Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Nejlepší fotbalistkou Evropy Alexia Putellas z Barcelony

putellas.jpg foto: UEFA.com

Kapitánka Barcelony Alexia Putellas byla zvolena nejlepší fotbalistkou sezony 2020/21, když v hlasování získala o pět hlasů více než její spoluhráčka Jennifer Hermoso. Také třetí místo patří zástupkyni katalánského klubu – obsadila ho nizozemská reprezentantka Lieke Martens.

„Musím hlavně poděkovat svým spoluhráčkám a celému týmu, protože díky nim jsme zažily tak úspěšnou sezonu a zmínit také to, že na stupních vítězek jsou se mnou Lieke a Jenni, to dokazuje, že jsme cenu vyhrály jako Barcelona. Je to obrovský úspěch, když se do nominací dostalo tolik našich hráček. Musím poděkovat fanouškům, kteří mě tolik podporují. Je čas pokračovat a jít za dalšími úspěchy,“ uvedla Putellas ve videovzkazu, který byl odvysílán během losu UEFA Champions League v Istanbulu. Vítězka se kvůli panujícím restrikcím nemohla dostavit, cenu převezme před některým z nadcházejících zápasů.

Dvacetisedmiletá vitězka ankety byla motorem barcelonské zálohy a pozvedla trofej pro vítěze Ligy mistryň jako kapitánka týmu. Její vůdčí role se projevovala na hřišti nejenom při zakládání útoků, ale především při spolupráci s Martensovou na levé straně. Ve finále Ligy mistryň proměnila penaltu a za celou sezonu nastřílela celkem dvacet šest branek. Patří k oporám španělské reprezentace.

Převahu Barcelony v nominacích potvrdila i volba nejlepšího trenéra ženského fotbalu, kterým se stal španělský kouč Lluís Cortés s 151 hlasy. Trenérka Chelsea Emma Hayes na druhém místě 78 a třetí se umístikl Peter Gerhardsson, který dovedl Švédky do finále olympijského turnaje, pak 37.

„V ženském fotbale působím mnoho let a je to pro mě čest a radost, že jsem získal tuto cenu. Potěšilo mne to a děkuji všem, kdo si mysleli, že si ji zasloužím. Děkuji všem v Barceloně, bez nich by nic takového nebylo možné. Všem týmům přeji úspěšnou sezonu,“ řekl Lluis Cortés ve svém videovzkazu.

V rámci večera byly vyhlášeny také nejlepší fotbalistky sezony UEFA Women´s Champions League na jednotlivých postech. Také v nich dominovaly hráčky Barcelony.

Nejlepší brankářkou se stala Sandra Paños o pět bodů před Christiane Endler, která přestoupila z PSG do Lyonu, a Ann-Katrin Berger z Chelsea.

Nejlepší obránkyní pak hlasující vybrali Irene Paredes z Barcelony před její spoluhráčkou Mapi León a Magdalenou Eriksson z Chelsea.

Nejlepší záložníci byla zvolena Alexia Putellas, která získala také hlavní cenu, její kolegyně z Barcelony Aitana Bonmatí skončila druhá, Ji So-yun z Chelsea třetí.

Nejlepší střelkyně španělské ligy Jennifer Hermoso získala cenu pro nejlepší útočnici se 70 body, Lieke Martens na druhém místě měla bodů 42 a Caroline Graham Hansen pak 39. Všechny tři jsou odkud odjinud – z Barcelony.

 

Pořadí na 4. až 10. místě

4. Vivianne Miedema (Arsenal/Nizozemí) – 32 bodů

5. Aitana Bonmatí (Barcelona/Španělsko) – 29 bodů

6. Caroline Graham Hansen (Barcelona/Norsko) – 28 bodů

7. – 8. Sam Kerr (Chelsea/Austrálie) – 18 bodů

= Fran Kirby (Chelsea/Anglie) – 18 bodů

9. Pernille Harder (Chelsea/Dánsko) – 17 bodů

10. Irene Paredes (Paris Saint-German/Francie, přestup do Barcelony) – 11 bodů

 

Vítězky z minulých sezon:

Nadine Angerer (2013), Nadine Kessler (2014), Célia Šašić (2015), Ada Hegerberg (2016), Lieke Martens (2017), Pernille Harder (2018 a 2020) and Lucy Bronze (2019).

V anketě hlasují trenéři týmů, které se probojovaly mezi nejlepších šestnáct, a dvacet novinářů sdružených ve společnosti ESM. Trenéři nesmí hlasovat pro hráčky svého týmu. Za Českou republiku hlasuje reportér Ondřej Zlámal.