

V anketě hlasují trenéři 12 týmů s nejvyšším koeficientem UEFA a dvacet novinářů ze skupiny ESM. Za Českou republiku v anketě hlasuje reportér UEFA.com Ondřej Zlámal.