Služby
| autor: Ondřej Zlámal

Nejlepší fotbalistka Evropy bude z Barcelony

martens.jpg foto: UEFA.com

Je to jistota nejlepší fotbalistka Evropy bude z Barcelony – všechny tři fotbalistky nominované na nejlepší hráčku Evropy UEFA jsou z týmu vítěze UEFA Women´s Champions League. Trio Jenni Hermoso, Lieke Martens and Alexia Putellas obsadilo první tři místa prestižní ankety. Jedna z nich bude ve čtvrtek v Istanbulu vyhlášena v rámci losování letošní UEFA Champions League vítězkou.

Útočnice Jenni Hermoso se stala jednou z nejlepších střelkyň Ligy mistryň, když k premiérovému triumfu Barcelony přispěla šesti brankami. V minulé sezoně byla také nejlepší kanonýrkou španělské ligy, a to hned potřetí za sebou. Navíc se jí to podařilo již pětkrát v posledních šesti sezonách. Zaznamenala 31 branek ve 26 zápasech. Přesto byl boj o vítězství dramatický do posledního kola, ve kterém Hermoso hattrickem překonala Esther González, která dlouho tabulku nejlepších střelkyň vedla. V reprezentaci se trefila devětkrát, což Španělkám pomohlo postoupit na evropský šampionát.

Lieke Martens již cenu pro nejlepší fotbalistku má za sezonu 2016/2017. V minulé sezoně zaznamenala 20 gólů a 16 asistencí, z toho pět branek v Lize mistryň, ty nejdůležitější dvě v semifinále při výhře 2:1 nad Paris Saint-Germain ve vítězné odvetě, která otevřela Barceloně cestu do finále. Křídelnice je jednou z hlavních opor nizozemské reprezentace, která bude obhajovat evropský titul. Martens dala čtyři branky také na olympijském turnaji. Pokud by anketu vyhrála, vyrovnala by úspěch Pernille Harder, který získala cenu dvakrát v letech 2017/2018 a 2019/2020.

Alexia Putellas byla motorem barcelonské zálohy a pozvedla trofej pro vítěze Ligy mistryň jako kapitánka týmu. Její vůdčí role se projevovala na hřišti nejenom při zakládání útoků, ale především při spolupráci s Martensovou na levé straně. Ve finále Ligy mistryň proměnila penaltu a za celou sezonu nastřílela celkem dvacet šest branek. Patří k oporám španělské reprezentace.

 

Pořadí na 4. až 10. místě

 

4. Vivianne Miedema (Arsenal/Nizozemí) – 32 bodů

5. Aitana Bonmatí (Barcelona/Španělsko) – 29 bodů

6. Caroline Graham Hansen (Barcelona/Norsko) – 28 bodů

7. – 8. Sam Kerr (Chelsea/Austrálie) – 18 bodů

= Fran Kirby (Chelsea/Anglie) – 18 bodů

9. Pernille Harder (Chelsea/Dánsko) – 17 bodů

10. Irene Paredes (Paris Saint-German/Francie, přestup do Barcelony) – 11 bodů

Vítězky z minulých sezon:

Nadine Angerer (2013), Nadine Kessler (2014), Célia Šašić (2015), Ada Hegerberg (2016), Lieke Martens (2017), Pernille Harder (2018 a 2020) and Lucy Bronze (2019).

V anketě hlasují trenéři týmů, které se probojovaly mezi nejlepších šestnáct, a dvacet novinářů sdružených ve společnosti ESM. Trenéři nesmí hlasovat pro hráčky svého týmu. Za Českou republiku hlasuje reportér Ondřej Zlámal.