Vyhledávání
| autor: CZECH 4 SPORT

Fotbal v Portu? Casillas, nealko pivo a místo klobásy hotdog

navasemhristi_c4s.png foto: C4S

V polovině března jsme s partou kamarádů vyrazili za jarním sluncem do Portugalska, a protože všichni fandíme fotbalu, hned jsme se začali pídit po lístkách. V Lisabonu jsme Benficu i Sporting míjeli a dlouho to vypadalo, že se nám nepoštěstí ani v Portu. Naštěstí „zasáhl“ domácí pohár, kvůli kterému se zápas s Uniao do Madeira přehodil z neděle na sobotu, takže bylo rozhodnuto!

 

K Estadio do Dragao, kde mimo jiné na EURO 2004 vypadla české reprezentace v semifinále s Řeckem, jsme vyrazili s dostatečným předstihem. Na místě jsme se prodrali houfem překupníků a na kase si pořídili vstupenky za 12 eur (kolem tří set korun)  za branku. Nutno podotknout, že fronta nebyla prakticky žádná, což pravděpodobně způsobil nepříliš atraktivní soupeř a také poněkud horší výsledky FC.
 
Chvíli před výkopem byla na stadionu, který pojme přes 50 000 diváků, obsazená necelá polovina sedaček (dle oficiálních údajů dorazilo 20 309 diváků). Ani kotel za protilehlou bránou nebyl úplně plný, jak by se dalo očekávat, od úvodní minuty ale zdejší ultras poctivě povzbuzovali svůj tým a vzduchem vlálo kolem 20 klubových vlajek. Co se samotné hry týká, ta příliš fotbalové krásy nenabídla – hosté se jen bránili a domácí „draci“ jen těžko dobývali jejich obranný val. V první půli se nakonec prosadil jen kamerunský útočník Aboubakar, který zblízka otevřel skóre.
 
O poločase jsme vyrazili pěkně po česku na „pivo a párek“. K našemu zklamání jsme se dozvěděli, že v Portugalsku se na fotbale nesmí prodávat alkohol, proto jsme dostali jen nealkoholickou třetinku zdejšího piva Super Bock za 1,85 Euro a hot dog za 3 Euro.
 
 
Ale zpátky ke hře! V druhém dějství poměrně záhy navýšil vedení domácích Mexičan Herrera a zdálo se být vymalováno. To by ale na hřiště nesměl za Madeiru přijít žolík Dias, který během 5 minut dvakrát překonal bezmocného Casillase. Už tak nějak od přírody vždycky přeju outsiderům a jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Hosté ale začali natahovat hru a simulovat (zlatá česká liga), proto se naše fanouškovské preference vrátili opět k Portu. Tomu naštěstí chvíli před koncem vystřelil výhru Corona, díky čemuž jsme si potřetí zamávali čerstvě koupenými klubovými šálami nad hlavou a poobjímali se se zdejšími fanoušky. Po závěrečném hvizdu jsme čekali na děkovačku, ta se ale z nám neznámého důvodu nekonala.
 
Inu, pokud na fotbal chodíte nejradši na pivo a párek, pak vás fotbal v Portugalsku asi neuspokojí. O to víc si zde ale užijete emocí (jak na hřišti, tak v hledišti) a celkem pohledný a napínavý fotbal!
 
Ať žijou „draci“ z Porta!
 
Autor: Šimon Blaschko
 
 
Máte také zajímavou reportáž nebo zážitek z cest za fotbalem? Zašlete nám ji. Rádi zveřejníme v nové rubrice "Na Vašem hřišti".