Vyhledávání
| autor: Ondřej Zlámal

Nejlepší fotbalistka Evropy vzejde z dvanácti nominovaných

slavia_barcelona (2).jpg foto: Foto: Pavel Jiřík

Místo deseti dvanáct. Kvůli shodě počtu hlasů v závěru žebříčku došlo k rozšíření původní nominace na nejlepší fotbalistku Evropy. Iniciátorem vzniku této ceny je prezident UEFA Michel Platini.

"Viděl jsem krásný zápas na mistrovství světa Francie s Německem. Jako Francouz musím říct, že jsme si nezasloužili prohrát, ale byl to nádherný zápas. Ženský fotbal udělal z hlediska své kvality další velký pokrok, UEFA bude nadále na jeho rozvoji pracovat," uvedl Michel Platini v rozhovoru vydaném u příležitosti ohlášení nominací. V této souvislosti je zajímavé, že v Německu měl šampionát fotbalistek větší sledovanost než EURO jednadvacítek v České republice.

Hráčky dostaly hlasy od trenérů klubů, které hrály čtvrtfinále Ligy mistryň a reprezentačních celků z Evropy, které se představily v Kanadě na mistrovství světa.

Mezi vyvolenými je šest fotbalistek z Německa (Angererová, Laudehrová, Marozsánová, Mittagová, Poppová a Šašičová, tři Francouzky (Henryová, Le Sommerová, Renardová), Švýcarka Bachmannopvá, Španělka Boquettová a Švédka Segerová.

"Pro mne je favoritkou Sašičová, vyhrála Ligu mistryň a byla ze všech nominovaných i osobně nejvíce úspěšná na mistrovství světa. Kdybych vybírala já, některá jména bych určitě i s ohledem na šampionát vybrala jinak, ale je to věc názoru," komentovala užší výběr kapitánka mistrovské Slavie Blanka Pěničková.

Zvolení nejlepší fotbalistky proběhne obdobně jako vyhlášení nejlepšího fotbalisty 28. srpna 2015 v Monaku, v přímém přenosu bude zvolena jedna z tříčlenné nominace určené 18 novináři z celé Evropy. Za česká média bude hlasovat Ondřej Zlámal, redaktor našeho serveru Czech 4 Sport a reportér serveru UEFA.com.